VISUL AMERICAN: Succesul UiPath a venit la cinci ani după mutarea la New York și șapte runde de finanțări

VISUL AMERICAN: Succesul UiPath a venit la cinci ani după mutarea la New York și șapte runde de finanțări
Publicat: 23/04/2021, 13:58
Actualizat: 24/04/2021, 12:11

Daniel Dines fondatorul UiPath, este românul de care se vorbește cel mai mult în aceste zile nu doar la noi, ci peste tot în lume. În cazul lui, visul american pare să se adeverească, o dovadă în plus că uneori până și cele mai îndrăznețe planuri pot să devină realitate, iar orice business ajunge să aibă momentul său unic de glorie.

Unii îl cataloghează drept o apariție meteorică, alții îl văd ca pe un diamant încă neșlefuit care nu și-a arătat încă adevărata valoare. Părerea unanimă este că UiPath, o platformă de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), reprezintă afacerea europeană a momentului din tehnologie și una dintre cele mai promițătoare la nivel global.

Și până la urmă, fie că vrem sau nu să recunoaștem, poate chiar va veni o zi în care fiecare angajat va avea robotul lui care să-l scape de activitățile repetitive, așa cum crede Dines, iar românii vor avea un cuvânt greu de spus în această evoluție. Automatizarea pare să fie cuvântul de ordine în sector de-acum.

Business global pentru viitor

În urmă cu șase ani, UiPath însemna un birou cu zece angajați într-un apartament din București, iar astăzi are peste 3.000 de salariați în 40 de birouri în întreaga lume și peste 7.900 de clienți, devenind prima afacere românească listată pe Bursa de la New York, o premieră de care se va vorbi mult timp de acum încolo. Și dacă ne uităm ce nume mari se află pe lista clienților (CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell, Chevron, Adobe), atunci, chiar că viitorul arată bine.

Iar pentru cei care încă se mai întreabă cum a fost posibil ca o afacere românească să ajungă la un asemenea nivel, răspunsul ține poate de strategia de dezvoltare aleasă, care a dat alura internațională fără de care un business în tehnologie nu are niciun viitor, dar mai ales de oamenii alături de care Daniel Dines a reușit această performanță –  Lavinia Cojocaru, Andra Ciorici, Marius Tîrcă şi Adrian Dorache, de altfel ei sunt și fondatori Uipath.

Cel mai bogat român și Topul Forbes SUA

Odată cu anvergura mondială a businees-ului UiPath, a crescut și averea acționarilor. Daniel Dines, președinte și CEO al companiei, care deține circa 5% din acțiunile UiPath (evaluate la peste 8 miliarde de dolari după listare), este la acest moment, cel mai bogat român din topul Forbes, aflându-se pe locul 464 cu o avere estimată la 6 miliarde dolari SUA.

Pare incredibil ca un business pornit din România, dar până la urmă, trebuie să recunoaștem că toată lumea a auzit de performanțele IT-iștilor de la noi, necunoscut marelui public să ajungă la așa o performanță: listarea pe cea mai mare bursă din lume și încă cu rezultate notabile.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/digitalia/unicornul-romanesc-uipath-intra-spectaculos-pe-bursa-din-new-york-presa-americana-unul-dintre-cele-mai-mari-ipo-uri-software-din-istoria-sua-19619722

Mai simplu spus, UiPath a intrat în Liga mare a companiilor globale de software după ce a reuşit să atragă de la investitori 1,34 miliarde de dolari în cadrul Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO) derulată în data de 21 aprilie la Bursa de la New York, prezentată de presa americană ca fiind „unul dintre cele mai mari IPO-uri software din istoria SUA”. Compania a reuşit să vândă 23,89 milioane acţiuni la un preţ de 56 dolari pe acţiune, peste intervalul de preț țintit, ceea ce a urcat evaluarea UiPath până la 29 de miliarde de dolari. După numai o zi, aceasta crescuse până la circa 40 miliarde de dolari.

Momentele-cheie din evoluția companiei

De loc din Onești (județul Bacău) Daniel Dines, urmează cursurile Facultății de Matematică – Informatică din București, după care învață singur programare și încă așa de bine că în 2000 primește o ofertă de la Microsoft și se mută la Seattle, unde lucrează timp de cinci ani ca programator.

În 2005 se întoarce la București și își crează propria companie de outsourcing, pe tehnologie-DeskOver. În această perioadă vine alături de el și Marius Tîrcă, pe vremea aceea încă student, cel care avea să devină mai târziu cofondator UiPath și CTO.

Cum automatizarea este cuvântul cheie pentru această afacere, trebuie să reținem anul 2012 ca fiind momentul  în care se pun bazele viitoarei orientări, trecerea la RPA – automatizări software. În 2013, după 8 ani de muncă la un produs, este încheiat primul mare contract cu o companie din India. După aceea, lucrurile intră pe făgașul normal, iar contractele încep să fie tot mai numeroase.

2015 este anul în care Dines reușește să strângă 1,6 milioane de dolari de la mai multe fonduri de investiții europene (Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp). Tot acum, schimbă numele companiei în UiPath, după un termen tehnic din codul de pornire.

Cel mai important, însă, în 2015, este lansată platforma de robot process automation pentru companii. Practic, așa se naște business-ul de succes UiPath, care începe ascensiunea globală. Afacerea începe să evolueze spectaculos, fiind deschise birouri în toată lumea, iar în 2017 sediul UiPath se mută la New York, considerat de mulți capitala financiară a lumii.

Au urmat apoi nenumărate provocări, dar nu au lipsit nici satisfacțiile, după care a venit  momentul suprem în care încep să se vadă cu adevărat roadele muncii depuse. Iar până la urmă, listarea la bursa de la New York ar putea să fie doar începutul unei noi ere în viața companiei, un pas important în trecerea la următorul nivel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?