Creșteri de prețuri la apartamentele vechi din Capitală. „Dacă în anii anteriori luna octombrie era una a stagnării sau a scăderii, anul 2012 nu se înscrie în această tendință”

Creșteri de prețuri la apartamentele vechi din Capitală. Dacă în anii anteriori luna octombrie era una a stagnării sau a scăderii, anul 2012 nu se înscrie în această tendință
Publicat: 31/10/2012, 12:40
Actualizat: 08/02/2019, 08:10

Prețurile apartamentelor vechi cu una, două și trei camere din București au crescut în luna octombrie față de septembrie cu până la 6,5%, în timp ce pentru cele cu patru camere a fost consemnată o scădere de 2%, potrivit portalului anunțuriparticulari.ro.

„Pentru prima oară în acest an, raportul lunar de monitorizare anunțuriparticulari.ro indică creșteri de preț pe toată linia într-un interval de 30 de zile la garsoniere, apartamente de două și trei camere. În cazul garsonierelor, consemnăm și prima variație pozitivă pe interval de un an de la începutul crizei și până în prezent, prețul mediu pentru o astfel de unitate fiind acum mai mare decât în octombrie 2011”, se arată într-un comunicat al portalului.

Excepție de la această tendință o fac apartamentele de patru camere pentru care proprietarii au solicitat un preț mai mic cu 2% în luna octombrie, o explicație în acest sens fiind numărul mai mic de oferte înregistrat lunar pe acest segment.

„Dacă în anii anteriori luna octombrie era una a stagnării sau a scăderii comparativ cu luna anterioară, anul 2012 nu se înscrie în această tendință. Față de luna septembrie 2012, aprecierile de preț pornesc de la 600 euro, în cazul apartamentelor de două camere, și trec de 3.000 euro, în cazul unităților de trei camere”, se arată în comunicat.

Prețul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră în București a crescut în octombrie pentru prima oară din 2008 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depășind 36.760 euro. Dacă variația pe un interval de 12 luni este de +1%, echivalentul a aproape 200 euro, în comparație cu luna septembrie 2012 se observă o creștere de 6,5%, respectiv peste 2.200 euro.

O ușoară creștere de la o lună la alta se înregistrează și în cazul apartamentelor de două camere. Dacă în septembrie 2012 prețul mediu solicitat de proprietari ajungea la 55.150 euro, în octombrie, a ajuns la 55.740 euro, în creștere cu 1%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, statisticile înregistrează însă o depreciere de 4%, de la aproximativ 58.200 euro.

Apartamentele de trei camere se înscriu și ele într-un trend de creștere de la o lună la alta, variația de preț fiind de 4% pe un interval de 30 de zile, din septembrie în octombrie 2012, echivalentul a peste 3.200 euro. Prețul mediu solicitat de proprietarii apartamentelor de trei camere trece în octombrie de pragul de 78.000 euro, dar este cu 3% mai mic față de aceeași lună a anului trecut, când un apartament era evaluat de proprietarii lui la peste 80.200 euro.

Prețul mediu la apartamentele cu patru camere a ajuns în octombrie la aproximativ 94.500 euro, cu 2% mai puțin comparativ cu luna septembrie a acestui an, când proprietarii cereau în medie 96.500 euro. Raportat la un interval de 12 luni, se remarcă o variație de preț de -6%, de la 100.900 euro.

În ceea ce privește numărul de oferte, în octombrie au fost scoase la vânzare 2.328 de apartamente, nivelul similar celui înregistrat în luna septembrie.

Apartamentele de două camere conduc în topul numărului de oferte, cu 910 apartamete la vânzare, cu 15% mai bogată decât în aceeași perioadă a anului trecut și apropiată ca nivel de oferta lunii septembrie 2012.

Proprietarii apartamentelor de trei camere au scos pe piață în octombrie 730 de unități, cu 13% mai multe decât în urmă12 luni, și comparabil cu luna septembrie.

În cazul garsonierelor, numărul ofertelor îl depășește în octombrie atât pe cel înregistrat în luna septembrie a acestui an, cât și pe cel din octombrie anul trecut, fiind scoase la vânzare 462 de unități. La fel ca în fiecare lună, proprietarii apartamentelor de patru camere pun la dispoziția clienților cel mai mic număr de oferte din total, respectiv 226 de locuințe.

„La fel ca în fiecare an, lunile noiembrie și decembrie sunt marcate de scăderi ale prețurilor și de un «îngheț» care pune stăpânire pe piața imobiliară. În aceste condiții, luna octombrie ar putea fi ultima în care proprietarii pot solicita prețuri mai ridicate pentru locuințele lor. În plus, există posibilitatea unei cereri în creștere ușoară în condițiile recentelor anunțuri privind epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă”, se mai spune în comunicat.

Anunțuriparticulari.ro a fost lansat în anul 2001 de compania Agenție.net și constă în monitorizarea anunțurilor imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă și pe Internet. Statistica are la bază ofertele imobiliare din București, publicate de persoanele particulare în presa scrisă și pe Internet, iar prețul mediu este obținut pe baza prețurilor solicitate inițial de proprietari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații