Ce facem în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977: Explicațiile lui Raed Arafat (EXCLUSIV/VIDEO)

Ce facem în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977: Explicațiile lui Raed Arafat (EXCLUSIV/VIDEO)
Ce facem în cazul unui Cutremur similar cu cel din 1977: Explicațiile lui Raed Arafat (EXCLUSIV/VIDEO) Sursă FOTO: Ciprian Petcut - Mediafax Foto
Publicat: 04/03/2021, 17:30
Actualizat: 04/03/2021, 19:38

Astăzi se împlinesc 44 de ani de la Cutremurul din 1977 care a zguduit din temelii țara noastră.  România număra la acel moment 1.500 de morți, 11.000 răniți și 35.000 clădiri prăbușite. Raed Arafat, șeful DSU, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE cât de pregătită este țara noastră pentru un alt cutremur similar cu cel din anul 1977.

Raed Arafat: „La partea de prevenire, încă mai avem multe de realizat”

Sunt două paliere. Palierul prevenirii și al clădirilor cu risc seismic. Din păcate, încă avem un număr semnificativ cu clădiri care pot fi grav afectate în cazul unui cutremur de mare magnititudine. Pe partea de intervenție, eu spun că în ultimii ani pregătirile au fost mult mai intense, dotările au fost mult mai bune și am dus mai multe dotări specifice acestui domeniu și mai mult decât atât, s-au realizat exerciții importante. Să nu uităm exercițiul seismic 2018 prin care am testat și planul nostru de intervenție, modul în care vom lucra, s-a testat Centrul Național de Coordonare pe care îl folosim real în timpul COVID-19 de aproximativ un an. Suntem mai bine pregătiți din punct de vedere al instituției de intervenție, al IGSU, suntem mai bine pregătiți. La partea de prevenirea încă mai avem mlte de realizat”, explică Raed Arafat, șeful DSU.

Ce facem cu instruirea populației?

IGSU a creat mai multe filmulețe cunoscute sub forma campaniei ”Nu tremur la cutremur” și care explică ce este de făcut. La nivelul departamentului avem aplicația DSU care poate fi descărcată de pe Google Play, iar în secțiunea a învăța există recomandări pentru momentul în care vom avea un cutremur în România și ce să facă populația. Am lucrat în acest sens și încă mai sunt multe de făcut pentru că rămâne rolul individului și al populației într-un cutremur major”, a mai spus șeful DSU, Raed Arafat.

La 44 de ani distanță de la Cutremurul din 1977, Bucureștiul numără sute de clădiri care reprezintă un real pericol.

„Ministerul Dezvoltării are un plan în acest sens. Există programare care pot fi accesate pentru accelerarea consolidării și reabilătării.Pe partea de prevenire ministerul și autoritățile locale au posibilitatea să acționeze mai bine și știu că există intenție în acest sens”, a mai spus șeful DSU, Raed Arafat.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase