Oamenii de afaceri susțin supraimpozitarea producătorilor de gaze și electricitate

Oamenii de afaceri susțin supraimpozitarea producătorilor de gaze și electricitate
Publicat: 16/08/2012, 14:40
Actualizat: 23/03/2019, 10:10

Reprezentanții oamenilor de afaceri din România susțin măsura guvernului de a impozita profiturile excepționale obținute de companiile din sectorul energetic și propun ca banii încasați să intre într-un fond strategic de dezvoltare care să finanțeze proiecte de creștere a eficienței energetice, informează Mediafax.

„Această propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ultimii ani, când urmare a evidenței că prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creșteri de prețuri fără realizarea niciunei îmbunătățiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau al energiei. Măsura a fost aplicată și în alte țări membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Asociația propune ca veniturile rezultate din această taxare să constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să fie stimulate proiectele de creștere a eficienței energetice.

„AOAR consideră oportună taxarea excepțională a veniturilor companiilor care activează în domenuiul gazelor naturale, în condițiile în care FMI/CE/BM impun României creșterea prețului de furnizare a acestei resurse energetice. La nivelul UE nu s-a acceptat de către țări ca Germania, Austria sau Italia să se treacă la negocierea unui preț unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important în sensul consolidării pieței energetice unice europene), protejându-se aranjamentele preferențiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent îl reprezintă triplarea profitului companiei germane E.On, în semestrul 1 din 2012 față de semestrul 1 din 2011, pe fondul acordului încheiat de compania germană cu Gazprom referitor la reducerea prețului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactivă de la 1 mai 2012”, afirmă sursa citată.

Oamenii de afaceri apreciază că instituțiile financiare internaționale ignoră faptul că România, care importă circa 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, plătește cel mai mare preț, de aproximativ 500 dolari/1000 mc față de un maxim de 400 dolari plătit de alte țări membre UE.

„Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra României de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, în condițiile în care România este obligată să importe circa 30% din necesarul sau de consum din unica sursa Rusia, la prețuri excepționale. Considerăm că Guvernul României trebuie să propună spre dezbatere publică strategia energetică pe următorii 10 ani, adoptarea prin consens a acesteia de către toate partidele, astfel încât mediul de afaceri să poata calcula și controla costurile pe care le implică factura energetică, element de competitivitate în România ca și în Germania”, se mai spune în comunicat.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea a declarat că producătorii de gaze naturale și cei de energie electrică vor fi taxați în plus, începând cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării prețurilor, până la încheierea procesului de liberalizare.

Totodată, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional, Erik de Vrijer, a anunțat marți că prețul gazelor naturale livrate populației va crește din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Spaghete cu ciuperci şi leurdă. Rețetă simplă, sănătoasă și rapidă
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?
×