OUG pentru reducerea TVA pentru produsele bio, adoptată. Care sunt prevederile

OUG pentru reducerea TVA pentru produsele bio, adoptată. Care sunt prevederile
Publicat: 15/05/2019, 11:32

„Câteva dintre prevederi se referă la: În primul rând pentru încurajarea consumului de alimente sănătoase și pentru impulsionarea vânzării de produse românești, tradiționale montane, eco,bio sau altele, autorizate de Ministerul Agriculturii, Guvernul României a decis reducerea la 5% a cotei de TVA pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsării vii, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.A doua propunere a fost cea legată de măsuta aplicării echitabile a legii și pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul minim brut. În acest sens Guvernul României a decis acordarea de facilități fiscale acestor persoane și a modificat în acest sens Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a cotribuției pentru sănătate a fost rotunjită la nivelul unui sau, după caz, a 12 salarii de bază minime brute, vor beneficia de anularea contribuției la sănătate și a penalităților aferente perioadei 1 iulie 2015-31 decembrie 2017″, a declarat Eugen Teodorovici, marți, la finalul ședinței de Guvern

El a explicat că „de această măsură vor beneficia și persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada respectivă, adică 1 iulie 2015-31 decembrie 2017, cu excepția celor care au optat pentru plata contribuției conform OUG 41/2015″.

Ministrul Finanțelor a adăugat că prin ordonanța de urgență adoptată marți a fost modificat și termenul de plată a contribuțiilor pentru sănătate aferente perioadei 2014-2017.

„Un al treilea punct important este cel legat de termenul de plată a contribuțiilor pentru sănătate aferente perioadei 2014-2017, care nu au fost comunicate până la data de 15 martie 2019, la 120 de zile de la durata intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. Deci se stabilește ca și termen de plată această prevedere de 120 de zile de la momentul la care se va comunica decizia de impunere. Dacă sunt plătite integral obligațiile față de bugetul statului atunci în 60 de zile se acordă bonificația care și până în prezent este prevăzută, de 10%. De asemenea, pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de plată anuale emise și comunicate de ANAF după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, cea de astăzi, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017, termenul de plată va fi de 120 de zile. Dacă sunt plătte integral în 60 de zile de la data intrării în vigoare, se va acorda de asemenea o bonificație de 10%”, a conchis ministrul de Finanțe.

De asemenea, ordonanța modifică și cadrul legal privind tragerile comunităților locale din împrumuturile contractate la nivel local.

„Un alt aspect este cel legat de posibilitatea sau crearea unui cadru legal pentru ca, în cazul în care comunitățile locale solicită trageri din împrumuturile contractate la nivel local, la diferite instituții bancare, să poată fi devansate și în acest sens am modificat cadrul legal existent tocmai pentru a putea a ceda o parte din cotele de investiții pe care primăriile le au în derulare. Astfel pentru obținerea finanțării investiților cum spuneam de interes public local, de către unitățile administrativ teritoriale în sănătate, educație, canalizare, energie termică și electrică, infrastructură de transport și salubrizare, cultură, sport și tineret sau locuințe se creează posibilitatea de reautorizare a tragerilor care se efectuează din împrumuturile din veniturile din privatizare acordate unităților administrativ teritoriale de către Ministerul de Finanțe Publice. Condiția reautorizării sunt eventualele modificări în structura efectuării tragerilor față de cea autorizată de comisia de autorizare a împrumuturilor locale, conducătorul principal de credite având obligația de a notifica imediat comisiei, în vederea obținerii noii autorizații în limita desigur a plafonului de trageri pentru fiecare dintre anii dintre anii 2019-2020, anterior reeșalonării tragerilor din împrumutul respectiv”, a mai explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanțe precizează însă că persoanele care au plătit deja contribuțiile de sănătate pentru perioadele respective își pot recupera banii sau îi pot lăsa pentru compensarea viitoarelor sume.

„Pentru cei care au plătit aceste contribuții în urma primirii sau impunerii deciziilor de la ANAF atunci aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări care poate fi transmisă fie prin spațiul virtual pe care persoanele respective îl au deschiși și aici vreau să vă spun că aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel d spațiul virtual deschis, sau desigur printr-o cerere scrisă pentru cei care nu au astfel de mijloc modern de comunicare. Sumele se pot cere pentru fi pentru a fi rambursate sau pot rămâne la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român”, a conchis ministrul Finanțelor.

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...