România, în așteptarea secetei anuale. Sfatul autorităților pentru reducerea pierderilor: Utilizați sistemul de irigații, „așa cum este el”

România, în așteptarea secetei anuale. Sfatul autorităților pentru reducerea pierderilor: Utilizați sistemul de irigații, așa cum este el
Agricultura, care a contribuit anul trecut la PIB cu aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit estimărilor Eurostat, riscă să fie grav afectată în iulie și august de o secetă puternică, despre care reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au avertizat recent că ar putea fi "la fel de dură ca anul trecut".
Publicat: 28/05/2013, 18:31
Actualizat: 29/07/2014, 17:52

Agricultura – care a contribuit anul trecut la PIB cu aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit estimărilor Eurostat – riscă să fie lovită în iulie și august de o secetă puternică, despre care reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au avertizat recent că ar putea fi „la fel de dură ca anul trecut”.

Între timp, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin ne sfătuiește „să ne pregătim cu toții de secetă” și le dă și un sfat producătorilor agricoli: folosiți sistemele de irigații. După ce în vara anului trecut premierul Victor Ponta anunța, cot la cot cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, un pachet de măsuri fără precedent pentru diminuarea efectelor secetei, între care „urgentarea investițiilor” în sistemul de irigații, acum constată că necesarul de investiții în irigații depășește un miliard de euro, bani pe care bugetul de stat nu și-i permite.

Ponta: Schimbarea climaterică e o realitate

Ministerul Agriculturii și autoritățile locale s-au pregătit deja pentru a limita pe cât posibil efectele secetei, deoarece este de așteptat ca anual, cel puțin în lunile iulie și august, să existe această problemă, a declarat marți premierul Victor Ponta.

„Toate pregătirile pe care le-au făcut deja, și ministerul, și autoritățile locale, sunt în ideea de a limita pe cât posibil efectele secetei. E clar că schimbarea climaterică e o realitate și că o să avem, probabil, în fiecare an, cel puțin în iulie-august, o să ne confruntăm cu această problemă și atunci soluția e cea pentru care suntem astăzi aici”, a spus Ponta, aflat în vizită la stația de pompare Stancuța-Gheorghiu din județul Brăila.

Impactul secetei în PIB

Scăderea din agricultură de anul trecut, cauzată în mare parte de valul de arșiță, a fost cea mai mare, comparativ cu evoluția în PIB a celorlalte domenii de activitate, respectiv de 21,2%, după cum reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).Ponderea agriculturii în PIB este în medie de 6-7% din PIB.

Despre impactul unui an secetos a vorbit recent și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. „Când o vară este bună, cu recolte bune, crește cam cu vreo două miliarde Produsul Intern Brut. Când este o vară secetoasă, cu multe catastrofe, scade cu vreo două miliarde Produsul Intern Brut. Eu nu pot ști acum cum va fi vara asta. Deocamdată, din informațiile pe care le am, grâul a avut ploaie la timpul lui, a avut umiditate, iar acum are căldură. Se pare că va fi o recoltă bună la grâu. O variabilă este porumbul, și s-ar putea să avem probleme cu floarea soarelui și acestea ar putea aduce scumpiri la ulei’, a declarat Vasilescu.

„Trag un semnal de alarmă, să ne pregătim cu toții de secetă”, avertiza săptămâna trecută și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că din păcate vor suferi pierderi culturile de porumb și floarea-soarelui. El le-a dat și un sfat prețios producătorilor agricoli, pentru a-și reduce eventualele pierderile: să utilizeze sistemul de irigații, „așa cum este el”.

În 2012, despăgubirile plătite fermierilor de statul român ca urmare a efectelor secetei în agricultură au fost de 45 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Gabriel Popescu, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului de la ASE București, a declarat la începutul anului pentru Ziarul Financiarcă seceta din toamna anului 2012 își va spune cuvântul în acest an, pentru că lucrările agricole au fost întârziate.Anul trecut,cel mai mult au avut de suferit din cauza secetei culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță.

Cum așteaptă seceta oficialii de la Agricultură

În iulie anul trecut, într-o conferință de presă comună cu ministrul Agriculturii, premierul Victor Ponta anunța un pachet de măsuri fără precedent pentru combaterea secetei.

Subvenționarea energiei electrice pentru irigații, „urgentarea” investițiilor în infrastructura de irigații, elaborarea unei hotărâri de guvern pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole au suferit de pe urma secetei, precum și crearea unui fond de creditare cu dobânzi preferențiale pentru fermieri erau doar câteva dintre promisiunile guvernamentale.

Întrebat de gândul care dintre măsurile de „luptă” cu seceta făcute publice anul trecut au fost puse în practică până în prezent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că acestea sunt fie realizate, fie în curs de realizare.

„Trebuie să începem proiecte importante pe termen mediu și lung pentru refacerea sistemului de irigații”, admite ministrul Daniel Constantin.

El a ținut să mai precizeze că, în prezent, agricultorii plătesc un preț al energiei electrice pentru mia de metri cubi de apă pompată în sistemele de irigații mai mic cu 20% față de 2012.De acest preț reglementat de tip B la energie fermierii pot beneficia în anumite condiții, dar care nu vor fi aplicate în lunile iulie și august.”Nu există nicio restricție de ora la care se poate uda, în lunile iulie și august, ci doar pentru lunile martie, aprilie, mai, iunie și septembrie, când pot să ude toată ziua, mai puțin în intervalul orar 20:00 – 22:00″, a explicat recent ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

De menționat că prețul energiei este cel mai important cost pentru cei care vor să irige, el reprezentând 80% din prețul apei pentru irigații.

Necesar de investiții pentru infrastructura de bază a sistemului de irigații: un miliard de euro

Constantin a admis că pentru infrastructura de bază a sistemului de irigații este nevoie de investiții de un miliard de euro, fonduri pe care bugetul de stat nu le poate pune la dispoziție.

Ministerul Agriculturii a încercat, în luna februarie, să direcționeze un miliard de euro din cele 21 de miliarde de euro fonduri structurale alocate până în anul 2020 către infrastructura de bază din irigații. Scopul: extinderea suprafeței irigabile cu 800.000 de hectare.

Daniel Constantin a precizat că, deși negocierile dintre autoritățile române și reprezentanții Comisiei Europene au eșuat în luna februarie pe această temă, ideea nu a fost abandonată, discuțiile continuând.

„În februarie, la Comisia Europeană, nu s-a reușit obținerea acestei sume, dar noi nu am abandonat discuțiile. Dacă nu se va reuși, ne gândim la un parteneriat public-privat”, a declarat pentru gândul Daniel Constantin.

Suprafața irigată: 400.000 de hectare

Suprafața de terenuri agricole irigate în acest an este de aproape 4 ori mai mare față de anul trecut, se mândrește șeful de la Agricultură.

„Avem contracte în prezent pentru peste 400.000 de hectare, față de 120.000 de hectare anul trecut. Este posibil să fie chiar mai multe, datorită reviziei tehnice care a asigurat prima umplere cu apă a canalelor magistrale de irigații”, a spus Constantin.

El a spus că, pentru a diminua pierderile, fermierii trebuie să folosească sistemul de irigații. „Pentru a avea pierderi cât mai mici, trebuie să utilizăm sistemul de irigație pe care-l avem, așa cum este el, venind cu facilități pe care le creează Ministerul Agriculturii”, a spus recent ministrul Agriculturii.

De-a lungul anilor, incompetența și nepriceperea celor care au condus sistemele de irigații ale României au făcut ca sute de mii de hectare să rămână fără apă, potrivit unui reportaj difuzat de ProTv, în emisiunea „România, te iubesc!” din septembrie anul trecut.

Cum vor plăti agricultorii mai puțin pentru irigații

Pe de altă parte, ministrul Daniel Constantin a mai arătat că pentru ca fermierii să plătească un preț mai mic pentru irigații, Ministerul Agriculturii a decis să suporte cheltuielile Agenției Naționale de Imbunătățiri Funciare (ANIF) pentru a realiza prima umplere cu apă a canalelor magistrale utilizate pentru irigații.

Costurile totale pentru umplerea canalelor magistrale – estimate la câteva milioane de euro – vor fi scăzute practic din factura pentru irigații pe care o vor achita producătorii agricoli în această vară.

„Sunt măsuri pe care le-am luat și pe care le vom aplica în perioada imediat următoare, mă refer la prima umplere. E o chestiune care nu s-a mai întâmplat în România de foarte mulți ani, dar luăm această măsură cu anumite costuri, pentru că e mult mai ușor să aloci acum o sumă de, nu știu, 3, 4, 5 milioane de euro decât să oferi despăgubiri cum am făcut anul trecut de 45 de milioane de euro”, a precizat recent Daniel Constantin.

Ștefan Poienaru: „Estimăm producții mai bune ca anul trecut”

Ștefan Poienaru, unul dintre primii zece producători agricoli de pe piața locală, estimează că recoltele din acest an vor fi mai bune decât cele de anul trecut.

„În Dobrogea, Lunca Dunării, Bărăganul de Est, Brăila au fost probleme cu seceta în acest an, mai ales la culturile de grâu și rapiță. Pentru aceste zone, recolta de grâu este afectată în proporție de 15-20%. Precipitațiile de săptămâna aceasta au mai îmbunătățit puțin condițiile din sol. Estimăm la orz, grâu și rapiță o producție mai bună decât în 2012. Probleme mai mari cu seceta vor fi în iulie-august”, spune Ștefan Poienaru, care cultivă 17.000 de hectare.

Dintre acestea, anual sunt irigate 5.000 hectare/an. „Luăm apă din cele două brațe ale fluviului. Avem 60 de instalații de irigații pe tambur, se autorulează. Suntem în curs de a ne rezolva problema irigațiilor. Investiția totală în acest scop este de 4 milioane de euro”, a explicat Poienaru.

Ministrul Daniel Constantin s-a declarat optimist privind recolta de toamnă, când „culturile par că vor arăta bine”, însă este pregătit să lupte cu lipsa precipitațiilor din lunile de vară.

Constantin a declarat că printre măsurile luate deja de Guvern se numără majorarea numărului de contracta pentru irigare, dar și folosirea a circa 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru infrastructura secundară de irigație, inițiativă pe care Guvernul a aplicat-o încă de anul trecut.

ANM: Suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat și Dobrogea au deficite de umiditate în sol

În prezent, suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat și Dobrogea înregistrează deficite de umiditate în sol, în aceste zone seceta pedologică fiind moderată și puternică, se arată în prognoza agrometeorologică publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Potrivit datelor prezentate în urmă cu câteva săptămâni de directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, pentru agricultori veștile nu sunt dintre cele bune.Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta valori sub mediile multianuale în întreaga țară. Sandu a declarat că prognozele arată că în iulie-august seceta „va fi la fel de dură ca și anul trecut”, iar temperaturile vor fi mai mari ca în perioada corespunzătoare a anului precedent.

Sursa: ANM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Codul Rutier 2024. Amenzi mari pentru șoferii care încalcă această regulă
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?