Programul „Prima Casă” își reduce treptat plafonul. Soluțiile pregătite de bănci pentru a-și păstra clienții

Programul „Prima Casă își reduce treptat plafonul. Soluțiile pregătite de bănci pentru a-și păstra clienții

Anul acesta, fondurile pentru garanțiile la „Prima Casă” s-au epuizat, iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM susține că nu vor mai fi suplimentate, la fel cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Însă, băncile au pregătit variante alternative la creditul „Prima Casă”. MEDIAFAX prezintă câteva dintre produsele bancare destinate celor ce vor să-și achiziționeze sau să-și construiască o locuință ori să-și cumpere un teren.

„Creditul BCR Casa Mea”se apropie de „Prima Casă”. Acesta vine cu o dobândă fixă în primii cinci până la zece ani, în funcție de opțiunea clientului, păstrându-se astfel un control asupra bugetului, indiferent de modul în care fluctuează ROBOR. Dobânda este de 4,1%/an în primii cinci ani, iar ulterior aceasta devine variabilă – ROBOR la 6 luni+2,6%. Condiția este ca salariul să se încaseze într-un cont deschis la BCR și să se încheie o asigurare de viață la bancă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dana Demetrian, vicepreședinte retail și private banking, BCR. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani, iar avansul minim este de 15%. Nu se percepe comision de analiză, comision de administrare și nu există risc valutar deoarece creditul se acordă în lei.

O altă variantă la creditul cu garanție de stat este „Prima nostră casă”, de la CEC Bank. „Clienții pot opta pentru creditele ipotecare din ofertă băncii, cu un avans de minimum 15% și o perioadă maximă de creditare de 35 de ani. Dobândă este una avantajoasă, fiind compusă din ROBOR 6M + 2,40 p.p. (în cazul în care creditul se achiziționează la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,50 p.p. (fără achiziționarea împreună cu credit prin card). În situația unui avans mai mare sau egal cu 30%, nivelul dobânzii practicate este ROBOR 6M + 2,15 p.p. în cazul în care creditul este achiziționat la pachet cu un credit prin card, respectiv ROBOR 6M + 2,25% p.a. fără achiziționarea la pachet cu credit prin card”, au răspuns reprezentanții CEC Bank, la solicitarea MEDIAFAX.

Astfel, clienții pot beneficia de o perioadă de grație flexibilă, stabilită în funcție de termenul de creditare solicitat. Pentru aceste facilități de credit, bancă percepe un comision de analiză dosar în valoare de 500 lei și un comision de administrare credit de 0,04%, aplicat la soldul lunar al creditului.

„La calculul venitului net pe bază căruia se stabilește capacitatea de plată se pot lua în calcul toate veniturile certe cu caracter de permanență ale clientului și familiei acestuia. În plus, clienții care solicită credite ipotecare în perioadă 1 septembrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de serviciul Mobile Banking fără plată abonamentului lunar, pentru primele 12 luni”, se arată în răspunsul CEC Bank.

Și Raiffeisen Bank are o alternativă la „Prima Casă”- creditul imobiliar „Casa Ta”.

Cei care își încasează salariul sau pensia în cont la Raiffeisen Bank beneficiază de dobândă preferențială . De asemenea, există posibilitatea de a plăti prețul imobilului în euro, la cursul de schimb al Băncii Naționale a României (BNR), o facilitate oferită de Raiffeisen Bank pentru creditele de achiziție locuință. Iar preabrobarea creditului este valabilă 90 de zile.

„Casa Ta” are o dobândă fixă pe șapte ani, de la 5,25%, dacă incasezi salariul pe cârd Raiffeisen Bank (5,5% oferta standard).

Creditul imobiliar, Casă Ta dobândă fixă pe șapte ani, de la 5,25%, pentru cei ce își încasează salariul pe card Raiffeisen Bank, finanțarea fiind acordată pentru achiziție, renovare, construire locuință sau achiziție teren. Valoarea creditului poate varia între 5.000 și 300.000 de euro, echivalentul în lei. După primele șase luni de rambursare se poate opta oricând pentru trei luni de pauză la plată ratelor. Se instituie ipotecă de rang 1 asupra imobilului achiziționat sau asupra proprietății unor terțe persoane. Perioada de acordare a împrumutului este între trei și 30 de ani, iar avansul între 15% – 45% din valoarea imobilului (avansul de 15%, respectiv 20% , se aplică pentru achiziția imobilelor din localitațile cu un indice pozitiv de evoluție a pieței imobiliare).

O altă variantă este creditul imobiliar pentru proiecte rezidențiale destinat achiziției unui imobil în proiecte rezidențiale. Valoarea împrumutului poate varia între 5000 și 300.000 de euro, pe o perioadă între trei și 30 de ani. Avansul este de 15% din valoarea imobilului, iar dobânda este fixă în primii șapte ani (4,75%) sau variabilă – ROBOR la trei luni+3%.

Conform strategiei Programului „Prima Casă”, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru primul an (2017), câte două miliarde de lei pentru fiecare an pentru anii doi, trei, și patru (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde de lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).

Reducerea graduală a plafonului de garanții are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.

„Aceste niveluri de plafoane vor susține un volum de credite contractate pentru achiziția de locuințe de aproximativ 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei. Asumând o proporție echilibrată de consum a plafoanelor de garanții în primul an al strategiei între creditele contractate pentru locuințe noi sau consolidate și cele vechi urmată de o creștere a proporției creditelor pentru locuințe noi sau consolidate urmare politicii de tintire a acestora prin acordarea de procente diferite de garantare în urmatorii patru ani ai strategiei (1,25 miliarde din plafoanele anuale alocate în perioada 2018-2020 și un miliard lei în anul 2021 fiind consumate pe credite noi/consolidate) prin Programul Prima Casă s-ar susține aproximativ 12 miliarde de lei pentru achiziția a aproximativ 200.000 de noi locuințe și/sau locuințe consolidate (o medie de aprox 40.000/an asumând o valoare medie a locuinței de aprox 60.000 euro)”, se arată în strategia Programului „Prima Casă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată