Francul elvețian a atins miercuri un nou maxim, fiind cotat la 4,5054 lei

Francul elvețian a atins miercuri un nou maxim, fiind cotat la 4,5054 lei
Publicat: 21/01/2015, 14:04

Francul elvețian s-a apreciat miercuri cu 1,6% față de cotația anunțată vineri de BNR și cu 20% comparativ cu cursul de săptămâna trecută, miercuri, când un franc era cotat la 3,74 lei.

Concret, o persoană cu o rată de 500 de franci elvețieni ar fi plătit miercuri 2.252 de lei, calculat la cursul BNR, cu aproape 390 de lei mai mult decât ar fi plătit în urmă cu o săptămână.

Euro a urcat miercuri cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.

Cu puțin înainte de ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, euro era cotat în piața interbancară locală la 4,5110 – 4,5120 lei, față de 4,5125 lei/euro în tranzacțiile de pe finalul zilei precedente.

„Piața s-a agitat un pic față de deschidere, pe volume ușor mai ridicate față de medie. Sunt în piață și vânzători și cumpărători, iar cele mai multe tranzacții au avut loc în intervalul de 4,5120 – 4,5130 lei/euro. Francul a trecut pe apreciere față de euro”, a declarat pentru Mediafax dealerul unei bănci.

Banca Centrală a Elveției a anunțat joia trecută că renunță la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda elevețiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvețiană, calculată prin intermediul cotațiilor euro/franc și euro/leu.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În plin scandal privind creditele în franci elvețieni, în Parlament au fost audiați miercuri în comisiile de specialitate reprezentanți ai BNR, Ministerului Finanțelor și ai Asociației Române a Băncilor.

Ministerul Finanțelor a propus modificarea, prin lege, a ordonanței de urgență privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014 și denumită la acel moment „Electorată”. Astfel, plafonul pentru venituri ar urma să crească de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, iar numărul potențialilor beneficiari să crească ajungă la crescând cu 200.000.

Invitat la audieri, șeful Direcției de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a criticat o eventuală măsură de conversie a creditelor, spunând că există posibilitatea să fie neconstituțională. De altfel, nici o lege a insolvenței persoanelor fizice nu ar rezolva situația din acest moment. În opinia lui, cea mai potrivită soluție, cel puțin pe termen scurt, este cea venită de la Ministerul de Finanțe, care prevede modificarea ordonanței referitoare la „Electorată”.

„Orice decizie de conversie a creditelor la alt curs produce pierderi. Actul normativ care reglementează acest lucru trebuie să reglementeze și entitatea care suportă pierderea. Această soluție ar putea fi neconstituțională, dacă printr-un act normativ induci pierderi unei persoane. Eu nu sunt specialist, dar e o problemă care trebuie lămurită”, a declarat Nicolae Cinteză, în cadrul comisiei de buget.

În plus, BNR nu susține nici o eventuală lege a insolvenței persoanelor fizice, act normativ aflat în dezbaterea comisiei juridice.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...