Cum se va scumpi viața românilor în 2014. Lista impozitelor și taxelor suplimentare pregătite de Guvern pentru acest an

Cum se va scumpi viața românilor în 2014. Lista impozitelor și taxelor suplimentare pregătite de Guvern pentru acest an
Publicat: 02/01/2014, 10:19
Actualizat: 20/03/2019, 20:59

Măsurile adoptate de Guvernul Ponta în ultimele luni ale anului 2013, măsuri menite să echilibreze finanțele publice într-un an cu două runde electorale, vor scumpi viața românilor și vor afecta în egală măsură mediul de afaceri.

Majorarea salariului minim se traduce prin amenzi mai mari, noua metodă de calcul a accizelor ar putea duce la scumpirea carburanților, alcoolului și tutunului, iar impozite precum „taxa de stâlp” ar putea crea reacții în lanț ce par a fi neglijate de guvernanți.

Unele dintre cele mai semnificative majorări de taxe au fost operate în sectorul transporturilor, unde au fost scumpite biletele de călătorie sau au fost propuse taxe mai mari, proiectele aflându-se în dezbatere la ora actuală.

Scumpirea carburanților

Cu toate că executivul a decis să amâne cu trei luni introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru de carburant, schimbarea metodei de calcul a accizelor, prin indexarea cu inflația, va duce la majorarea nivelului acestora începând cu ianuarie 2014.

Noua metodologie de calcul adoptată de guvern se aplică doar în situația în care cursul de schimb este mai mic decât cel din anul anterior, cum s-a întâmplat în 2013, când cursul de la 1 octombrie a fost de 4,4485 de lei pe euro, în scădere cu 1,6% față de rata de schimb de anul trecut, de 4,5223 lei/euro.

Prin urmare, în 2014, cursul de schimb la care se vor transforma accizele din euro în lei va fi cel din 2012, ajustat cu rata inflației, respectiv 4,7380 lei/euro (4,5223 lei/euro, cursul afișat de BCE la începutul lunii octombrie 2012, actualizat cu o rată a inflației de 4,77%, respectiv rata inflației de la finele lunii septembrie), potrivit calculelor Consiliului Fiscal.

Astfel, la un preț mediu de 5,85 de lei pe litru de benzină, un șofer ar putea scoate din buzunar cu 7,6 bani în plus începând din 2014, dacă scumpirea accizelor va fi transferată în prețul carburanților, reiese din calculele gândul. În cazul motorinei, majorarea ar putea fi de circa 6,4 bani pe litru, dacă luăm în calcul un preț mediu de 5,95 de lei pe litru. Estimarea s-a făcut ținându-se cont de faptul că accizele reprezintă 28% din prețul benzinei, respectiv 23% din prețul benzinei.

Schimbarea modului de calcul a accizelor va duce la încasări suplimentare de 1,1 miliarde de lei, circa 247,1 milioane de euro, la bugetul de stat, se arată în raportul legii bugetului.

Acciza de 7 eurocenți pe litru, amânată cu trei luni

Guvernul a decis să amâne cu trei luni introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenți la carburanți, după ce președintele Traian Băsescu a anunțat că nu va promulga legea bugetului de stat dacă nu se renunță la această măsură.

Premierul Victor Ponta arăta că cetățenii nu vor fi afectați de aceste majorări ale accizelor deoarece contextul internațional este unul favorabil. Mai exact, cotațiile petrolului, o componentă importantă a prețului carburanților, sunt în scădere.

„Nu va crește prețul la benzină pentru că avem un context economic favorabil pe bursele mondiale. Prețul combustibilului va scădea în mod semnificativ. Cred că impactul pentru cetățeanul care merge și pune benzină la pompă nu va exista”, a explicat Ponta.

Președintele Traian Băsescu l-a contrazis însă pe premier, măsura fiind motivul invocat de șeful statului pentru a nu semna memorandumului cu Fondul Monetar Internațional.

„Prin renunțarea la introducerea accizei de 52-55 de bani resursele trebuie tăiate de la excesul de repartizare bugetară de al domnul ministru Dragnea și din rezerve plantate în diverse locuri, dar în mod deosebit la dobânzi”, a arătat președintele în urma unei discuții de 45 de minute avute cu premierul Victor Ponta.

Taxa pe stâlp, venituri de 0,5 miliarde de lei

Din taxa pe „stâlp”, respectiv impozitul pe construcțiile speciale, Guvernul estimează că va încasa anul viitor 488 de milioane de lei (109,6 milioane de euro).

Calculele executivului par a fi însă contrazise de cifrele înainte de mediul privat. Fondul Proprietatea (FP) estimează că statul va încasa anul viitor din taxa pe construcții speciale între 700 și 900 de milioane de lei numai de la companiile unde Fondul este acționar, mai exact OMV Petrom (18,99%), Hidroelectrica (19,94%), Romgaz (14,99%), Nuclearelectrica (9,72%) Transgaz (14,98%), Transelectrica (13,49%), Conpet (29,7%), GDF Suez Energy România (12%).

Consiliul Fiscal anticipează de asemenea un impact mai mare al impozitului de 1,5% pe constucțiile speciale, categorie în care intră construcții precum centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, centrale termoelectrice și nucleare, construcții pentru transportul energiei electrice, baraje, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri și linii și cabluri aeriene de telecomunicații.

Măsura a fost dur criticată de mediul privat. Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a precizat că măsura va afecta atât plătitorul direct din sectoare precum energie, telecomunicații, utilități, transport sau infrastructură, dar și pe consumatorul final și ar putea duce totodată la eșecul unor viitoare privatizări.

Noua taxă i-a nemulțumit și pe liderii locali care au cerut guvernului ca aceasta să fie vărsată la bugetele locale, cum se întâmplă spre exemplu cu impozitul pe clădiri.

Impozitul forfetar

Barurile și cafenelele din centrul Capitalei sau cele din marile orașe din țară ar urma să plătească, în funcție de suprafață, un impozit forfetar cuprins între 1.500 și 3.400 de euro pe an, în timp ce în localurile din orașele care nu sunt municipii taxa variază între 310 euro și 2.000 de euro, reiese din normele de aplicare ale noii forme de impozitare.

Impozitul forfetar ar urma să intre în vigoare în 2014, în situația în care proiectul de lege inițiat de guvern va fi aprobat de Parlament.

Totodată, proprietarii de hoteluri de patru și de cinci stele din București ar urma să achite un impozit forfetar cuprins între 468 și 891 de lei pe loc de cazare. La un hotel de trei stele din Cluj, spre exemplu, impozitul propus este cuprins între 205 și 244 lei, iar la o unitate de una sau de două stele situată într-o stațiune montană suma este de circa 120 lei. Totodată, taxa pentru o pensiune este cu 20% mai mică decât cea percepută în cazul hotelurilor.

Proprietarul unui restaurant cu o suprafață de 150 de metri pătrați din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 de lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 de metri pătrați se vor achita cel puțin 12.474 de lei (2.835 de euro).

O spălătorie auto, o vulcanizare sau un service auto cu o suprafață de circa 200 de metri pătrați vor plăti anual, începând din 2014, un impozit forfetar de 18.000 de lei, 14.400 de lei și 24.000 de lei, mai reiese din normele de aplicare.

Amenzi mai mari

Majorarea salariului minim, de la 800 de lei pe lună, la 900 de lei, în două tranșe, începând cu 1 ianuarie 2014, îi va obliga pe șoferii care încalcă regulile de circulație să plătească amenzi mai mari cu până la 1.200 de lei, chiar din prima zi a noului an.

Un punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Astfel, în perioada ianuarie-iunie, un punct de amendă va reprezenta echivalentul a 85 de lei, iar de la începutul lunii iulie, acesta va crește la 90 de lei, față de 80 la finele lui 2013.

Prin urmare, pentru depășirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră, abatere pentru care se pot acorda între 9 și 20 de puncte amendă, un șofer va fi sancționat în 2014 cu amenzi cuprinse între 765 de lei și 1.700 de lei, față de 720 – 1.600 de lei în 2013. Începând cu jumătatea anului, amenzile se vor situa între 810 lei și 1.800 de lei.

Depășirea limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră implică sancțiuni cuprinse între 21 și 50 de puncte amendă, respectiv între 1.785 de lei și 4.250 de lei de la 1 ianuarie și între 1.890 de lei și 4.500 de lei începând cu 1 iulie 2014, reiese din prevederile celui mai recent proiect al Codului Rutier.

Totodată, amenda maximă pe care o poate lua un șofer se va majora de la 9.600 de lei (în cazul în care depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, iar șoferului i se aplică 120 de punct de penalizare), la 10.200 în primele șase luni ale anului, respectiv 10.800 de lei după 1 iulie.

În urma majorării salariului minim, încasările la buget se vor majora cu circa 344 de milioane de lei, echivalentul a 77,3 milioane de euro, reiese din calculele executivului.

Peste 800.000 de salariați vor beneficia din ianuarie 2014 de majorarea salariului minim brut pe țară de la 800 la 850 de lei, dintre care mai puțin de o treime sunt din sectorul bugetar, iar majorarea cu încă 50 de lei se va aplica din iulie pentru 966.405 de angajați, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Primarii nu mai au restricții pentru majorarea impozitelor locale

Guvernul a eliminat din Codul Fiscal limitarea de 20% a plafonului până la care administrațiile locale pot majora taxele și impozitele locale pentru persoanele fizice, acesta fiind menținut doar pentru persoanele juridice.

„Având în vedere dificultățile financiare ale autorităților locale și creșterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecție a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiționale de 20% a fost menținută numai pentru persoanele juridice”, se arată în ordonanța de guvern publicată la jumătatea lunii noiembrie de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Chiar și așa, cei mai mulți lideri locali au ales să majoreze impozitele doar cu rata inflației. În Vaslui, spre exemplu, impozitele locale pentru clădiri și terenuri vor fi majorate cu 16% în 2014. Primăria Vaslui a încasat în 2013 în jur de 23 de milioane de lei, potrivit Mediafax.

Scumpiri la metrou

Bucureștenii care circulă cu metroul vor plăti cu până la 33% în plus pe transport, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor privind aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.

Astfel, prețul cartelei cu două călătorii va urca de la 4 lei la 5 lei.

Cartela cu 10 călătorii va costa 20 de lei, față de 15 în prezent.

Tarifele abonamentelor lunare cu 62 de călătorii, respectiv cu un număr nelimitat de călătorii se vor majora cu 15 lei, la 65 de lei, respectiv 75 de lei.

Abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii se va scumpi cu 5 lei, la 25 de lei, în timp ce pentru un abonament de o zi, bucureștenii vor scoate din buzunar 8 lei, față de 6 lei în prezent.

Ultima scumpire a călătoriilor cu metroul a avut loc în vara lui 2012, când cartelele cu 10 călătorii s-au scumpit cu 50%, de la 10 la 15 lei.

Practic, față de nivelul din 2012, prețul călătoriilor cu metroul s-a dublat, în condițiile în care Metrorex primește subvenție de la stat.

Subvențiile pentru transportul de călători cu metroul au fost majorate pentru anul viitor cu 6,3%, față de nivelul din acest an, de la 328,3 milioane de lei (circa 73,7 milioane de euro) la 349 de milioane de lei (78,4 milioane de euro), potrivit bugetului aprobat de Guvern.

Mersul cu trenul a devenit de asemenea mai scump la finele lui 2013, când prețul biletelor au fost majorate cu până la 10% prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor.

Astfel, dacă pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creșterea s-a făcut prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 bani și 50 bani, pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea a fost de până la 10%.

Rovinieta s-ar putea scumpi cu peste 60%

Rovinieta se va scumpi cu până la 66%, potrivit unui proiect de modificare a legislației privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere, inițiat de Departamentul pentru proiecte de infrastructură și investiții străine la finele lunii septembrie și aflat în consultare interministerială.

Astfel, șoferii de autoturisme vor plăti 5 euro pentru o rovinietă valabilă 7 zile, 10 euro pentru cea valabilă 30 de zile și 32 de euro pentru rovinieta valabilă un an, față de 3, 7 respectiv 28 de euro în prezent.

Taxa de drum va fi ceva mai mică pe anumite perioade de valabilitate în cazul vehiculelor de transport marfă și persoane, reiese din proiect.

Spre exemplu, pentru vehiculele de transport marfă de până la 2,5 tone, tarifele pentru 7 zile și 12 luni cresc de la 6 la 7 euro, respectiv de la 96 la 100 euro, dar scad în cazul intervalului de 30 zile, de la 16 euro la 14 euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase