Buget 2021: Creștere economică, deficit acceptat de UE și cele mai mari investiții publice. Cele trei mari probleme de rezolvat în execuția bugetară pe acest an

Redactor:
Mihaela Pântea
Buget 2021: Creștere economică, deficit acceptat de UE și cele mai mari investiții publice. Cele trei mari probleme de rezolvat în execuția bugetară pe acest an
Dezbaterile privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021 au început, luni, cu scandal în plenul Parlamentului. Foto: Alexandra Pandrea
Adoptarea bugetului de stat pe anul în curs, deși, ca de obicei în ultimii 30 de ani, cu întârziere, este vestea bună a acestei săptămâni. Celor aproape 4.000 de amendamente ale opoziției au fost respinse de către toate comisiile parlamentare, iar proiectul va fi publicat oficial. Problemele mari în execuția bugetară sunt, însă, aceleași.
Prevederile bugetare pe acest an au pornit de la câteva elemente esențiale în construcția bugetară obișnuită: cadrul legislativ existent, dincolo de care orice discuție privind alte posibilități și necesități este inutilă. În al doilea rând, România se bazează pe intrări de fonduri de la Uniunea Europeană de 84 miliarde euro, cea mai mare sumă de când este membră UE, ceea ce înseamnă un aport suplimentar față de potențialul previzionat al economiei naționale în acest an. În al treilea rând, este vorba despre un deficit bugetar, convenit și acceptat la Bruxelles, care ține cont de perioada prin care trece economia mondială.
Noutatea cea mai mare a acestui buget este, de fapt, structurarea acestuia, alta decât cele anterioare, pe care, voit sau nevoit și economiștii opoziției trebuie să o recunoască: accentul cade pe investiții publice, pentru care sunt prevăzute cele mai mari sume alocate vreodată acestui capitol, moderație pe segmentul cheltuielilor cu salariile bugetarilor, deși aici se puteau opera schimbări mai mari, și creștere economică identică celei prevăzute pe 2020, pentru a recupera minusul de anul trecut.
Problemele de fond ale economiei care îngreunează execuția bugetară rămân, și nu țin de cifrele prevăzute ca atare, ci de ceea ce se întâmplă în economia reală și de capacitatea aparatului funcționăresc de stat, sunt cel puțin trei.
  • Capacitatea de colectare a veniturilor bugetare – care se află la unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeană
  • Corupția, pe verticală și pe orizontală, din economia românească
  • Economia gri și economia subterană
Toate cele trei probleme vor greva și în acest an execuția bugetară și bugetul ar fi trebuit însoțit în acest an de programe și măsuri realiste de rezolvare – scheme concrete de identificare a fraudelor economice și de combatere a corupției, creșterea gradului de pregătire și realocarea pe posturi a angajaților de la stat.
Speranța vine dinspre zona digitalizării, pentru care există o strategie națională, dar aceasta nu va putea fi implementată peste noapte și nici nu va rezolva instant, integral și la pachet cele trei elemente de mai sus.
Prevederile finale buget consolidat 2021
Bugetul 2021 este construit pe cel mai mare Produs Intern Brut (PIB) din istorie, 1.116,8 miliarde lei,  o creștere economică de 4,3%, susținută de investiții și fonduri europene, și o inflație medie anuală de 2,4%.mBugetul general consolidat crește la 444 miliarde lei, cu 20 miliarde de lei mai mult decât în 2020 și cu 75 miliarde de lei în plus față de 2019.
Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an are estimate venituri în sumă de 90,3 miliarde lei, cu 10 miliarde lei mai mult față de anul trecut și cu 20 miliarde lei mai mult comparativ cu 2019.
Pensiile și ajutoarele sociale
Bugetul 2021 prevede, pe de altă parte, fonduri mai mari decât anul trecut pentru plata pensiilor, prin urmare pensiile cresc, precum și pentru ajutoarele sociale, bilete de tratament, plata creanțelor salariale și pentru alte cheltuieli sociale.
Astfel sunt aproape 88 miliarde lei alocați pentru sistemul public de pensii – cel mai mare buget alocat în ultimele trei decenii, acoperind majorarea de 14% care va urma în acest an.
Bugetul pentru anul 2021 este un buget curajos, orientat către dezvoltarea României, și are nevoie de o execuție bună, însoțită de reforme structurale reale –  Raluca Turcan, ministrul Muncii
Alte prevederi bugetare:14,38 miliarde de lei pentru măsuri de combatere a efectelor pandemiei și 1,9 miliarde lei pentru finanțarea măsurilor active pe piața muncii și protejarea locurilor de muncă afectate de criza sanitară.În bugetul pe 2021 nu sunt prevăzut impozite și taxe noi și nici nu majorează pozițiile existente.
.
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Cătălin Botezatu A DECIS! Cui îi va rămâne toată AVEREA lui: „Copiii mei NU sunt...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
S-a schimbat ora de închidere a magazinelor! Ce se întâmplă cu restricţiile pentru weekend
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Monica Pop, propunere BOMBĂ pentru Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătății nu ar accepta, niciodată
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide