Buget 2021: Creștere economică, deficit acceptat de UE și cele mai mari investiții publice. Cele trei mari probleme de rezolvat în execuția bugetară pe acest an

Buget 2021: Creștere economică, deficit acceptat de UE și cele mai mari investiții publice. Cele trei mari probleme de rezolvat în execuția bugetară pe acest an
Dezbaterile privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021 au început, luni, cu scandal în plenul Parlamentului. Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 03/03/2021, 10:35
Actualizat: 03/03/2021, 10:38
Adoptarea bugetului de stat pe anul în curs, deși, ca de obicei în ultimii 30 de ani, cu întârziere, este vestea bună a acestei săptămâni. Celor aproape 4.000 de amendamente ale opoziției au fost respinse de către toate comisiile parlamentare, iar proiectul va fi publicat oficial. Problemele mari în execuția bugetară sunt, însă, aceleași.
Prevederile bugetare pe acest an au pornit de la câteva elemente esențiale în construcția bugetară obișnuită: cadrul legislativ existent, dincolo de care orice discuție privind alte posibilități și necesități este inutilă. În al doilea rând, România se bazează pe intrări de fonduri de la Uniunea Europeană de 84 miliarde euro, cea mai mare sumă de când este membră UE, ceea ce înseamnă un aport suplimentar față de potențialul previzionat al economiei naționale în acest an. În al treilea rând, este vorba despre un deficit bugetar, convenit și acceptat la Bruxelles, care ține cont de perioada prin care trece economia mondială.
Noutatea cea mai mare a acestui buget este, de fapt, structurarea acestuia, alta decât cele anterioare, pe care, voit sau nevoit și economiștii opoziției trebuie să o recunoască: accentul cade pe investiții publice, pentru care sunt prevăzute cele mai mari sume alocate vreodată acestui capitol, moderație pe segmentul cheltuielilor cu salariile bugetarilor, deși aici se puteau opera schimbări mai mari, și creștere economică identică celei prevăzute pe 2020, pentru a recupera minusul de anul trecut.
Problemele de fond ale economiei care îngreunează execuția bugetară rămân, și nu țin de cifrele prevăzute ca atare, ci de ceea ce se întâmplă în economia reală și de capacitatea aparatului funcționăresc de stat, sunt cel puțin trei.
  • Capacitatea de colectare a veniturilor bugetare – care se află la unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeană
  • Corupția, pe verticală și pe orizontală, din economia românească
  • Economia gri și economia subterană
Toate cele trei probleme vor greva și în acest an execuția bugetară și bugetul ar fi trebuit însoțit în acest an de programe și măsuri realiste de rezolvare – scheme concrete de identificare a fraudelor economice și de combatere a corupției, creșterea gradului de pregătire și realocarea pe posturi a angajaților de la stat.
Speranța vine dinspre zona digitalizării, pentru care există o strategie națională, dar aceasta nu va putea fi implementată peste noapte și nici nu va rezolva instant, integral și la pachet cele trei elemente de mai sus.
Prevederile finale buget consolidat 2021
Bugetul 2021 este construit pe cel mai mare Produs Intern Brut (PIB) din istorie, 1.116,8 miliarde lei,  o creștere economică de 4,3%, susținută de investiții și fonduri europene, și o inflație medie anuală de 2,4%.mBugetul general consolidat crește la 444 miliarde lei, cu 20 miliarde de lei mai mult decât în 2020 și cu 75 miliarde de lei în plus față de 2019.
Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an are estimate venituri în sumă de 90,3 miliarde lei, cu 10 miliarde lei mai mult față de anul trecut și cu 20 miliarde lei mai mult comparativ cu 2019.
Pensiile și ajutoarele sociale
Bugetul 2021 prevede, pe de altă parte, fonduri mai mari decât anul trecut pentru plata pensiilor, prin urmare pensiile cresc, precum și pentru ajutoarele sociale, bilete de tratament, plata creanțelor salariale și pentru alte cheltuieli sociale.
Astfel sunt aproape 88 miliarde lei alocați pentru sistemul public de pensii – cel mai mare buget alocat în ultimele trei decenii, acoperind majorarea de 14% care va urma în acest an.
Bugetul pentru anul 2021 este un buget curajos, orientat către dezvoltarea României, și are nevoie de o execuție bună, însoțită de reforme structurale reale –  Raluca Turcan, ministrul Muncii
Alte prevederi bugetare:14,38 miliarde de lei pentru măsuri de combatere a efectelor pandemiei și 1,9 miliarde lei pentru finanțarea măsurilor active pe piața muncii și protejarea locurilor de muncă afectate de criza sanitară.În bugetul pe 2021 nu sunt prevăzut impozite și taxe noi și nici nu majorează pozițiile existente.
.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kate Middleton, apariție spectaculoasă la Wimbledon. Prințesa de Wales a fost întâmpinată cu aplauze
Familia lui Ianis Hagi, abătută și în lacrimi la nunta anului. Și fiul 'Regelui' a...
FOTO. Cea mai sexy arbitră din lume s-a dezbrăcat! Cum arată femeia
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Incident dramatic la nunta lui Ianis Hagi! I s-a făcut rău, lângă biserică 😲 A...
Victoria și-a făcut un test ADN și a aflat un adevăr traumatizant: Cine este, de...
Cu ce delicatese vor fi serviţi invitaţii la nunta Elenei şi a lui Ianis Hagi
A murit marea actriță! Adio, doamnă!
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Ce ştim până acum / Serviciile secrete au...
TRĂSĂTURA pe care o au TOȚI OAMENII INTELIGENȚI!
Noua limită pentru șoferi. NU se pot urca așa la volan. Rămâi fără permis o...
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
Cum arată rochia de mireasă purtată de Elena Tănase la ceremonia religioasă. Ianis Hagi, chipeș...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Au fost anulate restricțiile de pe conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump
×