Consiliul Concurenței urmărește creșterea prețurilor la RCA. Bogdan Chirițoiu: „Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci”

Consiliul Concurenței urmărește creșterea prețurilor la RCA. Bogdan Chirițoiu: „Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci”
Publicat: 19/01/2023, 17:13
Actualizat: 19/01/2023, 17:15

Creșterea prețurilor la asigurările de răspundere civilă auto (RCA) este în vizorul Consiliului Concurenței, a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, joi, în cadrul primei conferințe de presă a anului.

Întrebat dacă există suspiciuni de creștere artificială a tarifelor RCA după falimentul companiei City Insurance, președintele Consiliului Concurenței a declarat, joi, că specialiștii instituției pe care o conduce colaborează pe acest segment cu colegii responsabili pe partea de reglementare a pieței asigurărilor, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„O anumită creștere era de așteptat. City Insurance era un fel de Caritas: venea cu prețuri mici, ca să atragă mulți oameni, să vină cu bani, plătea mai târziu din banii aia, tot încerca să țină această morișcă. Și atunci, evident că, dispărând City, ne așteptam la o anumită creștere a prețurilor. Creșterea este mare, peste rata inflației și colaborăm cu ASF pe acest subiect”, a explicat Bogdan Chirițoiu, precizând că i-a rugat pe colegii din ASF să le pună la dispoziție datele relevante pe segmentul concurențial.

„Nu pot spune decât că urmărim situația. Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci nu pot să vă spun pe cine investigăm, când investigăm și când mergem în inspecție, dar e o zonă la care ne uităm, într-adevăr, pentru că am văzut creșteri mari de preț, dar colaborăm cu ASF”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, responsabilii din ASF sunt mulțumiți de faptul că a dispărut de pe piață „un jucător dubios”, cum era City Insurance, unde se descoperă că au fost și fraude. „Este și o anchetă penală, nu am cum să știu eu, dar ASF vede piața îmbunătățită, nu mai e City, sunt firme care sunt serioase, cu reputație, nu mai sunt pe pierdere, sunt pe profit, deci pentru reglementatori, lucrurile arată mai bine Și noi trebuie să respectăm asta și să le dăm tot sprijinul, nu vrem sa facem nimic care să pună piața în pericol”, este de părere Bogdan Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concureței a precizat că instituția a aplicat amenzi privind practici neconcurențiale pe acest segment. „În același timp, am venit cu sancțiuni, am dat amenzi – din amenda noastră de 27 de milioane de euro pe investigația ACODAREM (Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – n.r.), grosul este pe asigurări, undeva la 20 de milioane se dus în firme de asigurare, pe care noi le-am mai amendta cu 30 de milioane acum câțiva ani. Și în același timp, zona asta de RCA, reparații, zonă pe care trebuie să ne uităm în continuare, pentru că dacă am găsit probleme la sitemul Renault, cu service-urile agreate de Renault ș i forme de asigurare, e posibil să găsim și în alte părți. Și avem deja investigații pe AutoItalia, unde ne uităm cam la aceleași lucruri la care ne-am uitat și la Renault. Nu e identic cazul, dar sunt anumite asemănări. E o zonă la care ne vom uita în continuare”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

„Suntem atenți să nu creăm noi o perturbare în piață. Ei sunt liderul, ei trebuie să conducă din partea statului acțiunea pe zona de asigurări, dar avem și noi investigațiile noastre și o să aplicăm legea concurenței, într-o manieră echilibrată, proporțională. Pe scurt, suntem preocupați de creșterea prețurilor pe asigurări”, a conchis Bogdan Chirițoiu.

Cum s-au împărțit amenzile

Amenda de 130.974.928 lei (aprox. 26,6 milioane euro) a fost aplicată unui număr de 65 de companii și Asociației Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN, pentru că și-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare.

▪ Renault Commercial Roumanie SRL și societățile de asigurare implicate au fost sancționate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei.

▪ Restul sumei până la 130 de milioane lei reprezintă amenzile aplicate reparatorilor auto care au luat parte la înțelegere.

În plus, Consiliul Concurenței a amendat ci 15.120.946 lei (aproximativ 3 milioane euro) trei companii (Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig) și un broker de asigurări (Aon România), pentru încheierea unui acord pentru împărțirea clienților mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero).

Per ansamblu, Autoritatea de concurenţă a finalizat în 2022 opt investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi în valoare totală de 178,6 milioane lei (36,2 milioane euro), din care 94% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri de tip cartel.

La sfârşitul anului 2022, Consiliul Concurenţei avea în derulare 44 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care cele mai multe (peste o treime) vizează înțelegeri de tip cartel. Per ansamblu, în 2022 au fost declanşate 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, în domenii precum: piața monetară interbancară (ROBOR), întreținere și reparare a autovehiculelor, servicii de înregistrare a avizelor de înscriere în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliară, produse din tutun încălzit.

Din totalul investigațiilor declanșate în 2022, aproximativ 40% vizează înțelegeri de tip cartel.

Cu cât s-au scumpit tarifele RCA

Piața asigurărilor din România a crescut în primele nouă luni din 2022 la 13,4 miliarde de lei, respectiv cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară, dat publicității ăn decembrie.

Piața de asigurări de răspundere civilă auto RCA – pe care activează șapte asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA, număr diminuat de la nouă, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări – a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Anunțul privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance a fost făcut pe 17 septembrie 2021, acesta zdruncinând piața în ultima parte a acelui – iar Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de ASF pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022.

„Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF în primele nouă luni ale anului 2022 s-a situat la 5,4 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (2021 – n.r.), valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 53%”, a arătat raportul ASF.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna