Piețele bursiere: Cum se explică și ce este fenomenul GameStop și Reddit

Piețele bursiere: Cum se explică și ce este fenomenul GameStop și Reddit
Publicat: 05/02/2021, 19:39
Actualizat: 05/02/2021, 19:40

Nemulțumirea micilor investitori vizavi de comportamentul marilor bănci și al fondurilor de investiții, perceput ca fiind incorect, incapacitatea autorității de  de supraveghere americane a piețelor de a reglementa Internetul, precum și oprirea intempestivă a tranzacționării de acțiuni de către unii brokeri sunt principalele idei care au reieșit în urma Fenomenului GameStop și Reddit.

Comunitatea Reddit ar fi, în opinia experților XTB, cauza seriei de evenimente recente de pe piețele bursiere. Membri forumului Reddit susțin că marile bănci au luat poziții short pe acțiuni, adică au vândut în lipsă mizând pe scădere, dorind astfel ca aceste companii să eșueze.

Planul a fost de a alege acțiunile unei companii pentru care există expunere ridicată pe poziții short însă rulajele sunt relativ mici, încercând să ridice prețul, astfel încât vânzătorii cu poziții short să fie afectați.

Explicația simplă este că, atunci când volumele sunt mici și numărul de ordine de vânzare-cunpărare este redus, este relativ ușor să miști acea piață, în special pentru un grup organizat de investitori. Așa a fost ales GME. GameStop are o rețea de magazine de jocuri, pentru PC si consolă, în toată SUA.

Dacă în ianuarie anul trecut acțiunile GME se tranzacționau undeva în jurul a patru dolari SUA/acțiune acestea, acum au depășit chiar 450 USD, datorită investitorilor Reddit și a unui mecanism specific tranzacțiilor bursiere ”short squeeze”, explică Filip Kaczmarzyk, șeful Departamentului Tranzacționare XTB Global.

GameStop a fost, global, acțiunea cea mai tranzacționată din 25 ianuarie până astăzi, iar împreună cu acțiunile AMC, a făcut peste 20% din volumul total al tranzacțiilor pe acțiuni. GameStop a fost în Top 3 cele mai populare acțiuni tranzacționate și în sucursalele XTB din întreaga lume, ianuarie, într-un context în care majoritatea tranzacțiilor au avut loc în ultima săptămână a lunii trecute, se arată într-o analiză furnizată de societatea de intermediere.

Ce este vânzarea în lipsă?

Atunci când un investitor consideră că prețul unei anumite acțiuni va scădea, caută un investitor de la care să împrumute acțiunile pentru ca apoi să le vândă, la o anumită dobândă. Când acțiunile scad într-adevăr, le răscumpără la un preț mai mic și le returnează proprietarului, marcând ca profit diferența dintre prețul de cumpărare și vânzare, minus rata dobânzii.

Vânzările în lipsă nu sunt accesibile oricui, ci doar marilor bănci sau fonduri de investiții. ”Dar aceste instituții trebuie să raporteze autorității de reglementare valoarea pozițiilor short deținute, iar datele sunt disponibile pentru public”, explică șeful departamentului de Tranzacționare al XTB la nivel global.

Membri ai forumului Reddit au început să cumpere cantități semnificative de acțiuni GameStop, ceea ce a pus presiune ascendentă pe prețul de piață. Vânzătorii în lipsă au înregistrat o pierdere pe pozițiile lor (de tip short). ”Trebuie să avem în vedere că, atunci când un investitor deschide o poziție de vânzare în lipsă (short), trebuie să depună o anumită garanție financiară la broker, astfel încât acesta să știe că este capabil să acopere eventuale pierderi la închiderea poziției”, se arată în cea mai recentă analiză XTB România a Fenomenului GME/Reddit.

Cu cât prețul GME era mai mare, cu atât brokerii solicitau sume mai mari. O poziție în pierdere nu poate fi ținută la nesfârșit și astfel unii dintre vânzătorii în lipsă au decis să-și închidă pozițiile. Pentru a închide o poziție short, un investitor trebuie să cumpere acțiunile, ceea ce crește prețul, oferind chiar ce așteptau investitorii și cei de pe forumul WSB de pe Reddit. Acest mecanism, descris simplificat anterior, se numește short squeeze, o forțare a pozițiilor de vânzare în lipsă.

Se poate ca forumul Reddit să fi oferit doar scânteia, una puternică, iar ceea ce s-a întâmplat mai târziu să fi fost un mecanism natural de piață, pe care unii dintre investitorii instituționali să nu îl fi luat în considerare Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România

În doar o zi de tranzacționare, XTB a avut 2.500 de ordine plasate într-o perioadă scurtă de timp la deschiderea pieței americane, iar 1.800 dintre aceste ordine erau GME sau AMC.

Datorită acestui fenomen, numai în ianuarie XTB a deschis dublul conturilor față de maximul istoric care a avut loc anul trecut în varf de pandemie și care era deja la rândul său un maxim fără precedent.

Spre deosebire de unii brokeri de pe piață care au suspendat temporar deschiderea de noi conturi de tranzacționare, XTB a oferit continuitate și în fluxul de deschidere a conturilor noi. Afluxul de clienți noi care au solicitat deschiderea de cont în aceasta perioadă a fost însă și de până la 10 ori mai mare  decât în perioade normale în așa fel încât procesul de verificare si validare a datelor clienților a durat considerabil mai mult.

Există un risc sistemic la care nimeni nu s-a gândit până acum – Filip Kaczmarzvk, șef  Departament de Tranzacționare XTB Global

Forumul Reddit a crescut semnificativ în ultimele câteva zile. Însă, cu cât grupul este mai mare, cu atât este mai dificil pentru cineva să îl organizeze și să coordoneze întreg procesul. Cred că asta s-a întâmplat luni pe Ripple. Un lucru este, însă, cert. Nu toată lumea a ieșit în profit în urma freneziei pe GME. Odată ce a trecut punctul culminant, prețul acțiunilor a scăzut îndreptându-se spre valorile inițiale de patru dolari SUA. Cei care au intrat mai târziu, achiziționând la 300 USD per acțiune, sunt clar în pierdere acum, adaugă Kaczmarzvk.

 

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România