MASACRU LEGALIZAT | Te poți îmbolnăvi de COVID-19 chiar și când ai o activitate specifică în preajma Paștelui. Autoritățile sanitare-veterinare au clarificat situația

MASACRU LEGALIZAT | Te poți îmbolnăvi de COVID-19 chiar și când ai o activitate specifică în preajma Paștelui. Autoritățile sanitare-veterinare au clarificat situația
IMAGINE CU IMPACT EMOȚIONAL. Crescătorii pot duce mieii la abatoare, iar carnea să fie ulterior vândută prin comerțul reglementat
Publicat: 07/04/2020, 07:58
Actualizat: 07/04/2020, 07:59

Pe lângă faptul că sacrificarea ovinelor și caprinelor de Paște, direct la fermă pentru comercializare, este ilegală, susțin cei de la Animals Internațional și de la Animals Angels, această activitate i-ar putea expune pe cumpărători la o potențială îmbolnăvire cu COVID-19.

Există însă și soluții. Crescătorii pot duce mieii la abatoare, iar carnea să fie ulterior vândută prin comerțul reglementat.

„Sacrificarea la ferme nu va preveni oamenii să interacționeze direct. Din contră, îi va expune la coronavirus. Pentru a reduce riscurile, fermierii ar putea duce mieii la abatoarele autorizate și apoi să vândă carnea prin mijloace autorizate unde oamenii poartă mască, mănuși, păstrează distanța, iar poliția patrulează”, a precizat Silvia Meriggi, manager de proiect la Animals Angels, într-o informare transmisă presei.

Luni, 6 aprilie 2020, organizațiile internaționale pentru protecția animalelor au depus o plângere la Comisia Europeană pentru anularea derogării ANSVSA pentru sacrificarea mieilor direct la fermă.

„Fermele nu au lucrători echipați și instruiți pentru ucidere. ANSVSA a legalizat o barbarie demnă de epoca de piatră, încălcându-și menirea pentru care își desfășoară activitatea, protecția animalelor”, acuză Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Decizia ANSVSA vine ca soluție la pandemia COVID-19, dar reprezintă o încălcare a regulamentului CE 1099/2009 privind protecția animalelor în timpul sacrificării.

„Mieii vor îndura o suferință inutilă din cauza lipsei echipamentelor necesare și de instruire a lucrătorilor. Nu există echipamente de asomare și de retenție a animalelor la ferme. Îi vor lega cu frânghii și le vor tăia beragata pe viu. Nimeni nu îi va verifica deoarece nu există suficientă capacitate de control”, avertizează Păun.

„Ne exprimăm dezacordul față de ordinul ANSVSA. Am denunțat ani la rând încălcarea legislației în lipsa acestei derogări. Am documentat abuzuri la manipularea animalelor, lipsa echipamentelor de retenție, asomare defectuoasă, durata mare de timp între asomare și tăiere, tranșarea animalului când încă era viu, lipsa de instruire chiar și la veterinarii aflați în control, dar și a măcelarilor. Acum că au lăsat chiar și fermierii să ucidă mieii pe loc ne confruntăm cu un masacru legalizat”, a spus Silvia Meriggi, project manager al Animals Angels.

În opinia celor două organizații, starea de urgență cauzată e COVID-19 nu justifică derogarea ANSVSA de la Reg CE 1099/2009.

Legislația europeană permite sacrificarea animalelor pentru carne se poate face doar în locuri autorizate (abatoare) și de către persoane instruite, obligații care nu pot fi asigurate la ferme. Problema distanțelor mari de la ferme la abatoare invocată de ANSVSA este una veche în România, iar derogarea nu o va rezolva ci va încuraja doar regulile de igienă și de bunăstare animală.

Prin intermediul plângerii transmise Executivului de la Bruxelles, cele două organizații solicită forului european să anuleze derogarea ANSVSA și să ancheteze respectarea Regulamentului EC 1099/2009 în România pe durata sărbătorilor de Paște la sacrificarea mielilor.

De asemenea, se vrea ca ANSVSA să comunice public rezultatele controalelor la nivel național din perioada 30 martie 2020 – 18 aprilie 2020, care vizează verificarea respectării legislației pentru bunăstarea animalelor și sănătății publice în timpul transportului, sacrificării și comercializării mielului de Paște.

Procedură – Primăriile anunță DSVSA cu privire la posibilitatea și disponibilitatea amenajării punctelor temporare de sacrificare miei

Printr-o informare postată pe pagina sa de Internet, din data de 25 martie 2020, DSVSA Vaslui precizează că sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificare de ovine publicate pe site-ul ANSVSA.

În cazuri excepționale însă, sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate temporar, organizate în condițiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară-veterinară și în care sunt respectate condițiile stabilite de Regulamentul CE 852/2004 și Regulamentul CE 853/2004, bunăstarea animalelor și gestionarea MRS și SNCU.

„Având în vedere solicitările primite în anii anteriori, în scopul sprijinirii crescătorilor de ovine, în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor pentru organizarea unor asemenea locuri, unde sunt mulți fermieri/crescători de ovine care doresc să sacrifice mieii, ANSVSA acordă derogări, prin care sacrificarea mieilor se poate realiza și în locuri organizate în condițiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară-veterinară și în care sunt respectate cerințele generale și specifice de igienă pentru alimente, precum și cerințele privind bunăstarea animalelor”, se precizează în informarea DSVSA Vaslui.

Specialiștii Direcției mai precizează că, în cazul în care există posibilitatea și disponibilitatea amenajării punctelor temporare de sacrificare miei, primăriile vor anunța DSVSA Vaslui, în vederea autorizării temporare și asigurării personalului de specialitate pentru supravegherea sanitară-veterinară a desfășurării acestor activități și controlul sanitar-veterinar al animalelor vii și produselor obținute de la acestea.

Factorul distanță

Având în vedere situația generată de evoluția pandemiei COVID-19, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc/spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării/prefecturi, DSVSA județeană poate aproba amenajarea unui spațiu/loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei/exploatației autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie, susțin autoritățile competente.

„În acest sens, la nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilitățile, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.

Activitatea de sacrificare a mieilor în abatoare este permanentă, iar în centre amenajate temporar se realizează strict numai în perioada 30 martie – 18 aprilie 2020 (premergătoare Paștelui catolic și Paștelui Ortodox), între orele 07:00-17:00.

În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial, iar verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării conform Regulamentului (CE) nr. 1099/2009.

De asemenea, trebuie efectuat examenul post-mortem al cărnii și al organelor de către un medic veterinar oficial, verificarea eliminării subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, precum și verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.

„Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din ferma/exploatația proprie în spațiul/locul amenajat temporar la nivelul fermei/exploatației sau amenajat temporar de către primarii, va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Vaslui”, se precizează în informarea oficială.

Totodată, mai susțin cei de la DSVSA Vaslui, carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din ferma/exploatația proprie în spațiul/locul amenajat temporar la nivelul fermei/exploatației/amenajat de primărie, nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.

DSVSA Vaslui solicită primăriilor/fermierilor care își exprimă intenția de a amenaja locuri temporare pentru sacrificarea mieilor la nivelul orașelor/municipiilor/fermei/exploatației în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, să implementeze proceduri pentru a respecta distanța minimă socială între persoane impusă de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), precum și celelalte măsuri de protecție care să prevină infectarea cu COVID-19.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, va demara controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, anunța instituția nu demult.

La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene și circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agroalimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).

Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru pentru perioada 30 martie 2020 – 18 aprilie 2020 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

„Astfel, în perioada 30.03.2020 – 18.04.2020 este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul fiecărei DSVSA județene”, precizează ANSVSA.

În zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu respectarea prevederilor europene.

„În zona de protecție, «Nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta», respectiv în zona de supraveghere «Nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei»”, exemplifică autoritatea competentă.

Având în vedere situația epidemiologică la nivel național în direcția pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictețe condițiile de biosecuritate privind mișcarea mieilor.

Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite județe se monitorizează circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (primării, consilii judeţene, instituţii ale prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Sursă foto: Animals International/imagine care poate afecta emoțional

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația