TOP 300. Ion Țiriac rămâne românul cel mai bogat. Cu cât i-a crescut, într-un an, averea. Surpriza de pe locul 2

TOP 300. Ion Țiriac rămâne românul cel mai bogat. Cu cât i-a crescut, într-un an, averea. Surpriza de pe locul 2
Publicat: 05/12/2017, 08:35

„Pentru al patrulea an consecutiv, locul I este ocupat de Ion Țiriac. Averea celui mai bogat român a crescut cu 7,6% față de nivelul consemnat în ediția precedentă”, se arată într-un comunicat al editorilor.

Cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an o reprezintă „creșterea fulminantă a averii fraților Pavăl”. Cifra de afaceri a Dedeman, companie înființată în 1992 de Dragoș și Adrian Pavăl, a depășit anul trecut pragul de un miliard de euro, în timp ce profitul net a crescut cu peste 25%, ajungând la 158 de milioane de euro.

O altă surpriză a ediției din 2017 a Top 300 Capital este urcarea pe podiumul businessului românesc a patronului RCS&RDS, Zoltan Teszari. „Averea celui mai discret milionar a crescut cu aproximativ 10% față de nivelul consemnat anul trecut”, mai arată editorii.

Și averea minimă pentru intrarea în „clubul elitei românești” a crescut față de ediția precedentă, de la 20-21 de milioane de euro la 20-22 de milioane de euro. Pragul acesta a fost depășit în premieră de 22 de persoane sau familii cu afaceri în creștere. Totodată, 5 foști membri ai clubului Top 300 au demonstrat în ultimii ani că și-au redresat businessurile și au revenit în lumina reflectoarelor.

Potrivit celei de-a XVI-a ediții a Top 300 Cei mai bogați români, averea totală a ajuns la valoarea 23,05 miliarde de euro, cu 6,2% mai mare față de nivelul înregistrat în ediția precedentă.

Primele 10 poziții din „Top 300 Cei mai Bogați Români” sunt următoarele:
1. Ion Țiriac – 1,7-1,8 miliarde de euro (În 2016, averea celui mai bogat român a fost de 1,6-1,65 miliarde de euro)
2. Dragoș și Adrian Pavăl – 1,1-1,2 miliarde de euro (Anul trecut, frații Pavăl au avut o avere de 920-950 milioane de euro)
3. Zoltan Teszari – 550-570 de milioane de euro (În 2016, patronul RCS&RDS avea o avere de 500-520 de milioane de euro)
4. Ioan Niculae – 500-600 de milioane de euro (În ediția anterioară, omul de afaceri ocupa locul trei, cu o avere cuprinsă între 600-700 de milioane de euro)
5. Iulian Dascălu – 480-500 de milioane de euro (Anul trecut, Iulian Dascălu se afla pe același loc, cu o avere de 450-460 de milioane de euro)
6. George Becali – 400-500 de milioane de euro (În ediția din 2016, Becali avea o avere de 280-300 de milioane de euro și se afla pe locul 9)
7. Gruia Stoica și Vasile Didilă – 400-420 de milioane de euro (Anul trecut, cei doi antreprenori ocupau locul 6 cu o avere de 380-400 de milioane de euro)
8. Frank Timiș – 380-400 de milioane de euro (În ediția precedentă, omul de afaceri avea o avere de 270-280 de milioane euro și ocupa locul 11)
9. Radu Dimofte – 370-400 de milioane de euro (În 2016, se afla pe locul 10 cu o avere de 280-300 de milioane de euro)
10. Marius și Emil Cristescu – 340-350 de milioane de euro (Cei doi frați aveau în 2016 o avere de 350-360 de milioane de euro și ocupau locul 7).

„Față de ediția precedentă a clasamentului, au intervenit modificări și la profilul milionarului prezent în Top 300. Pe scurt, acesta arată așa: are 56 de ani, este bărbat, cu o avere medie de aproape 77 de milioane de euro și are businessuri în București”, mai arată editorii.

Din regiunea București-Ilfov sunt 113 milionari, cu o avere însumată de 10,76 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 46,7% din averea celor 300 cei mai bogați români.

Sectoarele economice în care afacerile antreprenorilor prezenți în ediția din acest an a clasamentului au cunoscut o evoluție semnificativă au fost: comerțul, industria, transporturile și agricultura.

Potrivit editorilor, „unui angajat cu salariul mediu net, ca să intre în Top 300 Capital, i-ar trebui 3.387 de ani. Dar pentru cel mai bine plătit fotbalist din lume – Lionel Messi, care câștigă 500.000 de euro săptămânal – ar fi necesar doar un singur an”.

La calcularea averilor, Capital a ținut cont de valoarea participațiilor în companii. Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiți pentru fiecare industrie, actualizați în funcție de valorile de piață confirmate în cazul realizării unor tranzacții recente în domeniile respective (multiplicatorii au fost furnizați de Deloitte România). S-a ținut cont și de valoarea datoriilor. Pentru averea personală, s-au luat în calcul (acolo unde au existat informații) și bunurile imobile (terenuri, clădiri) deținute de milionari și de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum și conturile bancare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York