Statistici ASF: În vara 2020 românii s-au ciocnit pe șosele și au rezultat 30.000 dosare daune RCA. Monopol City Insurance și Euroins

Statistici ASF: În vara 2020 românii s-au ciocnit pe șosele și au rezultat 30.000 dosare daune RCA. Monopol City Insurance și Euroins
Publicat: 01/02/2021, 14:36
Actualizat: 01/02/2021, 14:40

După relaxarea restricțiilor de mobilitate impuse în prima jumătate a anului trecut, românii au dat năvală pe șosele, începând din iulie, neatenți și bucuroși că sunt liberi să circule, astfel că numărul dosarelor de daună a crescut, comparativ cu perioada aprilie – iunie 2020, cu 30.000 (53%).

Societățile de asigurare au avizat 86.429 dosare de daună în trimestrul III al anului trecut (iulie – septembrie), cu 30.000 mai multe,  față de trimestrul II 2020, adică o creștere cu 53% în numai trei luni, relevă cele mai recente date ASF.

Una dintre cauze este, probabil, faptul că în perioada de vară, pe fondul relaxării măsurilor de pandemie, a fost circulația intensă cu ocazia vacanțelor, pe care românii le-au petrecut mai mult în țară față de alți ani.

Procentual, poate părea mult, dacă luăm în calcul perioada similară din 2019, când companiile au avizat 93.392 de dosare de daună în baza polițelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA). Este vorba despre o diferență de aproape 7.000 de incidente între perioada pre-pandemică și cea actuală.

City Insurance și Euroins – campioane la daune RCA

Cele mai multe dosare de daună din trimestrul al treilea 2020 au fost avizate la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 33.893 de dosare, și la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., care a înregistrat 31.044 dosare de daună.

Astfel, două societăți de asigurare au cumulat 75% din numărul total al dosarelor de daună RCA, avizate în trimestrul III al anului 2020, City Insurance S.A. (39%) și Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. (36%).

Același podium era și la nivelul lui 2019: Euroins S.A. aviza 32.825 dosare iar City Insurance S.A. – 30.949 dosare. Cele două cumulau aproape 70% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al treilea din 2019: Euroins S.A. (35% din total piață) și City Insurance S.A. (33%).

Obiectul pretențiilor de despăgubire și durata acestora

Din punct de vedere al obiectului pretențiilor de despăgubire formulate în dosarele de daună RCA, avizate în trimestrul III al anului 2020, cele mai multe, respectiv 76.345 dosare (88%) au fost avizate pentru pagube materiale, 2.100 dosare (2,43%) pentru vătămări corporale/ decese iar 7.984 dosare (9%) reprezintă dosare de regres.

Cel mai mare procent de dosare plătite, respectiv 82%, îl are Generali România Asigurare Reasigurare S.A. La polul opus, cele mai multe dosare nefinalizate au fost înregistrate pentru Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. (66%) și SAR City Insurance S.A. (57%), celelalte societăți analizate înregistrând ponderi sub 28%.

Conform raportului ASF, motivele neachitării dosarelor de daună avizate, în trimestrul III din 2020, sunt următoarele: cele mai multe (98%) sunt raportate de societăți ca fiind incomplete iar două procente sunt raportate ca fiind dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Durata medie de plată este de puțin peste 20 zile/ dosar, în creștere cu jumătate de zi față de perioada similară a lui 2019. Cea mai mică durată medie de plată a fost înregistrată de societatea Uniqa Asigurări  S.A., sub 3 zile/dosar iar cea mai mare durată medie de plată a fost înregistrată de societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., respectiv 36 zile/ dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri