Românii și-au redus cu 7,9% consumul de curent electric în primele șapte luni ale anului. Ce s-a întâmplat cu resursele de energie  în această perioadă

Românii și-au redus cu 7,9% consumul de curent electric în primele șapte luni ale anului. Ce s-a întâmplat cu resursele de energie  în această perioadă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/09/2022, 14:30

Consumul de energie electrică al populației continuă să scadă, ajungând la 7,9% în perioada ianuarie – iulie 2022, față de același interval de anul trecut, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS), în informarea lunară privind resursele de energie ale României. Tendința de reducere a consumului de curent a fost observată în ultimele luni, în contextul creșterea prețurilor.

Consumul final de energie electrică în primele șapte luni ale anului a fost de 30.873,4 milioane kWh, cu 4,9% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021. Defalcat, consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 4,1%; iluminatul public a înregistrat o creștere cu 9,4%, potrivit datelor INS.

În același timp, consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 3169,2 milioane kWh, în scădere cu 233,0 milioane kWh (scădere de 6,8%).

De amintit că scăderea consumului brut de energie electrică era, după prima jumătate a acestui an, de aproximativ 5 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor oficiale care au stat la baza estimării autorităților privind consumul populației la iarnă. Astfel, românii ar putea consuma mai puțină electrică în sezonul rece care urmează, respectiv din 1 noiembrie până în 31 martie, după cum a estimat Dispeceratul Energetic Național (DEN), care funcționează în cadrul operatorului de transport și sistem de energie electrică Transelectrica.

Astfel, scăderea estimată, de 0,7%, este una minoră, aceasta fiind estimată pe baza consumului, dar și pe baza analizei capacității rețelei de termoficare, ale cărei posibile disfuncționalități i-ar putea face pe români să se încălzească cu calorifere electrice, conform documentelor oficiale ale Ministerul Energiei, aprobate, așa cum se întâmplă anual, în Guvern, pentru asigurarea siguranței și securității energetice.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 a ajuns la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit celor mai recente date, publicate luni, ale INS.

Resurse de energie electrică în scădere

În primele șapte luni din 2022, resursele de energie electrică au fost de 37.795,5 milioane kWh, în scădere cu 2.121,1 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, ceea ce înseamnă o diminuare cu 5,3%.

Producția a scăzut cu 7,7%, în timp ce importurile au crescut cu 15,6%.

Defalcat, producţia din:

  • termocentrale a fost de 12.452,5 milioane kWh, în scădere cu 182,7 milioane kWh (-1,4%)
  • hidrocentrale a fost de 8.794,2 milioane kWh, în scădere cu 3.255,2 milioane kWh (-27,0%)
  • centralele nuclearo-electrice a fost de 6.193,4 milioane kWh, în scădere cu 55,5 milioane kWh (-0,9%).
  • centralele electrice eoliene, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2022, a fost de 4.435,4 milioane kWh, în creștere cu 654,2 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent
  • instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 1.167,4 milioane kWh, în creștere cu 77,8 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021

Potrivit INS, în această perioadă exportul de energie electrică a scăzut cu 6,7%, până la 3.752,9 milioane kWh, în scădere cu 298,7 milioane kWh.

În total, în acest interval, resursele de energie primară au scăzut cu 2,6%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 5,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Principalele resurse de energie primară în aceste prime șapte luni ale anului au totalizat 19.168,6 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 510,3 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Producţia internă a însumat 10.281,2 mii tep, în scădere cu 516,9 mii tep faţă de aceeași perioadă din 2021, iar importul a fost de 8.887,4 mii tep, cu 0,1% mai mult decât anul trecut.

Cea mai mare scădere la import a fost la capitolul gaze naturale utilizabile, de 17,3%, conform datelor agregate de INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman