ANRE a luat noi decizii privind racordarea prosumatorilor la rețelele electrice de interes public, implicit valorificarea energiei produsă de aceștia

ANRE a luat noi decizii privind racordarea prosumatorilor la rețelele electrice de interes public, implicit valorificarea energiei produsă de aceștia
Sursa: Shutterstock
Publicat: 20/10/2022, 18:42
Actualizat: 20/10/2022, 18:53

Comitetul de reglementare al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de miercuri, 19 octombrie un act normativ privind modificarea și completarea unor ordine, ale cărui prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai rețelelor electrice, după un număr mare de petiţii depuse la ANRE privind racordarea prosumatorilor la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcțiune a instalațiilor realizate de prosumatori și implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum și livrate în rețeaua electrică, de arată în informarea semnată de Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

„Astfel, am adoptat prevederi derogatorii pentru prosumatori de la aplicarea dispozițiilor procedurii destinate acestei categorii de utilizatori, referitoare la grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalațiile de utilizare ale prosumatorilor, respectiv cele destinate măsurării energiei electrice produse în instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în sensul necondiționării punerii sub tensiune a instalației de utilizare de montarea acestor echipamente”, a anunțat președintele ANRE.

Prevederile procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparținând utilizatorilor clienți casnici se aplică și locurilor de consum aparținând utilizatorilor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, noile categorii de utilizatori beneficiind, alături de clienții casnici, de rambursarea de către operatorul de distribuție a costurilor lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului.

Dispozițiile procedurii se aplică inclusiv utilizatorilor din categoriile menționate, pentru racordarea cărora operatorii de distribuție au emis avize tehnice de racordare înainte de data de 25 iulie 2022, dar pentru care nu au fost încheiate contracte de racordare până la data respectivă.

În cazul contractelor de racordare încheiate pentru racordarea unor locuri de producere în baza unor avize tehnice de racordare valabile la data de 4 martie 2022 și/sau la data de 17 iunie 2022, termenele pentru prezentarea autorizației de construcție a obiectivelor (centrale electrice), de 12 luni de la data încheierii contractului de racordare și 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare, se prelungesc cu 6 luni.

„Impactul asupra operatorilor economici din categoria producătorilor de energie electrică este unul pozitiv, în sensul că prin prevederile actului normativ se stabilesc măsuri care evită blocarea procesului de racordare, prin acordarea prelungirii cu 6 luni a termenelor pentru prezentarea autorizației de construire a capacităților de producere pentru care procesul de racordare este demarat și utilizatorii dețin avize tehnice de racordare emise înainte de intrarea în vigoare a actelor normative care stabilesc termenele respective”, potrivit lui Dumitru Chiriță.

Președintele instituției a precizat că echipele de control din cadrul ANRE au în curs de desfăşurare acţiuni de control la operatorii de distribuţie a energiei electrice, având ca tematică modul de îndeplinire a obligației legale privind respectarea regulilor/etapelor de racordare la un loc de consum existent a instalaţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, urmând ca, după finalizarea acestora, rezultatele să fie făcute publice.

Câtă energie au generat prosumatorii din România

În Raportul ANRE privind Monitorizarea Activităţii Prosumatorilor pentru anul 2021 este detaliat evoluția acestui fenomen în România, dar nu numai.

Un studiu european de cercetare citat de autoritatea română de reglementare arată că, în următorii ani, guvernele europene, naționale și locale au o șansă unică de a sprijini „prosumerismul” și astfel o tranziție energetică eficientă și justă din punct de vedere social. „Resursa cheie sunt cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă şi care ar putea furniza până la 89% din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050”, se menționează în raport.

Studiul privind ,,Prosumatorii rezindenţiali din Uniunea Europeană” publicat în anul 2017, accesibil pe site-ul CE, estima o putere instalată totală în zona rezidenţială a României în anul 2020 de aproximativ 15 MW, respectiv în anul 2021 -15 MW. Această estimare a fost depășit la finele anului 2020, când, conform datelor ANRE, puterea instalată a prosumatorilor era de 16,198 MW, în timp ce în anul 2021 evoluţia puterii instalate a prosumatorilor ajungea la circa 85 MW.

„Se poate observa că pe parcursul anului 2021 domeniul prosumatorilor a devenit unul dintre cele mai dinamice domenii ale sectorului de energie electrică. Pe baza datelor şi proiecţiilor analizate ANRE estimează o creştere a numărului de prosumatori la finalul anului 2022 spre valori prognozate de cca 30 000 de prosumatori. Având ȋn vedere aceste evoluții este de așteptat să apară congestii sau lipsa de capacitate pentru conectarea de noi capacităţi regenerabile in rețelele electrice ale operatorilor de distributie, după un trend similar înregistrat in ceea ce privește conectarea regenerabilelor ȋn perioada 2012-2016 asupra rețelelor de transport. De asemenea este de așteptat apariția şi formarea de microgrid-uri şi a piețelor locale de energie odată cu apariția agregatorilor şi a comunităților de energie”, au conchis specialiștii ANRE în raportul citat.

Raportul include și adresele web ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice de informare privind prosumatorii racordați:

E-DISTRIBUTIE – MUNTENIA, BANAT și DOBROGEA

DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA –zona TRANSILVANIA NORD

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA –zona MUNTENIA NORD

DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA –zona TRANSILVANIA SUD

DELGAZ -GRID

OMV PETROM

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică