Cât trebuie să plătești pentru un loc de parcare într-o clădire de birouri din București

Cât trebuie să plătești pentru un loc de parcare într-o clădire de birouri din București
Publicat: 19/11/2012, 14:45
Actualizat: 20/03/2019, 18:40

Clădirile de birouri din București au în total peste 15.000 de locuri de parcare supraterane și subterane, care pot fi închiriate cu până la 160 de euro pe loc pe lună, nivelul minim fiind de 40 de euro/loc/lună.

Analiza unui număr de circa 90 de clădiri de birouri din București pe baza datelor publicate pe site-ul cautabirouri.ro, lansat recent de compania de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle, arată că cei mai mulți proprietari de birouri solicită pentru un loc de parcare în jur de 100-120 de euro pe lună.

Cea mai mare chirie pentru un loc de parcare se înregistrează în cadrul proiectului Bucharest Business Center, din strada Gheorghe Polizu, în apropiere de Piața Victoriei, respectiv 160 de euro/lună. Tot aici se înregistrează și printre cele mai reduse raporturi dintre locurile de parcare și suprafață închiriată, adică un loc pentru 164 de metri pătrați. Un raport mai redus, de 1/298, are clădirea Avrig 3-5, cu o suprafață închiriabilă de 9.276 de metri pătrați și 33 de locuri de parcare.

Potrivit consultanților imobiliari, raportul ideal este de un loc de parcare la fiecare 50 de metri pătrați suprafață închiriabilă, regăsit însă în foarte puține cazuri din București. Sunt însă imobile în care indicatorul se situează sub această valoare. În medie, în București raportul este de un loc la 70 de metri pătrați suprafață închiriabilă.

Cele mai reduse chirii pentru locurile de parcare sunt percepute de austriecii de la S+B Gruppe pentru Magheru One Offices, unde fiecare loc din cele 80 supraterane și subterane este închiriat cu 40 de euro pe lună.

În general, există diferențe între costurile de închiriere pentru parcările supraterane și cele subterane, astfel că în cazul imobilul America House din Piața Victoriei, de exemplu, locurile subterane se închiriază cu 140 de euro pe lună, iar unul suprateran cu 100 de euro. Acest lucru poate fi explicat prin costul mai mare al construcțiilor subterane care sunt aproape duble comparativ cu cele de suprafață.

Analiza pe zone din București arată, așa cum era de așteptat, că cele mai scumpe locuri de parcare se găsesc în clădirile amplasate în centru, respectiv Piața Victoriei, Romană, Piața Presei. În aceste zone, un loc de parcare se poate închiria în medie cu 120 de euro pe lună, maximul fiind de 160 de euro.

În zona Floreasca, prețurile variază de la 150 de euro pe loc pe lună, în cazul proiectului în construcție Sky Tower, la 60 de euro în Floreasca Business Park.

În Pipera locurile de parcare se închiriază cu 50-90 de euro pe lună, în cazul proiectului Conect Business Park, cu 60 de euro în Iride Business Park, în timp ce în Voluntari proprietarii cer 45-60 de euro pe loc suprateran pe lună la 95 de euro pentru un loc în parcarea subterană.

În partea de vest a Bucureștiului, există diferențe mari între chiriile percepute pentru locurile de parcare. Astfel, în West Gate acestea se închiriază cu 100 de euro pe lună, în timp ce în AFI Business Park costul este de 90 de euro, iar în Anchor Plaza de 50 de euro pe un loc subteran.

Dacă este luată în calcul o medie de 100 de euro/loc/lună, reiese că din închirierea celor peste 15.000 de locuri de parcare din București, proprietarii câștigă anual 18 milioane de euro.

În general, locurile de parcare sunt însă insuficiente pentru angajații companiilor care ocupă clădirile de birouri, acestea fiind destinate în primul rând flotei de mașini a companiilor și managementului acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Kate şi William, fotografie inedită la 13 ani de la căsătorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?