Un nou fond de investiții alternative în domeniul agriculturii a fost autorizat de ASF. Liviu Arnăutu: „Credem în sectorul agricol”. Care sunt planurile administratorilor

Un nou fond de investiții alternative în domeniul agriculturii a fost autorizat de ASF. Liviu Arnăutu: „Credem în sectorul agricol”. Care sunt planurile administratorilor
Liviu Arnăutu, președinte al Consiliului de Administrație al Atlas Assett Management (stânga) / Sursa: arhiva societății
Publicat: 17/02/2023, 17:33

Agricultural Fund, un nou fond de investiții alternative cu capital privat în domeniu agriculturii, administrat de Atlas Asset Management, a fost autorizat de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și înregistrat în Registrul public al ASF în această calitate. Liviu Arnăutu, președintele Consiliului de Administrație al societății, a explicat, într-un scurt interviu pentru Gândul, ce „a mânat în luptă” conducerea companiei atunci când a creat acest produs investițional și care este bazinul de clienți pe care îl vizează.

Aprobarea solicitării SAI Atlas Asset Management SA de autorizare a Fondului de Investiții Alternative cu capital privat Agricultural Fund și înregistrarea acestuia în Registrul public al ASF în această calitate a fost anunțată în urma ședinței din 15 februarie a Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

SAI Atlas Asset Management SA este autorizată de ASF să administreze fonduri deschise de investiții (FDI), precum și fonduri de investiții alternative (FIA). Liviu Arnăutu, președintele Consiliului de Administrație, care deține 59,74% din totalul capitalului social al societății, a detaliat pentru Gândul planul de investiții.

Care este orizontul investițional optim?

Principalul acționar al societății are nouă ani experiență în trezorerii de bănci și de aproximativ 17 ani activează pe piața de capital.

Scopul în care am autorizat fondul este de a oferi clienților noștri posibilitatea accesării unui sector antreprenorial care nu este la îndemâna tuturor, respectiv sectorul agricol. În sectorul agricol ne propunem să le permitem accesul la randamentele generate prin deținerea terenurilor, exploatarea acestora și a produsului terenului, respectiv mărfurile agricole, produs care automat le va facilita inclusiv gestionarea acestor suprafețe, care la nivel personal pot părea dificile.

Cred că, mai mult sau mai puțin, toată lumea are o tangență cu sectorul agricol, experiențele sunt diverse, pornind de la foarte bune la foarte proaste. Noi ne propunem să le aducem calitatea actului managerial, administrativ, să-i ajutăm să aibă randamentul acestor proprietăți obținute în urma unui management modern”, a explicat Liviu Arnăutu.

Totuși, președintele Consiliului de Administrație al Atlas Asset Management nu recomandă acest fond persoanelor care au un orizont investițional de sub trei ani.

Considerăm că cel puțin trei ani reprezintă o perioadă optimă de deținere, chiar după, pentru că acolo estimăm că procesul de management pe care îl aplicăm va ajunge la maturitate și randamentul oferit clienților automat se va stabiliza în acel moment”, a spus Liviu Arnăutu.

”Credem în sectorul agricol, acesta este al doilea motiv care ne-a mânat în luptă. Credem că sunt foarte multe oportunități, atât în perspectiva „land banking”, respectiv să cumpărăm terenuri și să obținem un venit din aprecierea acestuia prin alinierea, să spun, la standardul european de productivitate, dar în același timp suntem conștienți de marjele obținute în momentul în care se aplică un management profesionist, modern.

Și credem că automat este un produs cu un grad de volatilitate mai scăzut, pentru că sunt niște cash-flow-uri generate dintr-o producție constantă – e adevărat că sunt alte riscuri care trebuiesc acoperite, riscul de secetă, de furt, mai multe, riscuri specifice businessului”, a precizat președintele Consiliului de Administrație al Atlas Asset Management.

În mod evident, aflat sub interdicția legii, Liviu Arnăutu nu a putut face publice nivelurile randamentelor previzionate în cadrul simulărilor anterioare autorizării, dar a afirmat că acestea sunt atractive.

„Avem o limitare în a vehicula cifre, în primul rând pentru că randamentele trecute nu reprezintă garanția unor randamente viitoare. În același timp, dacă nu putem garanta aceste randamente într-o formă satisfăcătoare conform legii – respectiv ar trebui să fie o scrisoare de garanție bancară în spate -, nu pot să merg și să vehiculez o cifră care ar genera, poate, o așteptare falsă. Mi-aș dori să vă spun.

Noi avem clar niște estimări, am modelat acest business, pentru că bineînțeles că nu vrem să ne apucăm doar pentru că am avut o idee frumoasă. Am coagulat o echipă cu experiență în partea de management agricol și, conform modelării noastre, randamentele sunt cu siguranță atractive”, a subliniat acționarul principal al societății.

Ne ferim să vehiculăm o cifră și pentru că ne propunem să explicăm oricărui client care ne trece pragul în primul rând care sunt riscurile și numai după ce ne convingem că profilul corespunde cu specificul investiției, atunci trecem mai departe și discutăm modelul de business”, a explicat Liviu Arnăutu.

În ceea ce privește bazinul de clienți vizat pentru accesarea acestui produs, președintele Consiliului de Administrație al Atlas Asset Management a spus că acesta se adresează în primul rând tipului de client profesional, așa cum este definit prin Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, respectiv „un client care are experiența, cunoștințele şi competența necesare pentru a lua propriile decizii de investiţii şi a evalua corect riscurile implicate”.

Prin caracteristicile fondului, permitem inclusiv accesul, într-o măsură limitată, a clienților de retail, dar cu siguranță mergem în categoria investitorilor profesionali și instituționali, care automat sunt asimilați clienților profesionali”, a mai spus Liviu Arnăutu.

Cel mai performant fond deschis în 2022

În portofoliul SAI Atlas Asset Management SA se află fondurile deschise: FDI Audas Picator, FDI Piscator Equity Plus și FDI Monolith, dar și fondurile de investiții alternative FIA Hermes, FIA Herald, FIA DCP Investitii, FIA Michelangelo și FIA Alchemist.

FDI Audas Piscator, fond deschis cu randament absolut și cu grad ridicat de risc, a avut o creştere de 25,5% anul trecut, fiind cel mai performant fond deschis local în 2022 şi singurul cu un randament peste ritmul inflației de 13,8%, conform datelor oficiale date publicității de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Piața totală a fondurilor din România, conform AAF, constă în activele nete ale celor 240 de fonduri deschise și închise, locale și străine, care au scăzut în luna decembrie 2022 cu 1,3%, până la nivelul de 45,9 miliarde lei (9,3 miliarde euro), iar de la începutul anului au scăzut cu 14,4%; ieșirile nete ale lunii au totalizat 266 milioane lei (54 milioane euro). Defalcat, activele nete ale fondurilor deschise au avut o scădere de 31,2% în 2022.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația