Digitalizare în construcții. Anca Ginavar, director în Ministerul Dezvoltării: PNRR prevede fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională a inginerilor, arhitecților și muncitorilor

Digitalizare în construcții. Anca Ginavar, director în Ministerul Dezvoltării: PNRR prevede fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională a inginerilor, arhitecților și muncitorilor
Sursa foto: Shutterstock - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 27/05/2021, 10:39
Actualizat: 27/05/2021, 10:48

Companiile din domeniul construcţiilor vor să implice mai mult digitalizarea în operaţiunile lor, de la fabrici la şantiere, iar pentru asta este nevoie de colaborare cu autorităţile, spun reprezentanții industriei la o conferință de profil. Autoritățile române vor să includă în PNRR fonduri pentru digitalizarea profesioniștilor din domeniu, în contextul în care UE vizează pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare.

Conform Strategiei digitale UE, doar 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologiile inovatoare în afacerile lor, comparativ cu 54% dintre companiile mari, iar România este printre statele cu cel mai slab nivel de digitalizare din UE. Soluționarea acestui decalaj reprezintă o prioritate pentru UE, având în vedere obiectivele pentru 2030, care vizează atingerea unui prag de 90% dintre companii care au adoptat tehnologii digitale și 80% din populație cu competențe digitale dobândite.

UE pune accent pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare

În cadrul evenimentului internațional „INNOCONSTRUCT – Inovația în industria construcțiilor – Digitalizare”, organizată de clusterul TEC (Technology Enabled Construction), au fost prezentate cele mai importante obiective de modernizare a industriei, unul dintre domeniile cele mai slab digitalizate din UE.

„La începutul lunii mai, UE a publicat o actualizare a Strategiei industriale din 2020, care conține un plan de politici de redresare economică post pandemie. Printre obiective, vom pune accent pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare, dezvoltarea unui plan economic sustenabil pentru mediul înconjurător, care încurajează utilizarea resurselor în mod responsabil, precum și dobândirea de noi abilități profesionale, crearea și creșterea locurilor de muncă în industrie”, a declarat Roman Horwàth, reprezentant al Comisiei Europene.

Autoritățile române iau în calcul să aloce prin PNRR fonduri pentru digitalizarea inginerilor, a arhitecţilor şi a muncitorilor. Digitalizarea în construcţii se referă şi la tehnologiile BIM (Building Information Modeling), un concept care urmăreşte reducerea timpului de proiectare şi execuţie prin intermediul tehnologiei

„Prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) vor fi alocate fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională, pentru că, odată cu noile concepte precum clădiri verzi sau eficiente energetic, este nevoie de specialişti care să le gestioneze. Printre ei se numără inginerii şi arhitecţii, dar şi muncitorii”, a spus Anca Ginavar, director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Educația în digitalizarea construcțiilor reprezintă o alternativă pentru forța de muncă mai calificată în industrie

Clusterul TEC inițiază un parteneriat între industria tech și cea a construcțiilor, universități de profil, parteneri sociali și ONG-uri relevante din sectorul construcțiilor, cu scopul de a facilita transformarea digitală a industriei, inclusiv a educației forței de muncă din domeniu.

„Necesitatea automatizării, a robotizării și a inovării se simte din ce în ce mai mult. În România, avem de a face cu o dezvoltare destul de amplă a infrastructurii, a tuturor componentelor ce țin de construcții. Una dintre provocările pentru care trebuie să găsim soluții este lipsa forței de muncă. Educația în digitalizarea construcțiilor reprezintă o alternativă pentru forța de muncă mai calificată în industrie”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Clusterului TEC.

Parteneriate strategice între mediul privat din domeniul construcțiilor și universitățile de profil

Obiectivele propuse în cadrul evenimentului sunt creșterea calității produselor, serviciilor și tehnologiilor din sectorul construcțiilor, precum și dezvoltarea unor parteneriate stabile între mediul privat și autoritățile publice. În urma adoptării standardizării tehnicilor inovatoare de proiectare și execuție și prin calificarea și retenția personalului, experții estimează că, în timp, termenul de execuție al proiectelor se va reduce, iar costurile vor fi optimizate atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru beneficiarii direcți.

„Rezistența la digitalizare este o caracteristică a industriilor conservatoare și se datorează și faptului că piața nu oferă, la acest moment, servicii profesionale de calitate pentru a sprijini companiile în schimbarea modelului de business și adoptarea tehnologiilor inovatoare într-o manieră care să facă sens din punct de vedere economic și să crească rentabilitatea”. , spune Rodica Lupu, Directorul Clusterului TEC.

Un alt obiectiv pe marginea căruia s-a discutat a fost dezvoltarea unor parteneriate strategice între mediul privat și universitățile de profil, prin implementarea unor activități de cercetare-inovare, cu scopul de a dezvolta și adopta noi produse, servicii sau tehnologii în domeniu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Scandal uriaș la vârful lumii interlope din București. Soția unui mafiot celebru, filmată pe ascuns...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Cursă terminată pe patul de spital, în Târgu Jiu. Doi tineri, în stare gravă după...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Tragedie la Institutul de Urgență “C.C Iliescu”. Un medic și-ar fi pus capăt zilelor în...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Decizie radicală. Ministrul german al Transporturilor ameninţă că va interzice circulaţia cu maşina în weekenduri...
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
A murit marele actor al României. Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim
Un mare jurnalist român, moarte controversată. Care a fost varianta oficială
Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii a trecut printr-o transformare. Cum arată acum, după o...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai popular compozitor rus din istorie. Autorul operelor „Frumoasa din pădurea...