Raport Clifford Chance: Cele cinci tendințe identificate pentru fintech-uri în 2021

Raport Clifford Chance: Cele cinci tendințe identificate pentru fintech-uri în 2021
Publicat: 05/02/2021, 12:08
Actualizat: 05/02/2021, 23:47

Companiile și autoritățile de reglementare se confruntă deja cu noi provocări legate de transferul accelerat al operațiunilor, inclusiv al celor financiare,  în spațiul virtual. Apar noi instrumente financiare Fintech, iar cele utilizate la un nivel restrâns devin mainstream, relevă cel mai recent studiu al companiei de consultanță Clifford Chance.

Mai mult, experții companiei au identificat cinci mari tendințe, la nivel global, de urmărit în domeniul fintech pentru anul 2021.

Autoritățile globale de reglementare continuă să publice îndrumări și recomandări în domeniul utilizării Inteligenței Artificiale, iar în unele jurisdicții a intrat deja în vigoare legislația specifică, fiind așteptată și în Uniunea Europeană în 2021.

Prima tendință semnalizată de Clifford Chance este creșterea riscurilor în cazul utilizării Inteligenței Artificiale și a prelucrării datelor cu caracter personal. A doua tendință de urmărit este legată de inovațiile în domeniul plăților online, înființarea noilor autorități de reglementare a „Big Tech” și cadrele legislative dedicate, cum este Digital Markets Act propus de Uniunea Europeană, arată Clifford Chance. Cea de-a treia tendință importantă este legată de faptul că, în contextul creșterii automatizării proceselor de producție, companiile sunt expuse riscului de a se confrunta cu blocaje tehnologice. Aceste blocaje pot deveni extrem de costisitoare și ar putea atrage pretenții civile. Clifford Chance recomandă managerilor o atenție sporită acordată serviciilor de cloud computing, platforme de analize de date sau software. Cea de-a patra tendință semnalizată de compania de avocatură este cea legată de operațiuni cu criptomonedă și CBDC (Central Bank Digital Currency – monede virtuale lansate de băncile centrale). Dezvoltarea segmentului de finanțare descentralizată (DeFi), care implementează tehnologia blockchain ca o alternativă globală peer-to-peer la finanțarea tradițională, a atras investiții crypto nereglementate de miliarde de dolari, atenționează Clifford Chance, ceea ce va duce la înăsprirea reglementărilor în domeniu. A cincea tendință a anului 2021 este legată de armonizarea reglementării problemelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) cu domeniul Fintech. În continuare, compania de avocatură detaliază cele cinci tendințe ale anului 2021.

Riscuri în creștere pentru utilizarea Inteligenței Artificiale (IA) și a datelor

Utilizarea datelor de către instituțiile financiare și companiile tehnologice, inclusiv algoritmii pentru luarea deciziilor, vor fi în continuare sub monitorizarea autorităților de reglementare, a persoanelor vizate și a organizațiilor care militează pentru protecția confidențialității. De asemenea, companiile care utilizează IA și datele vor fi supuse unei atenții sporite pe legislația antitrust. Clifford Chance recomandă companiilor o atenție sporită în prelucrarea datelor cu caracter personal pentru a evita riscul unor procese costisitoare.

Anul 2021 poate aduce mai multe procese colective și reclamații legate de utilizarea datelor cu caracter personal

Anul 2021 ar putea înregistra mai multe procese colective și reclamații legate de utilizarea datelor cu caracter personal, instanțele analizând măsurile de compensare. Sunt de așteptat și revendicări ce decurg din utilizarea sau schimbul de date cu scopul de a gestiona criza COVID-19. Pentru guverne, autorități de reglementare și organisme industriale la nivel global, încrederea și atenția publicului sunt prioritare. Companiile trebuie să se concentreze asupra impactului asupra consumatorului și să utilizeze instrumente bazate pe IA concepute pentru un anumit tip de consumator, pentru a evita cenzura.

Plăți: Asigurarea rambursarea fondurilor către clienți în cazul insolvenței firmelor de servicii de plată

În 2020, segmentul plăților și reglementarea acestuia au revenit în prim plan. Impactul COVID-19 asupra obișnuințelor de consum, transferate online, și scandalul Wirecard au fost doar doi dintre factorii determinanți. Prin implementarea unor mecanisme solide de protecție, este asigurată rambursarea fondurilor către clienți în cazul insolvenței firmelor de servicii de plată.

Pentru autoritățile de reglementare, managementul prudențial al riscurilor și mecanismele de protecție implementate de firmele de plăți reprezintă o prioritate în 2021. Înființarea noilor autorități de reglementare a „Big Tech” și cadrele legislative dedicate, cum este Digital Markets Act propus de Uniunea Europeană, vor influența capacitatea jucătorilor cheie din piața de tehnologie de a se impune la implementarea de noi produse financiare.
Modelul „cumpără acum, plătește mai târziu” popularizat de firme precum Klarna s-a consolidat în pandemie. Sunt de așteptat o creștere a activității M&A și a proceselor de listare, mai multe îndrumări pentru consumatori, aplicarea reglementărilor și, posibil, o reglementare mai strictă.

Reziliența operațională: Creșterea nivelului de digitalizare atrage riscul blocajelor tehnologice

Pentru autoritățile de reglementare, asigurarea continuității serviciilor cheie pentru afaceri rămâne prioritară. Prin creşterea gradului de digitalizare a experienței clienților, mai multă automatizare și utilizarea sporită a furnizorilor terți, toate companiile sunt expuse riscului de a se confrunta cu blocaje tehnologice.

În Marea Britanie, autoritatea de profil se pregătește să publice o decizie prin care impune companiilor să identifice serviciile de afaceri importante și să testeze cu atenție planurile de urgență. În Singapore, îndrumările existente pentru bănci privind externalizarea vor fi în curând legiferate ca cerințe obligatorii din punct de vedere juridic.
Astfel. măsurile de aplicare a legilor privind întreruperile operaționale s-ar putea intensifica. Autoritățile de reglementarea ar putea responsabiliza companiile pentru eșecul reacției la provocările COVID-19. Aceleași întreruperi tehnologice (și criticile atrase din partea autorităților de reglementare) ar putea atrage pretenții civile.

Comisia Europeană vizează armonizarea normelor privind riscul IT&C în domeniul financiar

În octombrie 2020, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa privind reziliența operațională digitală (DORA) pentru armonizarea normelor care vizează riscul IT&C în domeniul financiar. Aceasta va include crearea unui cadru UE pentru supravegherea furnizorilor terți de servicii IT&C de importanță „critică”, precum cloud computing, platforme de analize de date sau software. În 2021, firmele trebui să înceapă să ia măsuri pentru conformare.

Criptomonede și CBDC: Înăsprirea cerințelor de reglementare împotriva spălării banilor aplicabile cripto-activelor la nivel global

Autoritățile de reglementare continuă să lucreze pentru aducerea cripto-activelor sub incidența reglementărilor legislative, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, unde Clifford Chance a contribuit la dezvoltarea noului regim privind cripto-activele.
Urmează înăsprirea cerințelor de reglementare AML (Anti Money Laundering) aplicabile cripto-activelor la nivel global și o serie de discuții cu privire la propunerea UE privind reglementarea piețelor de cripto-active (MiCA), consultarea Marii Britanii cu privire la abordarea sa pentru reglementarea cripto-activelor și a stablecoins, precum și propunerea Hong Kong-ului de a introduce un regim de licențiere pentru furnizorii de servicii pentru active virtuale.

Băncile centrale urgentează lansarea propriilor monede digitale

Mai multe economii se apropie de momentul emisiei la scară largă a CBDC. În ianuarie 2021, Banque de France a confirmat că a pilotat cu succes utilizarea unui CBDC pentru decontarea de acțiuni din fondul monetar, iar programul pilot al Băncii Populare din China pentru CBDC (Renminbi digital) a fost extins la mai multe orașe, inclusiv Beijingul, în urma testelor din Shenzhen și Suzhou. Rezerva Federală a Statelor Unite a anunțat, de asemenea, că investighează în mod activ modul în care tehnologia registrului distribuit ar putea fi utilizată pentru digitalizarea dolarului.
În Statele Unite, autoritățile de reglementare vor examina îndeaproape platformele DeFi. Sunt de așteptat noi inițiative de reglementare și conformare împotriva platformelor de tranzacționare a cripto-activelor din SUA și din afara SUA. De asemenea, vor apărea noi evoluții în războiul pentru jurisdicția în reglementarea activităților valutare virtuale dintre autoritățile federale și cele de stat.

Fintech: Îngrijorări privind amprenta de carbon a Bitcoin și impactul tehnologiilor financiare asupra societății

În sectorul financiar se remarcă un accent sporit asupra problemelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Evoluțiile din cadrul de reglementare, cum sunt taxonomia verde și planul de stimulare al Comisiei Europene, precum și interesul manifestat de sectorul privat și de către consumatori contribuie la stimularea schimbării înainte de conferința ONU dedicată schimbărilor climatice (COP26) din noiembrie 2021.

Aspectele ESG și provocările sociale sunt o prioritate în fintech, începând cu amprenta de carbon a Bitcoin, problemele culturale și etice provocate de dezvoltarea de produse utilizând date personale sau IA, precum și valoarea pe care o poate genera fintech în domeniul incluziunii sociale. Diversitatea și incluziunea vor fi esențiale, cu o tendință către investiții mai mari în firmele fintech conduse de persoane din categoria BAME (Black, Asian and Minority Ethnic) și fondatoare de sex feminin.
Companiile financiare trebuie să dezvolte proceduri documentate privind dezvoltarea, implementarea și utilizarea tehnologiei ce poate avea un impact asupra consumatorului sau societății în general. În cazul IA, acestea ar putea include coduri etice, explicații privind IA, procese de aprobare și alocare a responsabilității. Primii pași către diligența obligatorie în materie de drepturile omului înseamnă că firmele fintech de toate dimensiunile trebuie să înțeleagă riscurile de-a lungul lanțului lor valoric și să arate că dispun de procese pentru a le adresa.
Inaugurarea Președintelui Biden a pus ESG pe agenda prioritară a Statelor Unite, ceea ce ar putea atrage o atenție specială pe aspecte fintech sustenabile. Este de așteptat monitorizarea sporită din partea SEC (Securities and Exchange Commission) și a altor autorități de reglementare din Statele Unite privind tehnica „greenwashing” și alte practici de marketing potențial înșelătoare.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
CINCI JUDECĂTORI de la CURTEA de APEL Constanța CERCETAȚI DISCIPLINAR de CSM
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
MIHAI GÂDEA a rămas fără cuvinte! Ce i-a spus Loredana Groza în direct la Antena...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...