SUA ar putea vinde petrol din rezerva națională pentru a deprecia barilul, provocând pierderi Rusiei

SUA ar putea vinde petrol din rezerva națională pentru a deprecia barilul, provocând pierderi Rusiei
Publicat: 28/03/2014, 12:37

Washingtonul și aliații din Europa caută soluții de sancționare a Rusiei pentru situația din Ucraina, sancțiunile fiind momentan limitate la înghețarea activelor și interdicții de călătorie împotriva mai multor apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin și împotriva unor politicieni pro-ruși din Ucraina.

Dacă ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva națională de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea prețului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant și fost conslier în administrațiile Ford și Carter. O astfel de scădere a prețului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul.

Secretarul pentru Energie din Guvernul SUA, Ernest Moniz, a respins această variantă, însă propunerea a fost discutată miercuri în timpul unor audieri în Congresul Statelor Unite, la mai puțin de o săptămână după ce miliardarul George Soros a vorbit despre aceeași soluție în timpul unui seminar la Berlin.

Statele Unite au puterea să dispună cea mai dură sancțiune posibilă împotriva lui Putin pentru anexarea Crimeei, deoarece America poate vinde din rezervele de petrol pentru a provoca scăderea prețurilor, a declarat Soros joia trecută la Berlin.

„America poate și ar trebui să devină o superputere în domeniul energiei. Ultimul lucru pe care îl dorește Putin este să concureze cu Statele Unite ale Americii în cursa din energie”, a declarat miercuri senatorul democrat Mary Landrieu, președinte al Comisiei pentru Energie și Resurse Naturale din Senatul Statelor Unite.

S-a discutat în ultimele săptămâni despre exporturi de gaze naturale extrase din SUA către Europa, pentru a reduce dependența continentului de gazul importat din Rusia, însă această soluție necesită timp, deoarece infrastructura nu a fost încă pusă la punct, potrivit lui Verleger. Astfel, vânzarea petrolului din rezerve reprezintă cea mai bună soluție imediată.

„Avem foarte mult petrol, de care nu avem nevoie. Îl putem vinde acum, astăzi, pentru a exercita presiune economică asupra Rusiei”, a declarat consultantul.

Statele Unite dețin rezerve de petrol de 696 milioane de barili, echivalentul necesarului național pentru 200 de zile, în timp ce legea impune rezerve echivalente cu consumul pe cel puțin 90 de zile. Rezerva națională de petrol a SUA a fost creată în 1975, în urma embargoului arab, pentru a proteja securitatea energetică.

Rezerva a fost accesată cel mai recent în anul 2011, când guvernul a utilizat 30 milioane de barili pentru a acoperi golul lăsat în piață de întreruperea exporturilor din Libia.

Având în vedere creșterea producției interne de petrol și gaze a SUA din ultimii ani, însoțită de o scădere semnificativă a importurilor, necesitatea întreținerii unei rezerve atât de vaste s-a diminuat. Astfel, Statele Unite dispun de tot mai multă flexibilitate în ceea ce privește utilizarea rezervei pentru a influența piața sau din rațiuni geopolitice, potrivit comentariilor de miercuri de la audierile din Senatul SUA.

Casa Albă a anunțat recent că guvernul va vinde 5 milioane de barili din rezerva petrolieră pentru a testa sistemul de distribuție, inclusiv un oleoduct la care s-au executat recent lucrări. Secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, a subliniat vinerea trecută că decizia nu are legătură cu situația din Ucraina.

Totuși, analiștii consideră că măsura semnalează că Wahsingtonul este dispus să utilizeze rezervele de petrol dacă tensiunile din Ucraina vor escalada sau dacă livrările internaționale de țiței vor fi perturbate. Statele Unite au mai efectuat două astfel de teste. În august 1990, guvernul a eliberat 4 milioane de barili din rezervă, în timp ce Irakul invada Kuweitul.

Cotația de referință a petrolului pe piața SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, față de nivelul de 107,87 barili a cotației Brent de la Londra, utilizată pe plan internațional, inclusiv în Europa.

Uniunea Europeană importă aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, prin conducte care tranzitează ucraina.

Petrolul și gazele naturale generează aproximativ 50% din veniturile guvernului rus, potrivit estimărilor Departamentului Energiei din SUA.

Președintele american Barack Obama a declarat marți că Rusia va fi supusă unor noi sancțiuni dacă va efectua incursiuni în estul Ucrainei, după ce a anexat Crimeea.

Moniz a afirmat săptămâna trecută că utilizarea rezervei de petrol a SUA este condiționată de o declarație de urgență din partea președintelui.

Unii congresmeni se arată deja dispuși să aprobe atât eliberarea rezervelor de petrol, cât și exporturile de gaze naturale din SUA.

Totuși, unii analiști avertizează că utilizarea rezervelor de țiței pentru influențarea prețurilor ar avea un efect redus și temporar, fiind astfel o sancțiune ineficientă. Alți observatori notează că Statele Unite nu vor utiliza rezerva pentru a reduce prețurile, deoarece o astfel de măsură ar afecta și producătorii americani de petrol. În plus, petrolul produs de companiile americane presupune eforturi tehnice și costuri mai mari.

Alți analiști consideră însă că utilizarea rezervelor de petrol ar aduce câștiguri Statelor Unite, deoarece ar reduce importurile și ar ajuta exporturile de produse petroliere, precum carburanți, cu o marjă de profit mai ridicată pentru rafinării.

Dacă va opta pentru utilizarea rezervelor de petrol în vederea sancționării Rusiei, Statele Unite ar trebui să se asigure că alți producători nu vor reduce exporturile pentru a contracara impactul măsurii asupra prețurilor, remarcă Gary Hufbauer, cercetător la Peterson Institute for International Economics. Arabia Saudită, cel mai mare exporator din lume, ar putea coopera deoarece se opune rolului jucat de Rusia în conflictul din Siria, consideră expertul.

Între timp, companiile americane de petrol și gaze naturale fac lobby pentru ridicarea interdicțiilor privind exporturile de energie, introduse tot în urma crizei din anii ’70.

Exxon Mobil a anunțat, în luna decembrie, că sprijină ridicarea limitelor. Congresmeni influenți din Comisia pentru Energie și Resurse Naturale din Senat s-au arătat de asemenea în favoarea unei astfel de măsuri.

Departamentul Energiei a primit peste 20 de cereri din partea companiilor pentru avizarea unor investiții de miliarde de dolari în uzine de lichefiere a gazului natural, care să poată fi apoi încărcat în tancuri maritime și exportat. Până în prezent, autoritățile americane au avizat 7 astfel de proiecte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...