Ministerul Finanțelor și ASF vor elabora o strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu: „ O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”

Ministerul Finanțelor și ASF vor elabora o strategie națională pentru piața de capital. Nicu Marcu: „ O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”
Consultanții vor identifica barierele semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital din România / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/04/2021, 17:45

Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează pentru realizarea unei strategii naționale pentru piața de capital, proiect finanțat de Comisia Europeană și beneficiază de asistența tehnică a Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Potrivit oficialilor, strategia va prezenta direcții de politică și probleme care trebuie abordate pentru a da un impuls pieței de capital locale.

Proiectul comun derulat de Ministerul Finanțelor și ASF are ca obiectiv elaborarea unei strategii care să includă un set de măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și acces la finanțare, prin îmbunătățiri/modificări legislative menite să simplifice regulile existente și să reducă incertitudinile juridice, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

„Guvernul sprijină elaborarea acestei Strategii care va asigura o dezvoltare coerentă a pieței de capital, ajutând astfel la finanțarea economiei naționale și va aduce o contribuție foarte importantă pentru o creștere macroeconomică durabilă. Piața de capital este o alternativă viabilă pentru obținerea resurselor financiare atât de necesare mediului privat”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

„România are nevoie de o piață de capital puternică, care să poată finanța nevoile de dezvoltare a companiilor românești. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcții clare de acțiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piață de capital performantă și competitivă. O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu.

ASF: Piețele de capital vor juca un rol cheie în redresarea din criza COVID-19

În prima etapă a proiectului, consultantul OCDE a elaborat și publicat Raportul de cartografiere a pieței de capital din România, cae conține o analiză a situației actuale a pieței de capital din România și a structurii acesteia, respectiv sectorul corporativ și piețele de oferte publice primare și secundare, piața de obligațiuni corporative și piața de capital privat.

Raportul „OECD Capital Market Review of Romania” arată că șocul economic global cauzat de pandemia COVID-19 a accentuat provocările structurale pe termen lung în sectorul corporativ și pe piețele de capital din România, a transmis ASF, printr-un comunicat de presă.

„O privire comparativă între România și alte piețe din regiune ne arată limpede că finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creșterii economice durabile și a inovării în economia românească. Așa cum arată Raportul OCDE, piețele de capital vor juca un rol cheie atât în redresarea din criza COVID-19, cât și în crearea rezilienței corporative pe termen lung și vor contribui la canalizarea economiilor gospodăriilor către sectorul real, facilitând investițiile care pot îmbunătăți productivitatea și competitivitatea României”, au transmis reprezentanții ASF.

În a doua fază a proiectului, OCDE va pregăti un raport de evaluare care va identifica aspectele structurale și barierele semnificative pentru dezvoltarea pieței de capital din România și care va conține și proiecte de recomandări. Pe baza acestuia se va pregăti Raportul final al Proiectului privind revizuirea pieței de capital din România, care va informa și va ghida autoritățile române în procesul de elaborare a strategiei, potrivit Ministerului Finanțelor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic