Cu cât au scăzut oficial prețurile locuințelor în ultimii patru ani

Redactor:
Cristina Cuncea
Cu cât au scăzut oficial prețurile locuințelor în ultimii patru ani
Prețurile de tranzacționare a locuințelor din București s-au redus în perioada 2009-2012 cu circa 30%, iar în provincie scăderea a fost mai mică, situându-se la 25%, a declarat, miercuri, Mihai Gheorghe, director în Institutul Național de Statistică (INS), direcția de statistică a prețurilor

Prețurile de tranzacționare a locuințelor din București s-au redus în perioada 2009-2012 cu circa 30%, iar în provincie scăderea a fost mai mică, situându-se la 25%, a declarat, miercuri, Mihai Gheorghe, director în Institutul Național de Statistică (INS), direcția de statistică a prețurilor, potrivit Mediafax.

„În 2012 prețurile în primele două trimestre sunt în creștere față de trimestrul patru din 2011, dar pe tot anul trecut se remarcă o continuare a trendului descrescător. Astfel, din 2009, momentul în care am început să publicăm indicele prețurilor proprietăților rezidențiale, și până în 2012 prețurile au scăzut cu circa 30% în București și cu 25% în provincie”, a arătat Gheorghe la o conferință pe teme imobiliare.

INS publică începând din trimestrul unu din 2009 indicele prețurilor apartamentelor și caselor având ca sursă tranzacțiile autorizate de notari. Perioada de colectare se face lunar, iar variabelele colectate sunt tipul clădirii, locația imobilului, anul construcției, suprafața, prețul declarat al tranzacției, dar și variabile calitative, precum gradul de confort al locuinței, materialul de construcție sau amplasarea imobilului. Datele sunt singurele cu caracter oficial, la nivelul pieței existând mai multe analize realizate de companii din industrie sau de portaluri de anunțuri imobiliare.

Când s-au înregistrat cele mai mari reduceri de prețuri

Pe ansamblul perioadei analizate, cea mai mare reducere a prețurilor s-a înregistrat în primul trimestru din 2011, când s-a atins și un nivel minim al prețurilor la case. Din trimestrul 1 din 2011, datele INS arată o evoluție sinusoidală a prețurilor, cu creșteri în trimestrul doi 2011 urmate de o ușoară scădere în trimestrul trei și din nou creștere în ultimele trei luni din 2011. În 2012, în primul trimestru prețurile au crescut, pentru ca în trimestrul doi și trei să intre pe o pantă descendentă.

Datele INS arată că în primele trei trimestre din anul trecut pe total prețurile s-au redus față de același interval din 2011 cu 5,5% la nivel național. La apartamente, scăderea la nivel național a fost de 5,7%, cu o reducere de 6% la apartamentele din București și de 5% la cele din provincie. La case, prețurile s-au diminuat cu 4,6% la nivel național, în condițiile că în mediul urban s-a înregistrat un declin de 5,4%, iar în mediul rural de doar 3,2%.

INS a realizat și o analiză privind caracteristicile apartamentelor tranzacționate, care arată că 26,4% sunt în București. Cel mai bine se vând apartamentele cu până la trei camere, circa 95% din total, și locuințele construite până în anul 1990. De asemenea, locuințele cu confort 1 și 2 sunt preponderente.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Luna octombrie începe cu schimbări la 180 de grade! Ce surprize vin mâine
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Exclusiv: Cum se desfășoară cursurile la Academia de Poliție. Schimbările impuse de pandemie
Toate secţiile de ATI din Capitală sunt pline. Autorităţile caută soluţii
Cine a câștigat prima confruntare Trump-Biden. CNN a numit dezbaterea un ”haos”. Momentele cheie
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
Restaurantele și cafenelele, din nou închise? Când și cum se va lua această decizie
Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei...
Luna octombrie începe cu o sărbătoare Mare în calendar. ESTE CRUCE ROȘIE
Dezvăluiri din viaţa lui Clotilde Armand: Bunica din partea tatălui...
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide