Gazprom a redus din nou livrările de gaze către România. Oficial: „trebuie să începem să ne obișnuim cu astfel de situații”

Gazprom a redus din nou livrările de gaze către România. Oficial: trebuie să începem să ne obișnuim cu astfel de situații
Publicat: 02/10/2014, 12:50
Actualizat: 01/02/2019, 03:10

„Livrările de gaze rusești către România au scăzut ieri cu 13% în raport cu nominalizările Transgaz. Volumul total al livrărilor de gaze rusești din această perioadă este la un nivel foarte scăzut, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condițiile în care producția României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

În prezent, consumul de gaze se situează la circa 22 milioane de metri cubi pe zi, iar din producția de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se înmagazinează în continuare zilnic.

„Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obișnuim cu astfel de situații generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă față foarte bine acestei ierni fără ca populația să aibă de suferit”, a declarat, în comunicat, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

România a înmagazinat până în prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligațiile legale stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Nicolescu a discutat marți cu ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malginov, despre reducerea livrărilor de gaze din luna septembrie, în urma căreia a anunțat că „nu s-a confirmat faptul că situația nu va continua în același registru”.

Grupul rus Gazprom a redus, în prima parte a lunii septembrie, volumele de gaze livrate unor companii din România, fără să ofere vreo explicație. Importurile de gaze rusești sunt însă extrem de reduse în această perioadă, iar România dispune de rezerve suficiente pentru perioada de iarnă.

Nicolescu afirma, în prima parte a lunii septembrie, că populația nu va avea de suferit la iarnă din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Departamentul pentru Energie menționează că în ultima perioadă Dispeceratul Gazprom din Sofia a anunțat de mai multe ori reducerea livrărilor de gaze naturale către România, dar că potrivit datelor centralizate de Transgaz o singură astfel de intenție s-a și materializat într-o scădere efectivă a livrărilor.

„Mi-am exprimat speranța că recentele concluzii ale discuțiilor purtate între Comisia Europeană-Ucraina și Rusia vor fi respectate de toate părțile”, a declarat Nicolescu în comunicat.

În timpul discuțiilor tripartite care au avut loc vineri, Rusia și Comisia Europeană și-au exprimat susținerea pentru un „plan de iarnă” un pachet de măsuri care să fie valabile până la sfârșitul lunii martie, în scopul de a reduce riscurile legate de tranzitul gazelor rusești către Europa.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic