Consilierul economic Adrian Negrescu, la GÂNDUL LIVE: Se anunță o perioadă dificilă! Vom plăti „nota de plată” în 2021 / Fără măsuri coercitive nu vom face nimic – VIDEO

Consilierul economic Adrian Negrescu, la GÂNDUL LIVE: Se anunță o perioadă dificilă! Vom plăti „nota de plată” în 2021 / Fără măsuri coercitive nu vom face nimic - VIDEO
Consilierul economic Adrian Negrescu: Fără măsuri coercitive nu vom face nimic
Publicat: 06/10/2020, 14:18
Actualizat: 06/10/2020, 15:12

Consilierul economic Adrian Negrescu, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre modul în care economia României este afectată de pandemia de conavirus, dar și despre efectele pe care un nou shutdown îl va avea pentru industria HoReCa, grav afectată în acest context. 

„E o situație dificlă în condițiile în care cifra de afaceri din acest an a firmelor care activează în HoReCa, restaurante, hoteluri, baruri, servicii de catering, a scăzut cu 70%, aproape 3 miliarde de euro. Vă dați seama câți bani s-au pierdut în acest domeniu din cauza acestui shutdown pe care încercăm să îl reimpunem din nou. De ce e important să nu impunem acest shutdown – dacă închidem din nou acest sector toate afacerile care au legătură cu domeniul – furnizori de alimente, băuturi, transport, logistică, producători de ambalaje – vor avea de suferit. Acest lucru înseamnă disponibilizări de personal, deoarece oamenii nu mai pot în momentul de față să țină deschise restaurantele deoarece consumul a scăzut, terasele de închid deoarece se strică vremea, se anunță o perioadă foarte dificilă”, a declarat consilierul economic

Cum ar trebui gestionată răspândirea SARS-CoV-2

„Soluția e să faci controale, să trimiți în stradă Protecția Consumatorului, Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală. Ce am văzut săptămâna trecută – jandarmii se băteau cu suporterii la metrou, în loc să îi vedem pe străzi cum fac controale și impun… E o situație excepțională. Românii doar cu biciul au fost determinați să facă ceva. Acum nu zicem de bici, ci de a impune legea. Ca să impui legea trebuie să iei măsuri stricte de control, de sancționare a celor care nu poartă măști, pentru că altfel ne uităm în jurul nostru… am fost în restaurante și hoteluri și noi am văzut oameni cu masca sub bărbie, care se plimbă prin malluri fără să poarte absolut nimic, am văzut paznici pe care nu îi interesează faptul că cineva de lângă el nu poartă mască și poate infecta pe oricine. Fără măsuri coercitive nu vom face nimic în acest segment, indiferent de cât shutdown și măsuri de restricție impunem în economie”, a mai punctat Adrian Negrescu.

Managerii din HoReCa pregătesc măsuri radicale

„E un barometru pe care l-m făcut în septembrie… și care arată o situație pe care o știm deja. În condițiile în care vânzările de produse și serviciile în economie s-au redus semnificativ, oamenii au trebuit să facă ceva. Pe de o parte au avut soluția de a nu-și plăti facturile către parteneri, dar nu merge așa pentru că în momentul ăla te blochezi și tu… nu mai plătești, nu mai primești la rândul tău bani. Și au început să ia măsuri de restructurare – și-au reconfigurat ofertele, ca să fie mai adaptate la situația în care de aflăm, și-au redus cheltuielile de transport (nu prea mai vedeți mașini de firmă care să circule prin oraș pentru că flotele auto stau în parcuri pentru că oamenii lucrează foarte mult de acasă), au redus cheltuilile cu carburanții, cu funcționarea companiei, au recurs la disponibilizări și deja se vede acest lucru și în zona multinaționalelor, dar mai ales în sectorul IMM-urile unde deja oamenii sunt dați afară deoarece nu mai merge să prestezi aceeași activitate cu la fel de mulți angajați, îi trimiți acasă și cauți soluții să te digitalizezi, să fi mai optim din punct de vedere al raportului – cât plătești pentru serviciul pe care îl vinzi mai departe. Cam astea sunt măsurile. Este foarte important de spus că totul depinde de modul în care va evolua pandemia, pentru că dacă vom găsi un vaccin repede și va fi pus în practică ne vom trezi într-o situație similară cu cea de după Al Doilea Război Mondial – consumul a revenit, toată lumea avea entuziasm și voia să consume și a urmat un boom economic. Sperăm că și la noi se va întâmpla acest lucru odată cu apariția acestui vaccin”, a mai explicat specialistul la GÂNDUL LIVE.

De ce se depreciază LEUL în raport cu EURO

„Probabil nu va fi o supriză să trecem de 4,90 (Ron = 1 Euro) în perioada noiembrie-decembrie. 5 lei pentru 1 euro este probabil să vedem în primul trimestru al anului viitor, dacă nu se iau niște măsuri macroeconomice necesare pentru a limita asceste pierderi din economie.

Sunt trei motive principale din cauza cărora se devaloriează leul: 1. firmele fac importuri masive, alimentare, black friday, importuri pentru perioada de consum; 2. statul, din păcate, atrage foarte mulți euro din piață pentru că are nevoie să plătească împrumuturile pe care le-am făcut în perioada asta; 3. este situația macroeconomică, această nebunie cu pensiile și salariile, acest zgomot electoral, care sub semnul întrebării stabilitatea economică a țării iar oamenii care dețin euro nu îi aruncă în piață, îi țin deoarece nu știu ce se va întâmpla. Toți așteaptă în momenul de față cum va evolua situația.

Din păcate, suntem într-un an absolut bizar, avem și pandemia și problemele electorale. Toate nebuniile astea la un moment dat se vor transforma într-o notă de plată pe care o vom plăti cu vârf și îndesat în 2021, când, sper că nu se va întâmpla acest lucru, vor crește taxele și impozitele”, amai explicat consilierul economic Adrian Negrescu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom