Prima pagină » Gândul Financiar » EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Cum să înceapă digitalizarea în domeniul construcțiilor: cu adoptarea soluțiilor sau pregătirea personalului

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Cum să înceapă digitalizarea în domeniul construcțiilor: cu adoptarea soluțiilor sau pregătirea personalului

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Cum să înceapă digitalizarea în domeniul construcțiilor: cu adoptarea soluțiilor sau pregătirea personalului
Rodica Lupu, directorul Clusterului TEC, invitata emisiunii GÂNDUL FINANCIAR

Digitalizarea este un proces care a început și în industriile mai conservatoare, cum este domeniul construcțiilor, iar managerii sunt puși în fața unei decizii de business: pregătesc întâi personalul sau implementează în prima fază soluția digitală. Invitații emisiunii GÂNDUL FINANCIAR au vorbit despre importanța educației forței de muncă și despre rezistența la schimbare.

România trebuie să recupereze decalajul la capitolul digitalizare, iar industria construcțiilor, la nivel european, este penultima în privința indicatorilor de digitalizare. Iar pentru a moderniza industria, este nevoie de investiții atât în soluții tehnice, cât și în „alfabetizarea” digitală a personalului.

De unde vine rezistența la schimbare

„Nu avem un răspuns universal”, a răspuns Rodica Lupu, directorul clusterului TEC, la întrebarea: Să pregătim personalul să înțeleagă și să lucreze cu o soluție digitală ori să implementăm soluția și apoi să pregătim angajații? Clusterul TEC (Technology Enabled Construction), pe care îl reprezintă, reunește organizații din industria tech și cea a construcțiilor, universități de profil, parteneri sociali și ONG-uri relevante din sectorul construcțiilor, cu scopul de a facilita transformarea digitală a industriei, inclusiv a educației forței de muncă din domeniu.

„Lucrurile diferă de la caz la caz, iar noi ne propunem să sprijinim companiile cu echipele clusterului, pentru a găsi și a adopta soluția corectă, pentru că unul dintre obiectivele noastre este în primul rând să sprijnim companiile să schmbe modelul de business”, a spus Rodica Lupu, în platoul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

Pentru că rezistența la schimbare și la tehnologie vine din cauza faptului că antreprenorii, managerii văd costurile, care sunt imediat vizibile, ale investiției, dar le este foarte greu să calculeze rentabilitatea acelei investiții, pentru că nu e ușor de calculat, adaugă aceasta.

Cu ajutorul unor consultanți care au trecut deja prin astfel de procese de transformare digitală și pot identifica corect modul în care compania se poate transforma, inclusiv din punct de vedere al modelului de business, pentru a putea monetiza, să poată profita cu adevărat de acea transformare digitală. Fie că e vorba despre rentabilizare,  creșterea profitului, fie despre creșterea cifrei de afaceri, pentru că îți crește productivitatea, trebuie să vezi beneficiul concret adus pentru business de digitalizare.

„În momentul în care identifici corect modul în care trebuie făcută transformarea digitală într-o companie, atunci poți să stabilești dacă e necesar întâi să pregătești pesonalul și apoi să implementezi sau invers”, este de părere șefa clusterului TEC. Pentru soluții relativ simple sau mai simple, de regulă întâi se implementează și apoi se face formarea direct pe soft, pe pachetul de aplicații.

Dacă vorbim desăre Building Information Modeling, de exemplu, de BIM, una dintre temele noastre predilecte, startul implică oameni pregătiți, care să fie ambasadori ai digitalizării și ai transformării respective în companie. Conceptul BIM urmăreşte reducerea timpului de proiectare şi execuţie prin intermediul tehnologiei.

Decizia depinde astfel de complexitatea softului și a transformării. „De regulă este o combinație, adică ai o parte dintre oameni foarte bine pregătiți sau suficient de bine pregătiți, cu care pornești echipa și transformarea și ea se întâmplă progresiv, iar restul angajaților sunt formați cumva, pe măsură ce se implementează”, a conchis directorul Clusterului TEC.

Este nevoie de o dezvoltare a proceselor din backround

Alexandra Lucescu, Director de Operațiuni  Softone România, consideră că un un prim pas important al decidenților din companie este să se ocupe de alfabetizarea forței de muncă. „Avem nevoie de aplicații pentru a ne digitaliza în zona de construcții, dar nu avem nevoie doar să le implementăm, ci să evoluăm foarte mult la procesele din spate”, explică aceasta.

Este nevoie de alfabetizare a utilizatorilor aplicației și a forței de muncă din industrie, pentru că degeaba un manager ia decizia să implementeze o aplicație în companie, dacă persoanele care vor folosi aplicația nu sunt alfabetizate în procesele propriu-zise, a mențonat Lucescu în emisiunea Gândul Financiar. Dacă adăugam rezistența în fața tehnologiei, vechea temere a angajaților că aplicația le va lua jobul sau vor rămâne fără locul de muncă pentru că managerul a implementat o aplicație, lucrurile devin și mai complicate.

„Această temere vine tot dintr-o insuficientă cunoaștere a potențialului unei aplicații și a potențialului digitalizării în orice companie. Deci e nevoie în primul rând, înainte de a apela la implementarea unei aplicații, să ne ocupăm foarte putrnic de această zonă. Apoi, tocmai pentru că vorbim de domeniul construcțiilor, unde avem atât de multe părți implicate, e nevoie ca toți furnizorii și partenerii din procesul de construcție și din vânzarea ulterioară să fie aliniați cu această digitalizare”, a spus Alexandra Lucescu.

Și Costel Cojanu, coordonator al Departamentului Inovații din cadrul Porr Construct, consideră că pașii spre digitalizare, un proces benefic. trebuie explicați angajaților.

„Este fezabilă ideea schimbării modelului de business, aceste noi tehnologii implementate vor aduce o economie, deci vor crește profitul și competitivitatea chiar în piață, dar, până să ajungem aici, legat de angajați, legat de sistem de BIM, ar trebui să avem câțiva oameni de bază, care au cunoștințe destul de avansate, care să experimenteze și în jurul cărora să creem o echipă mai mare. Pentru că lumea, în general, se sperie de ce e nou și opune o rezistență. Deși observă că este ok schimbarea sau procedura, opune o rezistență și se vor întreba tot timpul cum mai controlează preocesul și atunci trebuie explicat pas cu pas”, a declarat Costel Cojanu, la GÂNDUL FINANCIAR.

Autoritățile române iau în calcul să aloce prin PNRR fonduri pentru digitalizarea inginerilor, a arhitecţilor şi a muncitorilor. „Prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) vor fi alocate fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională, pentru că, odată cu noile concepte precum clădiri verzi sau eficiente energetic, este nevoie de specialişti care să le gestioneze. Printre ei se numără inginerii şi arhitecţii, dar şi muncitorii”, a spus Anca Ginavar, director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Mediafax
Peiu (AUR): România a fost vândută pe datorie. Toți au știut, toți au tăcut, toți trebuie să răspundă
Digi24
Elon s-a trezit, în sfârșit”: cum se luptă Musk să salveze Tesla de Donald Trump. Efectele legii „mari și frumoase” a președintelui
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Litoralul Europei, în pragul dispariției. Care sunt cele mai populare plaje aflate în pericol din cauza eroziunii
Mediafax
Comandantul suprem al armatei ucrainene: Sunt posibile noi ofensive rusești în nord-estul Ucrainei
Click
Cât costă o friptură, un burger sau o porție de cartofi prăjiți în Thassos: „Prețurile pentru mine au fost corecte”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Miza de 1,4 trilioane de dolari a NATO: revenirea în forță a sistemelor de apărare aeriană, ignorate după finalul Războiului rece
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
StirileKanalD
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
KanalD
Liverpool, gest fără precedent după moartea lui Diogo Jota. Incredibil ce a făcut clubul pentru familia regretatului fotbalist
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Este CONFIRMAT! Suntem vizitați de un obiect interstelar
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
A1
Imaginile incendiare cu Ramona Olaru în postura de bucătăreasă sexy le-a atras atenția urmăritorilor ei.Cum s-a pozat asistenta TV
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu și-a dat copiii în consemn la frontieră: „Frații mai mari nu i-au dus nici la doctor, la medicul de familie.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 7- 13 iulie 2025: Cascadă de LACRIMI și GHINIOANE! Nativii acestei zodii sunt prinși în "capcana" destinului, fiind bântuiți de amintirile trecutului. La ce trebuie să fie atenți ca să nu atragă necazurile ca un magnet
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Unde s-a deschis cel mai mare Legoland din lume?