Fonduri de investiții. Evoluția economică post-pandemie favorizează creșterea plasamentelor. Randamentele fondurilor mutuale în primele patru luni din 2021

Fonduri de investiții. Evoluția economică post-pandemie favorizează creșterea plasamentelor. Randamentele fondurilor mutuale în primele patru luni din 2021
Conștiente de riscurile generate de scăderea activității de private equity, dar și de înrăutățirea condițiilor economice, aproximativ jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt în continuare interesate să facă noi investiții în lunile următoare (45%) / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 31/05/2021, 16:44
Actualizat: 31/05/2021, 16:51

Evoluția economiei naționale, în context european post-pandemie, pare a favoriza diversficarea investițiilor și, respectiv, orientarea tot mai multor investitori către fondurile mutuale, ca alternativă la depozitele bancare sau achiziția directă a bonurilor de tezaur.

Cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 39,4% și 46,2%, potrivit celui mai recent raport al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), iar pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante cinci fonduri au avut randamente cuprinse între 39,4% și 52,1% , obținute de-a lungul ultimilor trei ani, comparativ cu aprilie 2018.

Astfel, potrivit datelor AAF, activele nete ale celor 83 de fonduri deschise locale au crescut în luna aprilie cu aproape 2%, până la 24,2 miliarde lei (cinci miliarde euro), iar de la începutul anului au crescut cu 9%. Fondurile deschise locale au înregistrat în luna aprilie intrări nete de 324,7 milioane lei (66 milioane euro), cele mai vizate fiind fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (157 milioane lei) și, respectiv, cele de acțiuni (61,7 milioane lei).

Fondurile de investiții reunite sub categoria “alte fonduri” s-au cifrat la un volum total de peste 56 milioane lei, fondurile  diversificate la 48 milioane lei, iar  cele de randament absolut la 1,6 milioane lei.

Pe de altă parte, activele nete exprimate în lei ale celor 111 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna aprilie cu 7,4% față de luna precedentă, până la 1,3 miliarde lei, adică 0,27 miliarde euro, iar de la începutul anului au crescut cu peste 33%.

Ponderea fondurilor deschise străine distribuite în România este de 5,2% în totalul activelor fondurilor deschise de investiții. Acestea au înregistrat în luna raportată intrări nete de 65 milioane lei, respectiv 13 milioane euro.

Fonduri închise (FIA) locale

Activele nete ale celor 33 de fonduri închise (inclusiv SIF-uri și FP) au scăzut cu 0,2% în luna aprilie, până la 23 miliarde lei (4,6 miliarde euro), și au crescut cu 6% de la începutul anului; fondurile închise locale au avut ieșiri nete de 1,9 mil RON (0,4 mil € ) în luna raportată.

Activele nete ale celor 227 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna aprilie cu 0,9%, până la nivelul de 48 miliarde lei (10 miliarde euro echivalent), iar de la începutul anului au crescut cu 8,1%; intrările nete ale lunii au totalizat 388 milioaen lei, adică 79 milioane euro.

În cadrul primei ediții a Conferinței Gândul dedicată pieței de capital, experții prezenți în  dezbateri au comentat factorii favorabili unei creșteri a volumului total al investițiilor în unități de fond: un context economic bun, cu un sistem bancar stabil, care se bucură de încrederea clienților, la care se adaugă dobânzile destul de mici la depozitele bancare, astfel că este foarte posibilă migrarea clienților conservatori către fonduri de investiții.

”Investițiile în fonduri sunt cele care asigură și o bună lichiditate, în cazul în care deponentul are nevoie urgentă de numerar, instantanee”, a explicat în cadrul conferinței Aurel Bernat, CEO BT Asset Management.

Pe de altă parte, opțiunea pentru un fond de investiții asigură diversificarea portofoliului și un management performant, asigurat de către administratorii de fonduri, a adăugat, la rândul său, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.

Nu mai puțin important, aspectul educației financiare a fost reiterat în toate intervențiile din cadrul conferinței, considerându-se că acțiunile fiecărei entități prezente pe piața de capital din România – de la autoritatea de supraveghere (ASF) și cea de formare în domeniu (ISF), până la băncile comerciale și diviziile de administrare active ale acestora – sunt binevenite și necesare întru educarea publicului larg și stimularea economisirii.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Cum arată Loredana Chivu, după operația care a nenorocit-o! Dezvăluirile șocante ale asistentei TV
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Românii care vor putea face ANALIZE GRATUITE, doar cu buletinul! E valabil de săptămâna viitoare
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Dosarul „camionul morții”, unde au decedat 39 de vietnamezi. Unul dintre românii implicați a fost...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Curs BNR pentru 14 iunie 2021. Cotații BOMBĂ la început de săptămână
Ce oferă cea mai scumpă mașină din lume, cumpărată de Jay-Z și Beyonce
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Anunțul făcut de un PROCUROR
Tragedia lui Christian Eriksen poate duce la o schimbare crucială a regulilor UEFA
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...