Chirurgia robotică, mai accesibilă în România decât peste hotare. Peste 1,2 milioane de intervenții chirurgicale au fost asistate de roboți în 2020

Chirurgia robotică, mai accesibilă în România decât peste hotare. Peste 1,2 milioane de intervenții chirurgicale au fost asistate de roboți în 2020
Foto ilustrativ
Publicat: 08/04/2021, 14:19

Chirurgia robotică minim invazivă câștigă teren în România, după ce mai multe clinici private au anunțat că au achiziționat sistemul da Vinci Xi, unul dintre unul dintre cele mai utilizate sisteme robotizate din lume. Costul intervențiilor chirurgicale robotice, coordonate de medici cu experiență internațională, este cu aproximativ 50% mai accesibil ȋn țară decât în străinătate. Pe fondul unei competiții puternice între țările emergente și cele dezvoltate în domeniul tehnologizării procedurilor medicale de înaltă precizie, România ar putea deveni interesantă pentru turismul medical pe această nișă cu o creștere explozivă în ultimii ani.

Spre exemplu, îndepărtarea prostatei, cea mai frecventă operație asistată robotic din lume, costă ȋntre 14.000 și peste 28.000 euro, potrivit datelor publicate pe o platformă de căutare a celei mai bune variante de tratament. Cea mai scumpă variantă este ȋn Israel, iar la polul opus se află Turcia. Cheltuielilor intervenției li se adaugă cele logistice, ȋn cuantum de aproximativ 4.000 euro. Ȋn România, costul unei astfel de proceduri variază între 10.000 si 16.000 euro.

Numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă în ultimii ani

Piața globală a roboților medicali este de așteptat să ajungă la 12,7 miliarde dolari până în 2025, de la aproximativ 5,9 miliarde dolari în 2020, conform marketsandmarkets.com. În același timp, numărul intervențiilor chirurgicale asistate de roboți a depășit pragul de un milion de operații, notează robsurgical.com. Și specialiștii se așteaptă ca numărul pacienților care apelează la astfel de intervenții minim invazive să se dubleze în următorii patru ani.

La nivel mondial, numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă, de peste 1000% față de 2008, de la 123.000 intervenții, la aproximativ 1.243.000 proceduri chirurgicale cu sistemele da Vinci în anul 2020, arată datele comunicate de compania producătoare.

Sistemul da Vinci, care este unul dintre cele mai utilizate sisteme robotizate, costă între 1,5 milioane USD și 2,5 milioane dolari, în timp ce sistemul robotizat de radiochirurgie CyberKnife costă în jur de 4-7 milioane dolari pe unitate. În mod similar, prețul mediu al unui robot de reabilitare Lokomat este de aproximativ 380.000 dolari. În plus, costul anual de întreținere al unui robot se apropie de 125.000 dolari, ceea ce se adaugă la costul deja ridicat al chirurgiei robotizate.

Ce clinici medicale din România au anunțat achiziția sistemului de chirurgie robotizată

Între clinicile din România care au anunțat că au investit în sisteme de chirurgie robotizată da Vinci se numără Sanador, spitalul Monza, Ponderas Academic Hospital din rețeaua de clinici Regina Maria și, cel mai recent, grupul de centre medicale Provita.

„Am investit 3 milioane de euro în tehnologia robotică de ultimă generație. Obiectivul nostru este să oferim pacienților români, la ei acasă, un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. La nivel mondial, chirurgia robotică este un standard și mă bucur enorm că începând de luna aceasta avem echipe de medici pregătiți pentru chirurgie robotică toracică, urologică și de medicină generală”, a declarat miercuri, 7 aprilie, dr. Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Provitaîntr-o conferință de presă.

Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care crește semnificativ contribuția medicului. Chirurgul – și nu „robotul” – efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Chirurgul face toate mișcările operatorii, dar cu tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomică și confortabilă.

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, care practică acest tip de operații deja de 2 ani, după acreditarea obținută în Franța, explică avantajele chirurgiei robotizate pentru pacient.

„Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este extraordinar de rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viața personală și profesională”, completează dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică.

Robotul este parte din echipa de chirurgie, spun medicii, iar măiestria chirurgului se transmite robotului, și nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic, explică și conf. dr. Cristian Iulius Surcel, primul medic român specializat în chirurgie robotică urologică din sistemul medical privat românesc.

Sistemul da Vinci permite vizualizarea clară, 3D, mărită de 10 ori, a inciziei

Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenții chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum ușor realizabile și în România. Mobilitatea foarte mare a brațelor robotice articulate și vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau chirurgia deschisă, menționează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.

28 de milioane de intervenții chirurgicale, anulate la nivel mondial din cauza pandemiei

Potrivit unui raport publicat de cercetătorii de la CovidSurg Collaborative, aproximativ 28 de milioane de intervenții chirurgicale au fost anulate pe tot globul în timpul a 12 săptămâni de întrerupere de vârf în timpul pandemiei COVID-19. Scăderea procedurilor chirurgicale a condus la venituri mai mici pentru piața roboților medicali, deoarece veniturile din vânzarea segmentului de instrumente și accesorii nu au putut fi realizate. Intuitive Surgical a raportat o scădere cu aproximativ 20% a procedurilor chirurgicale daVinci efectuate în al doilea trimestru al anului 2020 comparativ cu al doilea trimestru al anului 2019. Se așteaptă o scădere suplimentară în al treilea trimestru din cauza prevalenței tot mai mari a COVID-19 în diferite regiuni.

Mai mult, piețele de capital și economiile din întreaga lume au fost afectate negativ de pandemia COVID-19 și poate provoca o recesiune economică regională sau globală extinsă. O astfel de perturbare economică ar putea avea un impact negativ asupra producătorilor de roboți medicali, deoarece pandemia actuală a pus, de asemenea, o mare presiune financiară asupra instituțiilor de sănătate care și-au redus capitalul și cheltuielile generale. Majoritatea spitalelor și-au amânat achizițiile în curs de desfășurare a echipamentelor de capital. Se poate aștepta ca cererea de roboți medicali să revină la nivelurile precovide la începutul anului 2022.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee