Contractele de muncă pot fi semnate și electronic. Ce se schimbă pentru angajații încadrați cu telemuncă

Redactor:
Madalina Prundea
Contractele de muncă pot fi semnate și electronic. Ce se schimbă pentru angajații încadrați cu telemuncă
Angajații pot semna de acasă contracte sau alte documente în relația cu angajatorul / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

În contextul schimbărilor aduse de pandemia de COVID-19 pe piața muncii,Guvernul a adoptat miercuri, prin ordonanță de urgență, posibilitatea folosirii semnăturii electonice la încheierea contractelor de muncă sau a altor documente în relația dintre angajat și angajator sau ale angajatorului cu instituțiile statului. Numărul contractelor cu clauză de telemuncă a crescut de aproape opt ori în martie 2021, față de luna similară a anului trecut.

Ordonanța de urgență adoptată miercuri vizează digitalizarea raporturilor de muncă, prin introducerea posibilității ca semnătura electronică să avansată sau calificată să fie folosită la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă, a transmis Ministerul Muncii.

Aproape 12.000 de noi contracte de telemuncă în primul trimestru din 2021

Decizia Executivului sprijină astfel flexibilizarea şi adaptarea relațiilor de muncă la schimbările aduse pe piața muncii odată cu apariția pandemiei de COVID – 19. Potrivit informării Ministerului Muncii, numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut de aproape opt ori în ultimul an. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300.

„Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Numărul salariaților activi, la 31 martie 2021, era de 5.598.785, conform datelor Inspecției Muncii. Numărul este cu 31.357 mai mare decât cel înregistrat în ultima zi a anului trecut, respectiv de 5.567.428. La finalul anului 2020 numărul total de contracte individuale de muncă active, extrase din baza de date centralizată a Inspecţiei Muncii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, era de 6.461.266.

Ce obligații are angajatul cu contract de telemuncă

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern reformulează definiția telemuncii și elimină sintagma „cel puțin o zi pe lună” în contextul în care această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat în prezent.

Potrivit actului normativ adoptat, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Angajatorul poate verifica activitatea angajatului prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Ordonanța de urgență mai prevede că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată, care garantează existența semnăturii la un anumit moment, și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

În plus, angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Actul normativ prevede obligația ca toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice să fie arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Prețul la care au ajuns cireșele în piețele din România. Majoritatea sunt aduse din Grecia
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Lista localităților în scenariul galben, unde săptămâna viitoare se învață online. Rata de incidență în...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Cum faci scrijele de fructe, fix ca la bunica acasă. Truc genial venit tocmai din...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide