Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale și necesitatea realizării unor noi scenarii de transport au determinat stabilirea unor noi Limitele de funcționare ale sistemul național de transport (SNT), care vor fi în vigoare începând de marți, 15 aprilie, a anunțat, luni, operatorul național de sistem și transport al gazelor naturale, Transgaz.
Volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de conducte de transport gaze naturale al operat de Transgaz, denumit în termeni de specialitate Line Pack (LP), este principalul indicator al stării SNT, iar creșterea infrastructurii de transport a dus la creșterea limitelor minime și maxime de funcționare cu aproximativ 10 milioane de metri cubi standard, conform datelor cuprinse înr-un comunicat de presă al Transgaz.
Datele privind Line Pack-ul sunt afișate pe site-ul Transgaz în fiecare oră, 24 de ore din 24, valorile Line Pack-ului calculat precum și valoarea Line Pack-ului estimat pentru ziua următoare, pentru a vedea în orice moment care este starea sistemului.
Astfel, începând de marți, limitele de funcționare ale SNT funcție de Line Pack, sunt:
„Limitele de funcționare se actualizează funcție de dezvoltarea infrastructurii de transport a SNT și necesitatea realizării unor noi scenarii de transport”, a transmis, luni, Transgaz.
Modificarea limitelor de funcționare a SNT a fost efectuată în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2024/1789 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iunie 2024 privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului și cele ale procedurii interne PP DH 02 – Limite de funcționare ale SNT.
„Menționăm faptul că, datorită finalizării lucrărilor de reverse flow la SMG Isaccea 3 și SMG Negru Vodă 3 în cursul anului 2024 precum și conectarea conductei 48” SMG Isaccea 3 – SMG Negru Vodă 3 la SNT, începând cu data de 15.04.2025 se vor modifica limitele de funcționare ale SNT”, arată oficialii Transgaz.
Valorile în unități de energie corespund puterii calorifice superioare medie anuală (pe punctele de intrare în SNT) aferentă anului calendaristic 2024: PCS=10,711 kWh/Sm3.
Grupul Transgaz, la care statul, prin Secretariatul General al Guvernului deține pachetul majoritar de acțiuni, 58,5%, a realizat în 2024 un profit net de 391,4 milioane lei, mai mare cu 97% faţă de 198,5 milioane lei în 2023. Veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii conform cu IFRIC12 au urcat în 2024 cu 29%, la 2,3 miliarde lei, de la 1,78 miliarde lei în 2023.
Sursa foto: Transgaz
Citiți și: