Raluca Turcan: Numărul contractelor noi de muncă a crescut cu peste 107.000 în pandemie. Câți salariați activi au fost înregistrați în primele trei luni și jumătate din 2021

Raluca Turcan: Numărul contractelor noi de muncă a crescut cu peste 107.000 în pandemie. Câți salariați activi au fost înregistrați în primele trei luni și jumătate din 2021
Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale / Sursa: Facebook - Raluca Turcan
Publicat: 26/04/2021, 15:21

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că numărul contractelor noi de muncă a crescut la nivel național față de cel înregistrat înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, la fel și numărul salariaților activi, față de începutul anului, argumentând că aceste evoluții reprezintă efecte pozitive ale măsurilor de stimulare a ocupării și protejării locurilor de muncă.

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, susține, citând ultimele statistici ale Inspecției Muncii, că „măsurile de stimulare a ocupării și de protejare a locurilor de muncă implementate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și de alte ministere din Guvern își arată efectele pozitive în actualele condiții de pandemie”.

Mai multe contracte de muncă, mai mulți salariați și angajatori

Conform datelor citate de ministrul Muncii, cuprinse în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, față de perioada anterioară declanșării epidemiei, numărul de contracte noi de muncă a crescut cu 107.062, iar numărul de angajatori activi a crescut cu 34.386, față de data de 1 ianuarie 2020.

„Îmbucurător este faptul că, numai în primele 3 luni și jumătate ale acestui an, numărul de salariaţi activi a crescut cu 61.274”, a detaliat Raluca Turcan.

„Efectele pozitive înregistrate în piața muncii ne încurajează să promovăm, cu și mai multă forță, noi măsuri pentru creșterea ocupării, mai ales în acele zone/județe în care numărul locurilor de muncă este încă foarte mic, iar salariile nu sunt suficient de atractive. Relansarea economiei, prin creșterea numărului de angajatori și, implicit, a numărului locuri de muncă bine plătite ne va asigura mai multe resurse bugetare pe care să le putem redistribui către cei care au cu adevărat nevoie”, a transmis Raluca Turcan.

❗️Măsurile de stimulare a ocupării și de protejare a locurilor de muncă implementate de Ministerul Muncii și Protecției…

Posted by Raluca Turcan on Monday, April 26, 2021

Cât au costat măsurile active în primele două luni din 2021

Coform datelor Ministerului Finanțelor din execuția bugetului general consolidat pe primele două luni din 2021, ce cuprinde situația plățillor pe măsurile care au fost luate cu caracter excepțional, în  domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, până la sfârșitul lunii februarie, s-au plătit pe măsuri active 470,05 milioane de lei, dintre care:

  • 245,22 milioane de lei – indemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului
  • 66,68 milioane de lei – indemnizații acordate pentru alți profesioniști și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2
  • 60,78 milioane de lei – sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă
  • 9,06 milioane de lei – sume acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a unor categorii de persoane
  • 88,3 milioane de lei – indemnizații acordate pe perioada reducerii temporare a activității pentru profesioniști precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005.

Aproape 5,6 milioane de salariați activi

Numărul salariaților activi, la 31 martie 2021, era de 5.598.785, conform datelor Inspecției Muncii, citate de Ministerul Muncii. Numărul este cu 31.357 mai mare decât cel înregistrat în ultima zi a anului trecut, respectiv de 5.567.428 de salariați activi înregistrați în Registrul general de evidenţă a salariaţilor la 31 decembrie 2020, potrivit datelor din raportul de activitate pe anul 2020 al Inspecției Muncii.

Numărul salariaților activi scăzuse cu 24.199 față de cel înregistrat în ultima zi a anului anterior. La 31 decembrie 2019, numărul salariaților activi era de 5.591.627, conform raportului pe 2019 al Inspectiei Muncii.

Raportul anual al Inpecției Muncii pentru 2020
Sursa: Raportul anual al Inpecției Muncii pentru 2020

La finalul anului 2020 numărul total de contracte individuale de muncă active (aflate în evidenţă la data de referinţă), extrase din baza de date centralizată a Inspecţiei Muncii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, era de 6.461.266, dintre care:

  • 5.925.964 erau contracte individuale de muncă active cu durată nedeterminată
  • 535.302 erau contracte individuale de muncă active cu durată determinată

În ultima zi a anului anterior, respectiv 31 decembrie 2019, numărul contractelor de muncă active era de de 6.474.320, astfel că acesta scăzuse cu 13.054 până la la 31 decembrie 2020.

Raportul anual al Inspecției Muncii pentru 2019
Sursa: Raportul anual al Inspecției Muncii pentru 2019
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York