PREȚURI DE PAȘTE: Subvenții pentru usturoi, dar pentru legumele în spații protejate sunt încă blocate. Cu ce preț pleacă roșiile românești din poarta fermelor

PREȚURI DE PAȘTE: Subvenții pentru usturoi, dar pentru legumele în spații protejate sunt încă blocate. Cu ce preț pleacă roșiile românești din poarta fermelor
Publicat: 21/04/2021, 13:51
Actualizat: 21/04/2021, 14:43

Guvernul a aprobat ajutorul de minimis de 3.000 euro/ha pentru usturoi, dar întârzie în cazul legumelor cultivate în spații protejate. Între timp, primele tomate românești au apărut pe piață și la prețuri destul de piperate – 24 lei/kg de roșii cherry la poarta fermei.

Deși a fost anunțat de nenumărate ori de oficialii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, programul de susținere a producției de legume în spații protejate întârzie să fie aprobat. Tot ceea ce se știe la acest moment este faptul că nu doar tomatele vor fi subvenționate, ci și alte legume – vinete, ardei, varză, castraveți, iar din păcate, suma va fi mai mică – maximum 2.000 euro, cu observația că aceasta se poate reduce în funcție de numărul de beneficiari. Anul trecut, de exemplu, sprijinul a fost în jur de 2.200 euro, spre deosebire de primii ani de derulare a programului „Tomata”, lansat de fostul ministru Petre Daea, când legumicultorii primeau 3.000 euro/1000 mp.

În dezbatere publică se află și proiectul de act normativ privind producția de plante aromatice (cimbru, busuioc, fenicul, muștar), ajutorul pornind de la 100 euro/ha și ajungând până la 3.400 euro/ha în cazul cimbrului, de exemplu.

Roșii autohtone la preț de producător: 24 lei/kg

Primele tomate autohtone au apărut deja pe piață, iar prețul este destul de mare – 24 lei/kg de roșii cherry la producător, în condițiile în care este vorba de producție în sere încălzite, ceea ce presupune costuri mari, mai ales că vremea a fost capricioasă în această perioadă.

Oferta autohtonă mai include și verdețurile nelipsite din piețe și în magazine, însă, din păcate, vânzările merg destul de greu, din cauza scăderii puterii de cumpărare a populației, după cum susține Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/go-agro-conference-ministrul-agriculturii-adrian-oros-vom-acorda-ajutorul-de-maxim-2-000-euro-pe-beneficiar-pentru-legumele-cultivate-in-spatii-protejate-conditia-este-insa-inc-19606753

„Prețul la tomate (n.red – roșii cherry) este de 24 lei/kg la fermă, ceea ce înseamnă că pe piață se ajunge undeva la 40 lei/kg. Ori cine își permite să cumpere la prețul acesta? Producătorii au avut costuri mari, pentru că nu a fost soare, iar căldura reprezintă undeva la 60% din cheltuieli. Sperăm ca de Paște să avem și roșiile din solarii, iar un preț firesc la producător ar fi de circa 12 lei/kg, astfel încât tomatele să ajungă la consumator la un preț în jur de 20 lei/kg”, a declarat pentru Gandul Aurel Tănase.

 Depozitele regionale, tăiate din PNRR

Din păcate, programul de realizare a celor 8 depozite agricole regionale de colectare a produselor agricole anunțat de ministrul Adrian Oros, se află acum în impas. Toate speranțele legate de obținerea finanțării prin intermediul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă s-au spulberat. Anunțul a fost făcut de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Vedem că depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite. Spunem aceste lucruri pentru că ele sunt în total dezacord cu nevoile mediului de afaceri”, a afirmat Florin Jianu.

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului