CRIPTOMONEDE. Cum argumentează Elon Musk decizia de a sista vânzările Tesla pe bitcoin. Piața internațională a monedelor virtuale continuă să crească

CRIPTOMONEDE. Cum argumentează Elon Musk decizia de a sista vânzările Tesla pe bitcoin. Piața internațională a monedelor virtuale continuă să crească
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 13/05/2021, 17:45

Piața internațională a monedelor virtuale trece prin momente nefaste după anunțul fondatorului Tesla, Elon Musk, de a sista vânzările de automobile pe bitcoin. Analiștii apreciază că volumul acesteia, estimat la aproape trei miliarde dolari SUA, a scăzut cu aproape 15% în urma anunțului miliardarului american.

Elon Musk, cunoscut mai ales ca fondator al mărcii auto electrice Tesla, a fost și rămâne, în ciuda recentului anunț cu privire la sistarea vânzărilor brandului său auto pe criptomoneda bitcoin, unul dintre susținătorii monedelor virtuale. De altfel, el a și precizat în anunțul postat pe Titter – rețea de socializare mult mai populară în SUA comparativ cu Facebook sau Instagram – că este adeptul monedelor virtuale.

El rămâne un susținător al monedelor digitale, inclusiv bitcoin și dogecoin, contribuind la creșterea prețurilor acestora în ultimele luni, a și declarat că Tesla nu va vinde niciun bitcoin și intenționează să-l folosească pentru tranzacții „de îndată ce mineritul va trece la o energie mai sustenabilă”.

La momentul în care Musk a făcut anunțul, valoarea întregii piețe a criptomonedelor se ridica la aproximativ 2,5 miliarde dolari SUA, potrivit datelor Coinmarketcap.com, citate de Mediafax, iar la două ore distanță, capitalizarea de piață scăzuse la aproximativ două miliarde. Piața a mai recuperat din pierderi, iar pe total, după tweet-ul fondatorului Tesla, piața criptomonedelor marca pierderi de 166 miliarde USD.

Istoria a început în luna februarie a acestui an, când Tesla a anunțat că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și a planificat să accepte plăți în criptomonede. De altfel, pe baza tranzacției, producătorul de autovehicule electrice a înregistrat un profit de peste un milion USD.

Bitcoin, ca toate celelalte monede virtuale de altfel, nu este emis de o singură entitate, cum ar fi o bancă centrală, dar este întreținut de o rețea de calculatoare special construite, care necesită multă energie pentru a rezolva ecuații matematice complexe, cunoscute drept tehnologia blockchain. Consumul de energie pentru ”producția” bitcoin este apreciat ca fiind mai mare chiar decât consumul total de energie al unor state de pe mapamond.

Astăzi, bitcoin a scăzut cu peste 12%, sub 50.000 de dolari pentru prima dată din 24 aprilie a.c., potrivit datelor CoinDesk, dar în ultimele 12 luni cea mai cunoscută și tranzacționată monedă virtuală a înregistrat o creștere de peste 400%.

Ce ar putea ascunde anunțul miliardului Musk?

”Este foarte posibil ca acest anunț să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla sau poate chiar o mișcare cu beneficii de imagine”, apreciază Claudiu Cazacu, analist financiar XTB România.

Acesta apreciază că reacția bitcoin la o postare recentă a sa nu este o surpriză. După un anunț pe Twitter prin care ”Tehnoking” al Tesla vestește suspendarea acceptării bitcoin, citând îngrijorări de mediu, BTC a coborât cu peste 17%, deși, ulterior a revenit, recuperând aproximativ jumătate din scădere. În retrospectivă, acestea prefigurau un plasament al producătorului auto, după ce, la începutul anului acesta acumulase o poziție de 1,5 miliarde dolari, echivalent, în bitcoin.

Este foarte posibil să fie vorba, la fel de bine, despre o mișcare cu beneficii de imagine, prin ”grija” pentru mediu, Musk se aliniază cu valorile comunicate de companie, care au contribuit de altfel la succesul misiunii producătorului de autovehicule electrice.

”Unele comentarii arătau deja lipsa de coerență: o bună parte din rețeaua bitcoin e susținută de energie ieftină obținută din cărbune, ceea ce contravine obiectivului mașinilor electrice de a reduce gazele cu efect de seră. Anticipând, poate, o amplificare a acestor critici, Elon Musk ar fi decis, astfel, să acționeze preventiv”, apreciază Cazacu.

Se dovedește încă o dată faptul că marile nume din businessul internațional pot influența decisiv mersul piețelor printr-un simplu anunț, care nu are nicio legătură cu tranzacții sau cu piețele financiare în sine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie