Ceri bonul fiscal și câștigi o mașină. Cum funcționează în alte țări europene sistemul loteriei fiscale, pe care Guvernul vrea să îl introducă în România

Publicat: 01/08/2014, 21:40

Presa străină a relatat cum un muncitor slovac, în vârstă de 35 de ani, a câștigat o mașină la loteria fiscală organizată în Slovacia. Prezent în studioul TV pentru a-și lua cheile de la automobilul câștigat, Jozef Lazarcik, care a participat la loteria Fiscului slovac cu doar nouă bonuri fiscale, și-a îndemnat toți cunoscuții să ceară bonurile fiscale și să participe la concursul organizat de Fisc.

În ultimii 10 ani veniturile din TVA ale Slovaciei au scăzut. Pentru că angajarea de auditori și urmărirea comercianților ar fi o metodă scumpă și lentă, în toamna trecută guvernul slovac a luat decizia organizării licitației fiscale.

Ideea este de a încuraja cetățenii să colecteze bonurile fiscale de la cumpărături și să le înregistreze, „forțând” restaurantele și proprietarii de magazine să emită bonuri fiscale și astfel să își plătească taxele datorate statului.

Pentru orice achiziție în valoare de mai mult de un euro, sau aproximativ 1,38 dolari, slovacii pot participa la o loterie organizată lunar unde pot câștiga premii de 10.000 de euro, o mașină sau primesc șansa de a fi concurent la versiunea slovacă a concursului „Prețul corect.”

Funcționarii fiscali din Slovacia spun că loteria are deja un impact mare și în alte țări europene care luptă cu evaziunea, inclusiv Portugalia, care a început propria loterie din acest an. În Slovacia, aproximativ 450.000 de persoane au luat parte la loterie, înregistrând aproximativ 60 de milioane de bonuri fiscale, potrivit autorităților slovace.

foto câștigătorul loteriei din Slovacia//captură The New York Times

În plus, numărul de reclamații cu privire la comercianții care nu dau bonuri fiscale a crescut foarte mult. Cu șase luni înainte de începerea loteriei, guvernul a primit aproximativ 300 de astfel de plângeri, au declarat oficialii din Fiscul slovac. În primele câteva luni după ce demararea proiectului, numărul a crescut la 7.000.

„A fost un mare succes până acum”, a declarat Peter Kazimir, ministrul slovac de Finanțe.

TVA-ul reprezintă o sursă importantă de venit pentru țările europene, dar colectarea acestei taxe a devenit tot mai dificilă în timpul crizei economice. Un raport recent al Comisiei Europene a constatat că TVA necolectat în UE s-a ridicat la aproximativ 267 miliarde dolari în 2011.

The New York Times scrie că pentru unele țări – în special Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia și Spania – problema a fost deosebit de acută. Cu un deceniu în urmă, Slovacia a reușit să colecteze aproximativ 80 la sută din taxele datorate bugetului de stat, a declarat Peter Golias, directorul Ineko, un grup non-profit de cercetare economică. Această nivel este în prezent la aproximativ 60 la sută. Situația în România este și mai gravă, România reușind să colecteze numai jumătate din ceea ce ar trebui să încaseze din TVA, ceea ce este „tragic”, după cum consideră Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Revenind la exemplul Slovaciei, publicația relatează cât de bine a prins la publicul slovac loteria taxelor.

Tatăl Sylviei Skanderova a câștigat la un moment dat, la o loterie, un premiu de 11.000 dolari. Asta l-a făcut pe tatăl ei să participe la mai multe tipuri de concursuri, mai ales la cea fiscală, unde participarea nu îl costă nimic. „Vecinii îl știu pe tatăl meu că face acest lucru, astfel încât ei îi aduc cu toții chitanțe”, a declarat Skanderova, 26 de ani. „Avem pungi de plastic uriașe la subsol cu bonuri fiscale „, a povestit ea.

Zuzana Candikova, un manager de la restaurantul Planetka, din Bratislava, speră că va câștiga un premiu în bani pentru că vrea să își cumpere un apartament. Ea colectează bonurile fiscale pe care clienții ei le lasă și are un prieten care face înregistrarea lor.

Dacă vor câștiga ceva, cei doi vor împărți suma.

Loteria taxelor nu numai că ajută Slovacia să își îmbunătățească strângerea de impozite. În ultimii ani, sub presiunea din partea Uniunii Europene pentru îmbunătățirea colectării taxelor și de luptă cu corupția, guvernul slovac a desfășurat și o campanie a ”’rușinii ” împotriva celor care nu plătesc taxele, a majorat salariile inspectorilor fiscali și a oprit numirile politice în administrația fiscală.

În Slovacia, sumele colectate din TVA au început să crească la începutul anului 2013, iar trendul s-a accentuat după demararea loteriei taxelor. Autoritățile slovace spun că anul trecut au colectat cu 512 milioane de dolari (370 milioane euro) mai mult decât în 2012. Nu este clar cât de mult din această sumă se datorează loteriei taxelor.

Ministrul finanțelor din Slovacia a precizat că loteria taxelor a avut o mare contribuție la creșterea încasărilor, iar suma necesară pentru implementarea sistemului a fost echivalentul a circa 200.000 euro. El a subliniat că numărul mare de plângeri înregistrate privind neemiterea bonurilor fiscale a arătat că nu numai micii comercianți fac fraude, ci și lanțurile de magazine.

Exemplul Portugaliei

În Portugalia, de asemenea, gradul de necolectare a taxei pe valoarea adăugată a crescut de la începutul crizei economice. După ce a obținut în 2011 un împrumut de la finanțatorii internaționali, statul portughez acum este acum sub presiunea creditorilor de a crește nivelul încasărilor din TVA.

Oficialii portughezi sunt optimiști și cred că loteria fiscală se va dovedi eficace, deoarece jocurile de noroc sunt populare în rândul Portugaliei, care are o populație de 10 de milioane de locuitori, care sunt printre cele mai importanți participanți, în termen de cheltuieli pe cap de locuitor, la loteria EuroMillions, unde participă nouă țări europene. În ultimul deceniu, portughezii au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde dolari pe an la loteria EuroMillions.

Paulo Nuncio, secretarul de stat portughez pentru afaceri fiscale, a declarat că guvernul contează pe noua loterie pentru a-și ridica veniturile fiscale la 1,1 miliarde de dolari.

Chiar înainte de începerea loteriei fiscale portugheze, populația a primit ideea cu emoție. Într-un mare mall din Lisabona clienții își comandau hamburger glumind că prânzul lor ar putea avea ca rezultat câștigarea unei noi mașini.

Proiectul loteriei a atras însă și critici din partea unor politicieni portughezi din opoziție care susțin că este un instrument capitalist de a transforma cetățenii în inspectori fiscali.

Diogo Ortigao Ramos, un partener la firma de avocatura Cuatrecasas, Goncalves Pereira din Lisabona, a declarat că sistemul loteriei ridică „probleme de compatibilitate cu legea din UE”. Deocamdată Comisia Europeană nu a abordat această problemă.

Comercianții portughezi vorbesc deja de o schimbare. Joao Raposo, un proprietar de restaurant, a declarat că acum clienții cer bon fiscal, pe când înainte nimeni nu s-ar fi deranjat în acest sens.

În Portugalia loteria „Chitanța norocoasă” a venit după ce sisteme similare au fost aplicate și în Puerto Rico, Brazilia și Slovacia. Toate bonurile fiscale din tranzacții comerciale – de la achiziționarea unei cești de cafea, până la cumpărarea unei mașini noi sau a unei case – sunt introduse într-o loterie națională. Marele premiul este un Audi A4 nou. Autoritățile spun că cererile pentru bonuri fiscal au crescut cu 45% de la anunțarea loteriei, în ianuarie.

În România loteria fiscală nu a fost introdusă în proiectul de modificare a Codului Fiscal

În România, ideea strângerii bonurilor fiscale a fost vehiculată și pe timpul guvernării Boc, în lupta cu evaziunea fiscală. În 2010, premierul Emil Boc declara că încurajează populația care cumpără produse să ceară bonurile fiscale pentru a avea parte de deduceri la sfârșitul anului. Boc anunța că Guvernul va stabili „un plafon anual de bonuri fiscal care se vor aduna, iar cumpărători „vor primi o primă din acea sumă de bani”.

Ideea a revenit vineri, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar pe tema Codului Fiscal.

În replica, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat vineri că instituția pe care o conduce a realizat o simulare privind introducerea unei loterii fiscale, dar a precizat că ”rămâne ca o sugestie” această idee și că nu a fost introdusă în proiectul de modificare a Codului fiscal.

sursa Ziarul Financiar

”Suntem deschiși pentru orice sugestie. Am făcut și o simulare, rămâne ca o sugestie. Nu este în varianta curentă a Codului fiscal, dar rămâne ca posibilitate”, a declarat Ioana Petrescu la Seminarul ”Codul fiscal – 10 ani, 100 de modificări. Cum va arăta noul Cod fiscal”, organizat de Ziarul Financiar.

Un raport al Comisiei Europene arată că România este campioana Europei la necolectarea TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...