Cine este Nini Săpunaru, propunerea liberalilor pentru Ministerul Transporturilor. Traian Băsescu l-a acuzat că a permis traficul de combustibil

Publicat: 24/08/2013, 13:24
Actualizat: 02/09/2019, 17:55

Nini Săpunaru, propunerea liberarilor pentru Ministerul Transporturilor, activează de mai bine de două decenii în PNL, ocupând în prezent funcția de președinte al PNL Vrancea și de membru în Biroul Politic Central al formațiunii de dreapta. Săpunaru se află la cel de-al patrulea mandat de parlamentar. El este doctor în economie și a ocupat în trecut funcția de șef al Direcției Generale a Vămilor.

Nini Săpunaru a lucrat timp de cinci ani, până în 1990 la Institutul de Proiectări „Vrancea” din Focșani. În același an a devenit membru PNL Vrancea. În 1991, Săpunaru s-a angajat la Banca „Bankcoop” din aceeași localitate. După patru ani în care a ocupat funcția de inspector de credite, Săpunaru a părăsit banca și a devenit dictor al companiei Europroiect.

În 1997, el a fost numit secretar de stat la Direcția Generală a Vămilor din Ministerul de Finanțe. Săpunaru a obținut primul mandat de parlamentar în 2000, când a fost ales deputat de Vrancea. El a fost reconfirmat în funcție și la alegerile din 2004, precum și la scrutinele din 2008 și 2012.

Activitatea parlamentară

În actuala legislatură, deputatul a inițiat 21 de propuneri legislative, a avut două întrebări și interpelări adresate Guvernului și a luat cuvântul de două ori, prima dată fiind în ședința în care a depus jurământul. În prezent, el este președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Săpunaru a absolvit Academia de Studii Economice București, Facultatea de „Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor”. În urmă cu trei ani, deputatul și-a obținut doctoratul în economie, cu teza „Locul și rolul instituției vamale în Uniunea Europeană”.

În ceea ce privește cariera sa politică, Săpunaru a ocupat mai multe funcții de conducere în filiala de tineret a PNL, iar în 2005 a devenit președinte al PNL Vrancea. Săpunaru a fost numit membru în Biroului Politic Central al PNL în mai 2011, după excluderea din partid a lui Mircia Muntean.

Averea deputatului

Deputatul deține alături de soția sa un teren intravilan de 775 de metri pătrați în Focșani și o casă de 394 de metri pătrați, construită în 2006, potrivit celei mai recente declarații de avere.

El controlează totodată un pachet de 50% din acțiunile companiei F&C Consulting București, precum și 49,5% din acțiunile Europroiect, companie care a avut anul trecut contracte de prestări servicii în valoare de peste 150.000 de euro cu mai multe primării din județele Vrancea și Buzău, printre care Primăria Focșani și Primăria Mărășești, precum și cu Consiliul Județean Galați, reiese din declarația de interese a deputatului.

Declarația de AVERE a lui Nini Săpunaru

Declarația de INTERESE a lui Nini Săpunaru

Săpunaru a acordat în nume propriu un împrumut de 135.000 de euro și are un credit de 220.000 de euro, scadent în 2029.

În calitate de parlamentar, Săpunaru a câștigat în 2012 o indemnizație de 53.600 de lei, echivalentul a circa 12.000 de euro, precum și dividende în valoare de 6.000 de lei (circa 1.300 de euro)

Soția lui Nini Săpunaru, Camelia Săpunaru, a încasat anul trecut 20.500 de lei din salariul de psiholog la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani, precum și 6.300 de lei de la cabinetul individual de psihologie și 3.980 de lei din prestări de servicii la patru școli gimnaziale din Vrancea.

Săpunaru: Nu am nimic să-mi reproșez din activitatea de la Vămi

În februarie 2011, după ce președintele Traian Băsescu l-a acuzat că ar fi permis, în perioada în care era șef al Direcției Generale a Vămilor, traficul de combustibil, Săpunaru s-a apărat, declarând că nu are nimic să-și reproșeze din acea perioadă.

„Nu am nimic să-mi reproșez din activitatea pe care am desfășurat-o în calitate de șef al vămilor din România. Cred că embargoul la care se referă domnul președinte Traian Băsescu este primul embargou, din anii 1992-1996, deoarece la al doilea embargou nu a trecut nicio picătură de combustibil. Iar acest lucru îl poate afla șeful statului de la Ambasada SUA și de la Departamentul de Stat al SUA, care aveau inspectori în vămile românești”, a explicat deputatul, amintind că în acea perioadă Băsecu ocupa funcția de ministru al Transporturilor, cele două insitituții colaborând frecvent pentru combaterea evaziunii fiscale.

„În cei patru ani în care am condus vămile am dat afară peste 300 de oameni, iar Traian Băsescu a anunțat că a avut 51 de cazuri în cinci ani. Asta spune tot”, a mai adăugat Săpunaru.

În perioada în care s-a aflat la conducerea Vămii, Guvernul a aprobat noul Cod Vamal în care s-a deficit noțiunea de fraudă vamală, conform căreia introducerea de mărfuri cu acte false în ceea ce privește cantitatea saz valoarea se pedepsește cu închisoarea.

Tensiuni cu liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan

Nini Săpunaru a avut un schimb de replici cu liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, în momentul în care a acceptat trecerea Sorinei Plăcintă la PNL.

Mai exact, președintele PNL Vrancea i-a transmis lui Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, că nu îi impune nimeni pe cine să primească în partid. Oprișan declarase anterior că nu o va susține pe Plăcintă în nicio funcție publică pe raza județului Vrancea, dar și că filiala PNL nu are decât „să se spele pe cap cu doamna Plăcintă”.

Senatorul PDL Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului, și-a anunțat, la jumătatea anului trecut, demisia din grupul parlamentar democrat-liberal și trecerea la grupul PNL din Senat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman