STUDIU: Românii economisesc lunar la fel de mult ca austriecii, cehii și germanii. Ce „detaliu” ne deosebește

STUDIU: Românii economisesc lunar la fel de mult ca austriecii, cehii și germanii. Ce detaliu ne deosebește
Publicat: 29/10/2012, 17:30
Actualizat: 04/02/2019, 15:18

Românii economisesc 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii, cehii și germanii, însă în termeni nominali sumele economisite de români sunt cele mai reduse din 12 țări europene, având în vedere diferențele mari între salarii, reiese din cel mai recent barometru Erste Group.

Cel mai mult economisesc polonezii, care pun deoparte lunar 16% din venit, slovacii, sârbii și turcii, care strâng 13% în fiecare lună.

În termeni nominali, românii economisesc 39 de euro pe lună, cea mai scăzută sumă din țările analizate. Germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmați de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) și cehi (78 euro). Ungurii, ucrainenii, sârbii, croații și muntenegrenii pun deoparte mai puțin de 50 de euro pe lună.

Barometrul Erste Group privind economisirea, realizat de IMAS International pentru Erste Group, cuprinde 12 țări din Europa Centrală și de Est (ECE), respectiv Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina și Austria. Cu excepția Austriei, unde au fost intervievate circa 900 de persoane, în toate celelalte state la sondaj au participat aproximativ 500 de persoane.

Numai 20%-30% dintre cetățenii ECE sunt multumiți de suma pe care reușesc să o economisească în prezent, față de peste jumătate dintre austrieci sau germani. Ucrainenii sunt cel mai puțin mulțumiți, urmați de români, sârbi și unguri.

„Această percepție reflectă proporțional situația financiară a oamenilor. Dacă majoritatea austriecilor și germanilor cred că situația lor financiară personală este destul de bună, doar 16% din populația ECE este multumită de propria situație financiară, iar 40% dintre aceștia spun că au o situație «așa și așa»”, se menționează în sondaj.

Românii sunt cei mai pesimiști dintre țările analizate și când vine vorba de așteptările privind economisirea în următorii cinci ani, astfel că 52% consideră că vor pune mai puțini bani deoparte. Doar 22% dintre persoanele intervievate din România spun că vor economisi mai degrabă mai mult în următorii cinci ani, iar 27% estimează că vor pune deoparte aceeași sumă de bani ca în prezent.

Spre deosebire de români, mai mult de jumătate dintre cehi, slovaci, croati și sârbi consideră că vor economisi mai mult sau la fel ca în prezent și peste cinci ani. În prezent, opt din zece sârbi, români și unguri se simt personal afectați de situația economică negativă din țările lor, în timp ce mai puțin de jumătate dintre cehi și austrieci au resimțit impactul crizei financiare globale.

Barometrul a analizat și în ce măsură sunt dispuși cetățenii din țările analizate să se îndatoreze pentru achiziția unei locuințe.

Rezultatele au arătat că românii sunt cel mai puțin dornici să se împrumute pentru a-și cumpăra o locuință, în contrast cu trendul din celelalte state.

„Mai bine de jumătate dintre locuitorii din ECE spun că sunt foarte atenți când vine vorba de îndatorare. Majoritatea acestora s-ar îndatora numai pentru a cumpăra un apartament sau o casa și ar apela pentru acest lucru fie la o bancă, fie la împrumuturi de la membrii familiei. Slovacii și cehii sunt cei mai dispuși să se împrumute pentru achiziția unei locuințe (peste 70%), la polul opus situându-se românii (41%). Cu toate acestea, unele tradiții nu sunt afectate de lipsa banilor. Aproape o treime dintre polonezi spun că ar lua un credit sau ar plăti în rate pentru organizarea nunții”, se precizează în barometru.

La nivel global, una din două persoane din ECE este obișnuită să pună periodic bani deoparte, iar două treimi dintre cehi, slovaci, unguri, români, croați și sârbi economisesc de îndată ce au bani disponibili.

Majoritatea persoanelor intervievate în cadrul studiului, inclusiv din România, au declarat că economisesc pentru a avea rezerve financiare, pentru pensie, pentru achiziția unei locuințe sau pentru renovări.

Carnetele de economii și economiile pentru locuințe sunt cele mai populare produse, în timp ce trei sferturi dintre cei care economisesc în ECE sunt îngrijorați că monedele locale se vor deprecia și, prin urmare, că economiile vor fi mai puțin rentabile pe viitor. Astfel, 85% dintre români și aproape trei sferturi dintre polonezi, austrieci și germani sunt îngrijorați de deprecierea monedelor naționale, creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Se schimbă Codul Rutier în 2022. Pe ce drumuri se va merge cu o viteză...
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu în presa din România! A murit un personaj celebru, răpus de COVID. Avea doar...
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...