Anca Paliu Dragu, la GÂNDUL LIVE: Măsurile proaste se răzbună pe noi. / Creșterea prețurilor și presiunea pe curs vor continua, fără discuție

Anca Paliu Dragu, la GÂNDUL LIVE: Măsurile proaste se răzbună pe noi. / Creșterea prețurilor și presiunea pe curs vor continua, fără discuție
Anca Paliu Dragu, intervenție la GÂNDUL LIVE
Publicat: 21/10/2020, 14:18
Actualizat: 21/10/2020, 15:47

Anca Paliu Dragu, fost ministru de Finanțe, a spus, la GÂNDUL LIVE, că trebuie să ne așteptăm cu siguranță la o continuarea a creșterii prețurilor și a presiunii pe curs, detaliind contextul, măsurile și mecanismele economice care le provoacă.

Fostul ministru de Finanțe a mărturisit, la GÂNDUL LIVE, că, în calitate de economist, a ajutat cât a putut pentru a pune în circulație banii, susținând și economia locală, în această perioadpă dificilă pentru companii.

„Chiar dacă nu ai nevoie de o pereche de pantofi, totuși, îți cumperi o pereche de pantofi”

„Am redus, cu siguranță, cheltuielile curente, în același timp am încercat să sprijin cât mai mult economia locală. Chiar dacă nu ai nevoie de o pereche de pantofi, totuși, îți cumperi o pereche de pantofi, nu o dată la trei – patru luni, dar îți cumperi măcar o dată la șase luni. Personal am făcut eforturi pentru a ajuta ecomomia locală, a comanda mâncare la un restaurant, chiar dacă nu mai poți merge acolo, în același timp rămâi cu niște bani după ce nu mai dai bani pe transport, pe îmbrăcăminte, bani pe care de altfel îi investești. Și ca tot românul i-am investit în a reamenaja anumite camere, baie, biroul, părți din casă”, a mărturisit Anca Paliu Dragu.

„Ca economist am fost conștientă de faptul că trebuie să contribui și eu la a pune banii în mișcare și a sprijini locurile de muncă care atât de greu sunt ținute în această perioadă. Ministerul Finanțelor a făcut eforturi extraordinare și a aruncat bani în piață – de altfel de aici vine și o creștere a prețurilor, am văzut o explicație care e parțial adevărată, cum că vânzătorii, comercianții ar fi crescut artificial prețurile. Această creștere a prețurilor ale legătură cu deficitul bugetar foarte mare, cu banii aruncați în piață, cum era de altfel și firesc, de către ministerul Finanțelor”, a spus fostul ministru.

„Acum ar fi trebuit să reducem TVA-ul”

„România a plecat dintr-o situație foarte proastă. În timp ce toate țările UE aveau deficite bugetare de sub 1% din PIB, România avea 4 și peste 4% din PIB, în condiții bune. Am plecta într-o situație cum n-ar fi trebuit să plecăm. Trebuie să înțelegem că 2018 și jumătate din 2019 au fost ani foarte grei pentru economie, foarte urâți, cu politici iresponsabile. Eu i-as compara cu anul 2008 și jumătate din 2007”, a precizat Anca Paliu Dragu.

„Creșterea prețurilor cu siguranță va continua și presiunea pe curs va continua, fără discuție. Tocmai de aceea spuneam că reducerea TVA în 2015 și 2016 și 2017 a fost o măsură prociclică, o măsură proastă, am pus gaz pe foc. Acum ar fi trebuit să reducem TVA-ul. În acest fel, reducerea TVA-ului ar fi compensat creșterea prețurilor și prețul per total, produsul de bază, nu ar fi crescu atât de mult. Deci măsurile proaste se răzbună pe noi. Prețurile vor continua să crească, presiunea pe prețuri crește, Ministerul de Finanțe va continua să arunce bani în piață, și e normal să facă așa, dar acești bani în piață înseamnă o cantitate mai mare de bani, o mai mare presiune pe prețuri și pe cursul valutar”, a spus Anca Paliu Dragu.

„În acest moment, BNR și Ministerul Finanțelor, dacă ar fi, ar putea să curme creșterea prețurilor, dar ne-ar afecta mult mai rău. Deci este răul cel mai mic în acest moment, dar trebuie să fim conștienți de acest rău. Lumea trebuie să înțeleagă, dar trebuie să li se explice”, a spus Anca Palu Dragu, care a conchis că „populismul politic a ajuns la un nivel incredibi”l și „nu poți trece legile macroeconomiei”.

Noile cazuri de infecție, cifre „absolut îngrijorătoare”

În ceea ce privește cifrele date raportate de Grupul de Comunicare Strategică miercuri, aproape 5.000 de noi infectări cu noul coronavirus, Anca Paliu Dragu consideră le consideră. „absolut îngrijorătoare”.

„Mă uitam pe cifrele de ieri și era mult mai bine, numai 3.400, ca să zic așa, deci o creștere de la o zi la alta absolut îngrijorătoare. Pe de altă parte, trebuie să punem asta și în relație cu situația economică, și nici în plan economic nu stăm bine deloc”, a spus fostul ministrul de Finanțe, la GÂNDUL LIVE.

Întrebată, în calitate de fost minisitru de Finanțe, ce nu s-a făcut până acum, Anca Paliu Dragu a vorbit despre comunicarea haotică.

„În primul rând comunicare, care nu ține neapărat de Finanțe, deși orice ministru și orice membru al Guvernului poate comunica, comunicarea a fost haotică. Asta o spune toată lumea, oamenii din HORECA, din zonele afectate sau simplu om de pe stradă. Comunicarea a fost haotică, oamenii nu înțeleg ce trebuie să facă în continuare. Nu avem o autoritate, o persoană, o personalitate în care oamenii să aibă încredere și să ne spună o dată la două zile într-un interval prestabilit de timp, care este situația, ce se prevede pentru perioada de timp următoare”, a afirmat Anca Paliu Dragu, dând exemplu unei profesoare care nu știa ce e de făcut în zilele următoare în privința activității didactice.

În ceea ce privește măsurile de protecție, fostul ministru de Finanațe consideră că sunt necesare controale în permanență pentru a verifica respectarea obligației de a purta mască.

„În general, românul nu prea e prieten cu respectarea regulii. De altfel, e ușor de intuit: în perioada comunismului trebuia să elidezi foarte multe legi ca să poți supraviețui, corect? Și atunci e greu imediat să schimbi regula și să spui: Ah, acum ați supraviețuit pentru că ați eludat niște legi tâmpite ale conducătorilor noștri, de acum, stați că ne-am schimbat și trebuie să respectați toate regulile”

„Știm că avem o propensitate către conformare mai scăzută. De aceea m-aș fi așteptat să văd Poliția locală, poliția, forțele de ordine în stradă cu îndrumare”, a comentat Anca Paliu Dragu, care opinează că nu e cazul de dat amenzi, făcând referire la cele mari din perioada de urgență, care au alimentat, din păcate, promotorii curentului anti-COVID.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului