GÂNDUL FINANCIAR. Sterică Fudulea, CNIMMR: S-au pierdut trei luni esențiale pentru mediul de afaceri

GÂNDUL FINANCIAR. Sterică Fudulea, CNIMMR: S-au pierdut trei luni esențiale pentru mediul de afaceri
Sterică Fudulea, secretar general Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR), invitat al emisiunii GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 24/12/2020, 13:24
Actualizat: 24/12/2020, 15:15

Dacă fondurile alocate prin programele guvernamentale de finanțare intrau mai repede în buzunarele antreprenorilor, economia ar fi putut merge mult mai bine în acest an, consideră Sterică Fudulea, secretar general Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR), în cadrul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR de miercuri, 23.12.2020.

Finanțările cuprinse în măsurile guvernamentale pentru susținerea mediului de afaceri au intrat târziu, comparativ cu data inițierii acestora, în contul IMM-urilor care au aplicat. Acest segment din economia națională reprezintă majoritatea covârșitoare din totalul companiilor românești, iar pandemia a dus la încetinirea sau chiar supendarea activității multora dintre ele.

Sterică Fudulea, secretar general CNIMMR, spune că programul IMM Invest a fost foarte greu de accesat pentru firmele nebancabile din România, în contextul în care, conform analizei Consiliulul de anul trecut, doar 2 din 10 firme erau bancabile, în 2019, un an bun al mediului de afaceri.

„Or, anul acesta, probabil una din zece era bancabilă astfel încât să se finanțeze sau să se susțină de fapt prin acest IMM Invest”, a spus secretarul general al CNIMMR, care apreciază că a fost, totuși, o injecție de finațare pentru acest segment. Sterică Fudulea a menționat și granturile pentru investiții și pentru capital de lucru, care sunt în derulare.

„Suntem deja la opt luni de la programul respectiv și încă nu am primit banii, puține firme au încasat acei bani. Noi am atras atenția și asupra cuantumului sumei, și asupra măsurilor de implementare, nu putem face decât să venim cu soluții, să spijinim decidentul guvernamental în ceea ce înseamnă implementarea acestor soluții de finanțare pentru mediul de afaceri”, a afirmat secretarul general al CNIMMR.

Dacă banii pentru granturile de capital de lucru veneau cel târziu în luna iunie, alta era situația economică spre finalul anului. ”Noi spunem scă s-au pierdut în jur de trei luni de zile esențiale pentru mediul de afaceri pentru implementarea acestor trei măsuri”, a subliniat secretarul general CNIMMR.

Dacă erau trei luni de zile mai devreme, probabil că și situația economică era alta, furnizorii erau achitați și atunci și motoarele economice erau mai bune, a adăugat acesta.

Idealul ar fi ca, până în martie, banii pe cele două măsuri, Măsura 1 și Măsura 2, să fie în contul firmelor, astfel încât să reintre în circuitul economic. În ceea ce privește măsura 3, pentru sprijinirea investițiilor, perioada de depunere se va încheia pe 29 ianuarie, urmează analize, probabil că mai devreme de august – septembrie, nu o să semneze nimeni niciun contract.

Realitatea arată că personalul de la stat care se ocupă de aceste proiecte este insuficient, întrucât până acum acesta se ocupa de circa 10.000 de proiecte pe an, iar în 2020 s-au trezit cu 50.000 de proiecte. Deși programul a fost ușor de aplicat și înregistrat în sistem prin digitalizare, pentru că totul trebuie verificate, în două luni,  iar în momentul acela cineva își asumă răspunderea, derularea programului a fost mult întârziată.

Problemele mediului de afaceri în anul pandemiei

Peste 60% din IMM-uri și-au redus activitatea pe parcursul anului 2020, potrivit analizei „Carta Albă a IMM-urilor din România 2020”, realizată de CNIMMR, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, lansată pe 16 decembrie. Mediul de afaceri a lansat ulterior un apel către clasa politică, în zilele în care se încerca formarea noului guvern, să depășească criza, pentru a asigura stabilitate mediului economic.

Potrivit președintelui organizației, în 2020, marea problemă a mediului de afaceri a fost reprezentată de incertitudinile evoluţiilor viitoare (semnalată în 55,69% din IMM-uri, a doua problemă sistemică a fost identificată ca scăderea cererii interne (52,42%), urmată de cea care a vizat suspendarea temporară a activităţii datorată situaţiei Covid-19 (49,03%).

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă cea mai mare parte a companiilor din România (99,7%), contribuie cu aproximativ 60% din Produsul Intern Brut şi angajează 60% din forţa de muncă, conform datelor oficiale.

În prima parte a anului 2020, aproximativ o treime (aproape 34%) din IMM-uri au apelat la măsura șomajului tehnic și mulți au amânat plăți: aproximativ un antreprenor din cinci (aproape 22%) și-a amânat plata impozitelor, un procent similar (aproape 20%) – plata altor taxe pentru buget, peste 14% – plata chiriilor, peste 10% – plata nutilităților și pste 7% – plata creditelor către bănci. Doar aproape 12 dintre întreprinderile mici și mijlocii au accesta credite subvenționare sau garantate din programul IMM Invest.

Promisiunile din Programul de guvernare 2020 – 2024

Potrivit Programului de guvernare pentru 2020 – 2024, coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR, mediul de afaceri românesc este marcat de un grad de intermediere financiară extrem de redus, de cca. 26%, ceea ce plasează România pe ultimul loc din Uniunea Europeană (media 83%) și mult în spatele altor țări din Europa Centrală și de Est (ex: Polonia 52%).

„Antreprenorii români se finanțează din surse interne, preponderent prin reinvestirea profitului și apelând la credit comercial. Doar 15% din firmele din România sunt bancabile de altfel, restul fiind pe pierdere sau cu capitaluri negative. În condițiile pandemiei COVID-19, problemele de lichiditate ale IMM s-au agravat, mai ales în contextul unei diversități reduse de alternative de finanțare non-bancare”, se arată în Programul de guvernare 2021-2014.

Astfel, noul guvern își propune continuarea programelor de sprijin a mediului de afaceri deja în derulare destinate revenirii economice post COVID- 19 , printre care:

Scheme de finanțare destinate creșterii competitivității:

  • i) granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi cu un buget de până la 250 milioane Euro, sursă fonduri europene (FEDR), cu valabilitatea schemei pe perioada 2020-2023;
  • ii) granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor cu un buget de 450 milioane Euro, sursă fonduri europene (FEDR) și bugetul de stat, cu valabilitatea schemei pe perioada 2020-2023;
  • iii) granturi pentru finanțarea investițiilor mari ale IMM-urilor cu un buget până la 550 milioane Euro, sursă fonduri europene (FEDR) și bugetul de stat, cu valabilitatea schemei pe perioada 2020-2023;
  • iv) granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor cu un buget de aproximativ 330 milioane Euro, sursă fonduri europene (POCU) și bugetul de stat;
  • v) sprijin pentru dezvoltarea agriculturii (agro-businessul la modul general, antreprenoriatul rural, tineri fermieri) cu un buget de aproximativ 300 milioane Euro, sursă fonduri europene și bugetul de stat;
  • vi) schema de ajutor de stat pentru investiții noi cu un buget de 1.500 milioane Lei anual, sursă bugetul de stat;
  • vii) schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională cu un buget de stat de 450 milioane Lei anual, sursă bugetul de stat;
  • viii) oferire de garanții de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru și investiții cu un plafon de 8 miliarde Lei prin EximBank;
  • ix) programe de garantare pentru asigurarea lichidităților companiilor cu valabilitate între 1 sau 2 ani, cum ar fi schema de garantare a creditului comercial cu un buget de 1 miliard Lei, contragarantat de FRC; garantarea finanțărilor de tip factoring cu regres și scontarea efectelor de comerț de aproximativ 3 miliarde Lei, garantat prin FNGCIMM; program de garantare a leasing-ului de echipamente utilaje de 1,5 miliarde Lei, garantat prin FNGCIMM.

Contractarea alocării financiare din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, potrivit OUG nr. 130/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene:

  • (i) microgranturi în valoare totală de 100 milioane Euro pentru aproximativ 50.000 de beneficiari. Programul este activ pe platforma granturi.imm.gov.ro din data de 12 octombrie.
  • (ii) granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane Euro cu un număr estimat de 10.000 de IMM-uri beneficiare, pentru care s-a luat decizia suplimentării cu 500 de milioane de Euro.
  • (iii) granturi pentru investiții productive în valoare totală de 550 milioane Euro cu un număr de 10.000 de IMM-uri beneficiare.
  • Continuarea programelor de sprijinire a Start-Up-urilor în măsura existenței capacității tehnice și alocărilor bugetare. Beneficiari estimați – 10.000 de IMM-uri.

Urmăriți intervenția integrală a lui Sterică Fuduleaîn emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe site-ul gandul.ro și contul de Facebook:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii