EXCLUSIV | Anca Dragu, președinta Senatului: „Listarea companiilor de stat ar fi o soluție care ar rezolva mai multe probleme”

Publicat: 25/05/2021, 11:59
Actualizat: 25/05/2021, 18:16

Anca Dragu, președintă a Senatului României, a vorbit, în cadrul conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de Gândul, despre intermedierea financiară din România și importanța educației financiare, dar și despre posibilitățile de finanțare pe piața de capital. În privința listării companiilor de stat, Anca Dragu consideră că această mesură ar avea multiple beneficii.

„Intermedierea financiară în România este la un nivel foarte scăzut. Este undeva la aproape 26% în 2018, cu aproximativ 11 puncte procentuale față de 2009”, a declarat Anca Dragu, președinta Senatului României, în cadrul Conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor” , organizată de Gândul. Intermedierea financiară este măsurată ca raport între totalul creditelor din sectorul privat și Produsul Intern Brut.

„Asta înseamnă că în economie sunt mai puțini bani. Mai mult decât atât, este cam la o treime din media Uniunii Europene. Înseamnă că la nivelul companiilor private sunt mai puține resurse financiare, mai puțin capital pentru investiții, pentru pregătirea personalului, pentru achiziționarea de echipamente, de tehnici și tehnologii noi. Asta înseamnă o competitivitate mai scăzută a companiilor românești, cu impact asupra unei activități economice mai reduse, de aceea poate vedem venituri publice mai reduse, dintr-o activitate scăzută”, a detaliat Anca Dragu.

Potrivit președintei Senatului, o soluție pentru deblocarea situației este educația financiară. „Stabilitatea legislativă a fost un factor important negativ pentru ultimii ani. Dar și la nivelul companiilor vedem situații dificile prin aceea că multe companii au capitaluri proprii mici sau negative, ceea ce face dificil accesul la finanțare, fie bancară, fie prin piața de capital. Cred că un element-cheie, de bază, pentru deblocarea situației o reprezintă educația financiară, pentru patronii companiilor, pentru orice cetățean, orice consumator, astfel încât deciziile pe care noi le luăm în ceea ce privește investiția și consumul să fie decizii axate pe cunoștințe și care să nu ne afecteze, de fapt aceste investiții să aducă o valoare sporită în cele din urmă”, a declarat Anca Dragu.

Anca Dragu: „Ar trebui să vedem mai multe listări”

În ceea ce privește poziția României de Piață emergentă, începând din septembrie 2020, Anca Dragu crede că este cel mai mare câștig al pieței de capital din România din ultimii 20 de ani, un proiect la care s-a lucrat foarte mult și la care a contribuit personal în măsura în care a avut poziția care i-a permis.

Piața de capital din România a fost inclusă, începând cu 21 septembrie 2020, în tabloul indicilor Piețelor Emergente, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, la 25 de ani de la înființarea Bursei de Valori București (BVB), în 1995.

„Ar trebui să vedem acum mai multe listări, ar trebui să vedem o revigorare a acestei piețe financiare. Desigur, de creșterea numărului de listări depinde reluarea activității economice în forță, iar aici un element important este cumva programe speciale care să sprijine companiile în a accesa finanțarea prin banking, dar mai ales prin piața de capital. Pentru că trebuie, mă gândesc ca piața de capital, bursa, ASF-ul să meargă mult mai aproape de companii și să îi tenteze pentru a se finanța prin piața de capital. Știți foarte bine că și ratele mari ale dobânzilor sunt o piedică în procesul de finanțare, dar oferte mai generoase, tentații și educație financiară profundă ar fi soluțiile momentului”, a declarat Anca Dragu, în cadrul evenimentului organizat de Gândul.

Prședinta Senatului a menționat și câteva statistici de suport: Pentru 95% dintre tineri, sursa educației financiare este familia – iar noi nu avem o tradiție pentru educația financiară în România, 75% dintre români confundă educația financiară cu un comportament moderat. „E bun și un comportament moderat, dar noi trebuie să înțelegem prin educația financiară care sunt riscurile atunci când decidem să ne împrumutăm, fie pe piața bancară, fie pe piața de capital”,a explicat Anca Dragu, la evenimentul organizat de Gândul.

Beneficiile listării companiilor de stat

Președinta Senatului a trecut în revistă și beneficiile listării companiilor de stat, în contextul în care deputații urmează să dezbată proiectul de act normativ care abrogă legea ce interzice vânzarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile de stat, după ce Senatul a l-a adoptat în 22 martie, în forma transmisă de Guvern.

„Listarea companiilor de stat ar avea multiple beneficii. Ar fi și un debușeu pentru presiunile inflaționiste, care apar într-un mediu de politici de venituri fiscale laxe, cum trăim în ziua de astăzi”, a comentat Anca Dragu.

De asemenea, ar putea fi o ofertă pentru investiții pentru fondurile de pensii, astfel încât banii românilor care sunt depozitați în fondurile de pensii, să ajungă în capitalul acestor companii românești, consideră președinta Senatului. „Prin listarea companiilor se crește gradul de transparență în operațiunile pe care le fac, și acesta este un alt foarte mare beneficiu la care ne uităm. Știm că lipsa de transparență duce la apariția unor efecte, comportamente nedorite în economie. Frustrarea ar fi cel mai mic, dar corupția este asociată cu lipsa de transparență. Deci da, listarea companiilor de stat ar fi o soluție care ar rezolva mai multe probleme”, consideră Anca Dragu.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, inițiat de Guvern la începutul lunii februarie a fost adoptat de Senatul României, prima cameră sesizată, cu 76 de voturi „pentru” și 51 de voturi „împotrivă”. Măsura a fost instituită în august 2020, printr-o lege inițiată și votată de majoritatea PSD din Legislativul precendent.

Conferința „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor” este organizată de Gândul alături de partenerii instituționalu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Institutul de Studii Financiare (ISF).

Conferința Gândul Financiar aduce în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021 pe data de 25 mai, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA