Chirurgia robotică, mai accesibilă în România decât peste hotare. Peste 1,2 milioane de intervenții chirurgicale au fost asistate de roboți în 2020

Redactor:
Gilda Popa
Chirurgia robotică, mai accesibilă în România decât peste hotare. Peste 1,2 milioane de intervenții chirurgicale au fost asistate de roboți în 2020

Chirurgia robotică minim invazivă câștigă teren în România, după ce mai multe clinici private au anunțat că au achiziționat sistemul da Vinci Xi, unul dintre unul dintre cele mai utilizate sisteme robotizate din lume. Costul intervențiilor chirurgicale robotice, coordonate de medici cu experiență internațională, este cu aproximativ 50% mai accesibil ȋn țară decât în străinătate. Pe fondul unei competiții puternice între țările emergente și cele dezvoltate în domeniul tehnologizării procedurilor medicale de înaltă precizie, România ar putea deveni interesantă pentru turismul medical pe această nișă cu o creștere explozivă în ultimii ani.

Spre exemplu, îndepărtarea prostatei, cea mai frecventă operație asistată robotic din lume, costă ȋntre 14.000 și peste 28.000 euro, potrivit datelor publicate pe o platformă de căutare a celei mai bune variante de tratament. Cea mai scumpă variantă este ȋn Israel, iar la polul opus se află Turcia. Cheltuielilor intervenției li se adaugă cele logistice, ȋn cuantum de aproximativ 4.000 euro. Ȋn România, costul unei astfel de proceduri variază între 10.000 si 16.000 euro.

Numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă în ultimii ani

Piața globală a roboților medicali este de așteptat să ajungă la 12,7 miliarde dolari până în 2025, de la aproximativ 5,9 miliarde dolari în 2020, conform marketsandmarkets.com. În același timp, numărul intervențiilor chirurgicale asistate de roboți a depășit pragul de un milion de operații, notează robsurgical.com. Și specialiștii se așteaptă ca numărul pacienților care apelează la astfel de intervenții minim invazive să se dubleze în următorii patru ani.

La nivel mondial, numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă, de peste 1000% față de 2008, de la 123.000 intervenții, la aproximativ 1.243.000 proceduri chirurgicale cu sistemele da Vinci în anul 2020, arată datele comunicate de compania producătoare.

Sistemul da Vinci, care este unul dintre cele mai utilizate sisteme robotizate, costă între 1,5 milioane USD și 2,5 milioane dolari, în timp ce sistemul robotizat de radiochirurgie CyberKnife costă în jur de 4-7 milioane dolari pe unitate. În mod similar, prețul mediu al unui robot de reabilitare Lokomat este de aproximativ 380.000 dolari. În plus, costul anual de întreținere al unui robot se apropie de 125.000 dolari, ceea ce se adaugă la costul deja ridicat al chirurgiei robotizate.

Ce clinici medicale din România au anunțat achiziția sistemului de chirurgie robotizată

Între clinicile din România care au anunțat că au investit în sisteme de chirurgie robotizată da Vinci se numără Sanador, spitalul Monza, Ponderas Academic Hospital din rețeaua de clinici Regina Maria și, cel mai recent, grupul de centre medicale Provita.

„Am investit 3 milioane de euro în tehnologia robotică de ultimă generație. Obiectivul nostru este să oferim pacienților români, la ei acasă, un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. La nivel mondial, chirurgia robotică este un standard și mă bucur enorm că începând de luna aceasta avem echipe de medici pregătiți pentru chirurgie robotică toracică, urologică și de medicină generală”, a declarat miercuri, 7 aprilie, dr. Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Provitaîntr-o conferință de presă.

Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care crește semnificativ contribuția medicului. Chirurgul – și nu „robotul” – efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Chirurgul face toate mișcările operatorii, dar cu tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomică și confortabilă.

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, care practică acest tip de operații deja de 2 ani, după acreditarea obținută în Franța, explică avantajele chirurgiei robotizate pentru pacient.

„Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este extraordinar de rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viața personală și profesională”, completează dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică.

Robotul este parte din echipa de chirurgie, spun medicii, iar măiestria chirurgului se transmite robotului, și nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic, explică și conf. dr. Cristian Iulius Surcel, primul medic român specializat în chirurgie robotică urologică din sistemul medical privat românesc.

Sistemul da Vinci permite vizualizarea clară, 3D, mărită de 10 ori, a inciziei

Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenții chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum ușor realizabile și în România. Mobilitatea foarte mare a brațelor robotice articulate și vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau chirurgia deschisă, menționează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.

28 de milioane de intervenții chirurgicale, anulate la nivel mondial din cauza pandemiei

Potrivit unui raport publicat de cercetătorii de la CovidSurg Collaborative, aproximativ 28 de milioane de intervenții chirurgicale au fost anulate pe tot globul în timpul a 12 săptămâni de întrerupere de vârf în timpul pandemiei COVID-19. Scăderea procedurilor chirurgicale a condus la venituri mai mici pentru piața roboților medicali, deoarece veniturile din vânzarea segmentului de instrumente și accesorii nu au putut fi realizate. Intuitive Surgical a raportat o scădere cu aproximativ 20% a procedurilor chirurgicale daVinci efectuate în al doilea trimestru al anului 2020 comparativ cu al doilea trimestru al anului 2019. Se așteaptă o scădere suplimentară în al treilea trimestru din cauza prevalenței tot mai mari a COVID-19 în diferite regiuni.

Mai mult, piețele de capital și economiile din întreaga lume au fost afectate negativ de pandemia COVID-19 și poate provoca o recesiune economică regională sau globală extinsă. O astfel de perturbare economică ar putea avea un impact negativ asupra producătorilor de roboți medicali, deoarece pandemia actuală a pus, de asemenea, o mare presiune financiară asupra instituțiilor de sănătate care și-au redus capitalul și cheltuielile generale. Majoritatea spitalelor și-au amânat achizițiile în curs de desfășurare a echipamentelor de capital. Se poate aștepta ca cererea de roboți medicali să revină la nivelurile precovide la începutul anului 2022.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×