Cea mai delicioasă și populară salată din Europa este cea grecească, considerată una dintre preparatele naționale ale Greciei alături de gyros, frigăruile souvlaki și moussaka.
Puțini știu că salata grecească este un preparat relativ nou – a apărut în anii 1960, în Plaka, în perioada de boom turistic a Greciei.
Savoarea salatei nu este dată de oțet, sucul de lămâie și uleiul de măsline, ci de roșiile suculente, ingredientul principal al salatei, nici măcar nu existaseră în Grecia în secolul al XIX-lea, potrivit Capital.
Vedeta unei salate grecești preparată în mod profesionist trebuie să fie măslinul.
Salata grecească mai include castraveți, ceapă roșie și măsline. Expertul în bucătăria grecească a spus că sucul de lămâie nu are ce căuta într-o salată grecească.
”Suc de lămâie? Nici vorbă! Ar fi dezgustător”, a spus Diana Moutsopoulos, autoare de rețete culinare și director editorial la Allrecipes.
Cât despre roșii, ea a recomandat:
„Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să le tăiați bucăți, nu perfecte, ci bucăți neregulate, mari. Eventual o felie sau poate două, așa, întregi, dar niciodată sfărâmițate”, recomandă Diana Moutsopoulos.
Pentru ca o salată grecească autentică să aibă savoare, sunt îndeajuns sucul din roșii și uleiul de măsline. Nu sunt necesare oțetul, sucul de lămâie și niciun alt tip de ulei.Nu se recomandă nici salata verde. Salata grecească este preparat de vară, așadar, grecii nu pun niciodată salată verde în preparat pentru că aceasta crește în lunile de iarnă.
Așadat, evitați să puneți salată verde, oțet și suc de lămâie într-o salată grecească.
Ingrediente:
Instrucțiuni:
Adăugați brânza feta, castravetele, ardeiul gras și măslinele. Amestecați și stropiți salata cu uleiul de măsline.
Poftă bună sau „Kalí órexi”, așa cum s-ar spune în limba greacă.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: