Ministerul Finanțelor și ASF vor elabora o strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu: „ O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”

Redactor:
Madalina Prundea
Ministerul Finanțelor și ASF vor elabora o strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu: „ O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”
Consultanții vor identifica barierele semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital din România / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează pentru realizarea unei strategii naționale pentru piața de capital, proiect finanțat de Comisia Europeană și beneficiază de asistența tehnică a Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Potrivit oficialilor, strategia va prezenta direcții de politică și probleme care trebuie abordate pentru a da un impuls pieței de capital locale.

Proiectul comun derulat de Ministerul Finanțelor și ASF are ca obiectiv elaborarea unei strategii care să includă un set de măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și acces la finanțare, prin îmbunătățiri/modificări legislative menite să simplifice regulile existente și să reducă incertitudinile juridice, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Guvernul sprijină elaborarea acestei Strategii care va asigura o dezvoltare coerentă a pieței de capital, ajutând astfel la finanțarea economiei naționale și va aduce o contribuție foarte importantă pentru o creștere macroeconomică durabilă. Piața de capital este o alternativă viabilă pentru obținerea resurselor financiare atât de necesare mediului privat”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

„România are nevoie de o piață de capital puternică, care să poată finanța nevoile de dezvoltare a companiilor românești. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcții clare de acțiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piață de capital performantă și competitivă. O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu.

ASF: Piețele de capital vor juca un rol cheie în redresarea din criza COVID-19

În prima etapă a proiectului, consultantul OCDE a elaborat și publicat Raportul de cartografiere a pieței de capital din România, cae conține o analiză a situației actuale a pieței de capital din România și a structurii acesteia, respectiv sectorul corporativ și piețele de oferte publice primare și secundare, piața de obligațiuni corporative și piața de capital privat.

Raportul „OECD Capital Market Review of Romania” arată că șocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ și pe piețele de capital din România, a transmis ASF, printr-un comunicat de presă.

„O privire comparativă între România și alte piețe din regiune ne arată limpede că finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creșterii economice durabile și a inovării în economia românească. Așa cum arată Raportul OCDE, piețele de capital vor juca un rol cheie atât în redresarea din criza COVID-19, cât și în crearea rezilienței corporative pe termen lung și vor contribui la canalizarea economiilor gospodăriilor către sectorul real, facilitând investițiile care pot îmbunătăți productivitatea și competitivitatea României”, au transmis reprezentanții ASF.

În a doua fază a proiectului, OCDE va pregăti un raport de evaluare care va identifica aspectele structurale și barierele semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital din România și care va conține și proiecte de recomandări. Pe baza acestuia se va pregăti Raportul final al Proiectului privind revizuirea pieței de capital din România, care va informa și va ghida autoritățile române în procesul de elaborare a strategiei, potrivit Ministerului Finanțelor.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Prețul la care au ajuns cireșele în piețele din România. Majoritatea sunt aduse din Grecia
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Lista localităților în scenariul galben, unde săptămâna viitoare se învață online. Rata de incidență în...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Încălzirea cu gaze, complet interzisă!? Schimbări radicale de care sunt vizați și românii cu centrale...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide