Taxa pe tranzacții financiare ar putea fi introdusă din 2016

Taxa pe tranzacții financiare ar putea fi introdusă din 2016
Publicat: 06/05/2014, 13:15
Actualizat: 07/05/2014, 13:39

Ministrul francez al Finanțelor, Michel Sapin, a declarat că detaliile ar putea fi prezentate până la sfârșitul acestui an, iar noua taxă ar putea intra în vigoare la începutul lui 2016.

„O masă critică” s-a dezvoltat cu sprijinul mai multor țări, printre care Franța, Germania, Italia și Spania, a afirmat Sapin la Bruxelles, după ședința de luni a miniștrilor Finanțelor din zona euro, potrivit Bloomberg.

Oficialii europeni lucrează de mai mult de un an la taxa pe tranzacții financiare, propunere sprijinită de 11 state din zona euro, deși proiectul a picat la nivelul întregii Uniuni Europene.
Până în prezent, cele 11 țări participante au continuat să-și afirme angajamentul pentru introducerea unei astfel de taxe, fără a reuși însă să cadă de acord asupra modului în care va funcționa.

Principalele divergențe vizează modul de taxare a derivatelor financiare – dacă vor fi taxate toate tranzacțiile derivate, numai cele pe acțiuni sau dacă aceste instrumente nu vor fi vizate. De asemenea, statele participante nu au reușit să se pună de acord în privința jurisdicției unde va fi colectată taxa – țara unde firma de trading are sediul central sau statul unde are loc tranzacția. Țările mai mici din grup doresc ca taxa să se aplice la scară mai largă, pentru a maximiza veniturile potențiale la buget, în timp ce statele cu economii mai mari doresc pentru început o aplicare mai restrânsă.

Comisarul european pentru politică fiscală, Algirdas Semeta, a declarat luni la Vilnius că nu s-a ajuns încă la un consens în ceea ce privește modul în care vor fi tratate derivatele financiare. Spania a precizat că mai este de lucru până la stabilirea tranzacțiilor vizate de taxă și altor detalii.

„Nu va acoperi numai (tranzacțiile cu) acțiuni, ci și un număr de derivate financiare pe care acum trebuie să le definim”, a afirmat Sapin.
Marți, reprezentanții celor 28 de state UE vor participa la discuții privind taxa pe tranzacții financiare, facilitând intervenția țărilor care nu au optat să adopte proiectul. Marea Britanie ar putea aduce în discuție o posibilă extindere peste granițe a efectelor negative ale introducerii taxei.
O taxă pe tranzacții financiare aplicată la nivel european ar putea îndepărta companiile din regiune și ar putea afecta perspectivele de creștere economică, a afirmat ministrul Finanțelor din Malta, Edward Scicluna. Malta nu face parte din grupul de 11 state care au adoptat proiectul, dar împărtășește temerile unora dintre aceste țări că o taxă prost gândită ar putea cauza probleme economice.

„În dialogul cu țările care sunt în favoarea proiectului, avem aceleași motive de îngrijorare. Sperăm cu toții că firmele nu vor pleca”, a afirmat Scicluna.
Germania și alte state din grupul celor 11 au avertizat că își vor retrage sprijinul dacă proiectul va fi redactat în așa fel încât țările unde va fi aplicată taxa ar putea suferi retragerea unor companii, a adăugat oficialul.

Proiectul este susținut de Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Estonia, Slovacia și Slovenia. Proponenții proiectului susțin că taxa este necesară pentru a crește veniturile la buget și pentru a limita specula pe piețele financiare.
„Știm că nu putem face progrese decât pas cu pas. Posibilitățile, situațiile și interesele individuale ale statelor care participă sunt atât de diferite încât numai o taxare de anvergură limitată a tranzacțiilor cu acțiuni și a unor instrumente derivate este posibilă ca prim pas”, a declarat luni ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble.

Un număr mai mic de state participante crește șansele ca firmele de trading să plece din zona unde va fi aplicată taxa, iar unele țări „nu își permit” să piardă această activitate economică, a mai afirmat ministrul de Finanțe al Maltei.
„Noi, o insulă mică, ne bazăm pe diversificarea sectoarelor economice. Nu ne putem permite ca niciun sector – fie financiar, de producție, servicii, maritim – să piardă din competitivitate în raport cu alte țări”, a explicat oficialul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte