GÂNDUL LIVE. Raed Arafat și Nelu Tătaru, ultimele informații despre coronavirus. Arafat: „A fost constituită o celulă de criză la MAI, privitor la fluxul de la graniță / Forțele armate, forțe de sprijin” / Tătaru: „Ne pregătim pentru scenariile 3 și 4”

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat și Nelu Tătaru, ultimele informații despre coronavirus. Arafat: „A fost constituită o celulă de criză la MAI, privitor la fluxul de la graniță / Forțele armate, forțe de sprijin” / Tătaru: „Ne pregătim pentru scenariile 3 și 4”
Publicat: 11/03/2020, 11:11
Actualizat: 11/03/2020, 12:28

Raed Arafat, șeful DSP si Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, susțin o conferință la sediul MAI pe tema coronavirusului.

Arafat: Forțele armate sunt forțe de sprijin

„Lista de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătății. Se recomandă ca entitățile cu peste 99 de angajați să lucreze în ture, începând ce mâine 12 martie, cu posibilitatea de prelungire. O parte începe la 9, alta la 10 și tot așa. Se va reduce aglomerarea transportului public.

Pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie. Cei care nu pot aplica asemenea reguli vor căuta soluții alternative pentru a evita transportul în comun. Trebuie să se adapteze. Pentru sectorul privat, e o recomandare. Pentru cel public, e obligatoriu.

Se restricționează activitățile culturale, sportive, divertisment cu participarea a peste 100 de persoane, cu posibilitatea de prelungire. Dacă sunt activități ce pot să se desfășoare în aer liber, cum ar fi la slujbă, acest lucru se poate face. În interior 100 de persoane maxim.

Sistarea activităților cu public pentru muzee, măsura valabilă până în 31 martie cu posibilitate de prelungire.

Recomandarea suspendării activității didactice până la 31 martie. S-a ridicat problema căminelor, aici rămâne la latitudinea universităților, dacă o parte de studenți lucrează sau pleacă acasă. Fiecare universitate poate să ia decizia.

Sistarea activității didactice la universitate este sistată.

La nevoie, structurile de poliție și jandarmerie asigură fluidizarea circulației rutiere. Se gestionează situațiile care vizează coronavirusul. Forțele armate sunt forțe de sprijin.

Noaptea trecută a fost constituită o celulă de criză la MAI, privitor la fluxul de la graniță. Au fost transmise măsurile de aplicat.

Pentru oameni s-au organizat transporturi de escortă, ei fiind duși în centrele de carantină. Dimineața, la ora 3, punctul de trecere a frontierei a fost liber. Pe carantină sunt 752 de cazuri. 429 prin Ungaria, 23 Serbia, 70 Ungaria, 54 Otopeni. Subliniez că Poliția de Frontieră urmărește situația și oamenii nu pot ascunde punctele de proveniență. Au fost tentative pe cale rutieră și aviatică să ne inducă în eroare. Apelăm la responsabilitatea lor, pun în pericol părinții, bunicii, copiii lor, le solicităm colaborarea, a declarat Raed Arafat.

Nelu Tătaru: Ne pregătim pentru scenariile 3 și 4

„În acest moment confirmăm 31 de cazuri. La Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București cele două cazuri, sunt centre unde se pot face testările, au fost făcute peste 1.200 de testări. Numărul mare de teste face să avem o muncă în plus. Le mulțumesc acelor colegi care fac o muncă titanică, angrenați în toate anchetele epidemiologice. Am intrat în scenariul 2, implică prevenția și depistarea contacților, suspecților. Ne pregătim pentru scenariile 3 și 4. În acest moment desfășurăm o videoconferință la DSP pentru a ne pregăti pentru scenariul 3, unde începe un triaj la nivelul fiecărui spital, unde se triază bolile de bază și cele epidemiologice. Triajul e parte dintr-o primă linie, pentru a evita răspândirea. Inspectorii sanitari au dat amenzi de 300.000 lei celor care nu au respectat izolarea. Spiritul civic e partea cea mai importantă din lupta cu acest virus.

Le mulțumesc celor care stau în izolare, știu că le este greu. În primele 2 scenarii ne bazăm pe prevenții. Aceste 2 scenarii încep să se extindă la contacții și contacții contacților. Am suplimentat numărul de epidemiologi. Am avut un aflux din Italia, ne pregătim pentru un aflux din alte zone.

Cei din zona roșie intră în carantină, cei din zonele galbene intră în izolare la domiciliu. Pentru a evita neînțelegerea de la graniță…Cei din zona roșie vor merge în carantină, ceilalți izolare voluntară domiciliu.

În scenariul 2, încă menținem prevenția, ca punct principal înaintea schimbărilor majore din spitale. În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitalele de boli infecțioase, se pregătesc spitalele care vor prelua celelalte afecțiuni. Tot ce înseamnă paturi, 2.500, vor prelua o parte din bolile infecțioase, clinicile vor deveni strict de CORONAVIRUS. Paturile de ATI vor reține acel 10% pentru a asigura suportul pentru cazurile critice.

Clinicile de boli cardiovasculare au pregătit sistemele extracorporale pentru a susține funcția respiratorie – plămân artificial. În planul MS, se mai află și reglementări ce țin de echipamentele de protecție. La nivelul MS, avem un centru de coordonare, unde avem stocurile în timp real, precum și ale DSP, stocuri de medicamente, listă actualizată de resurse.

Agenția Națională a Medicamentelor a precizat că s-a reluat producția și din China. La cele 13 medicamente există 50 de înlocuitori. Testele pentru coronavirus există și sunt mai mulți producători pe piață. Ele pot accesa programul de boli transmisibile și testele sunt susținute financiar.

În contextul creșterii numărului de cazuri, va fi o muncă susținută. Nu există nicio demisie a vreunui medic epidemiolog. E un fake news. Nu s-a plâns niciun coleg, nu s-a plâns că muncește prea mult.

Planul 3 și 4 presupune aducerea de acasă a cadrelor medicale, pe un program mai scurt. Acum, MS a activat inclusiv medicii proaspăt specialiști din promoția 2019, care și-a găsit prin prestări de servicii o poartă pentru a fi angajați imediat și pot ajuta. Am primit sprijin de la autoritățile locale. Mulțumim tuturor.

Menționez că rămân de bază măsurile de precauție: izolarea e o prevenție. Sunt 80% din cazuri asimptomatice, simptome minore, ei distribuie. Dacă au înțeles că trebuie să evite aglomerația, atunci este o situație în care panta ascedentă să devină descendentă. Ține doar de noi. MS își rezervă și opinii și acțiuni în următoarea perioadă tocmai pentru a ne adapta la această situație.

„Firmele și distribuitorii înaintea crizei aveau un procent pe care îl exportau. Decizia e ca micul export de medicamente să nu se mai facă, momentan”, a declarat Nelu Tătaru.

Arafat, despre cazul Gerota

„În continuare…Spitalul Gerota a fost pus în carantină, personalul intră în carantină timp de 14 zile. Ne asigurăm că focarul de acolo se oprește acolo cât de mult posibil. Au fost mulți contacți, unii pozitivi. Luăm măsuri pentru că e în subordinea MAI, iar ancheta epidemiologică continuă. Identificăm toate persoanele care au intrat în contact cu persoana respectivă.

S-a vorbit despre amenzi: amenda în euro este 4.000! Această amendă dacă se încalcă de mai multe ori, persoana e prinsă, se dă de mai multe ori. Au fost aplicate la Hunedoara la 2 persoane care au susținut că provin din altă zonă. La Călărași, Suceava.

Ieri au fost multe presiuni din partea unor pasageri pentru a evita măsura carantinei. Nu am acceptat nicio excepție. Nu pentru că nu înțelegem, că suntem răi, nu, dar în momentul în care acceptăm o excepție, asta devine regulă. Rugăm cei care vin în România să înțeleagă acest lucru: NU putem face excepții. Familiilor cu copii li s-au asigurat camere unde să stea cu copii, la locul de carantină. Mulți trimit oameni să depună plângeri, dar le propunem să depună online.

Există o tentativă de a organiza cluburi de vacanță pentru elevii care au liber de la școală. O soluție a unora. E același lucru. Înseamnă că măsura de la școli nu are efect. Rugămintea noastră către părinți este să evite folosirea acestor zone. Dacă trimit copii în comunitate cu alți copii este ca și cum școala nu a fost închisă. Unele prefecturi au interzis această practică”, a declarat Arafat.

Tătaru: Prevenția, principala armă. Medicii nu au clacat, nu a demisionat nimeni!

„Suntem în scenariul 2, 26 până la 100 de cazuri, avem transmitere în comunitate, pe primul loc rămâne tot prevenția. Ca și recomandare rămâne prevenția. Am sistat toate audiențele, totul se face online. Scenariul 2 e un scenariu de măsuri din scenariul 1: inventarierea susținută a contacților, a celor din zonele de risc, a contacților contacților. Rămâne valabil și în scenariul 2. Suntem la cazul 31. Toți sunt în stare stabilă, inclusiv femeia însărcinată. În acest moment nu avem pacienți cu situații deosebite. Ne interesează ca să monitorizăm constantele biologice pentru a monitoriza în timp real.

Prevenția rămâne principala armă. În acest moment putem gestiona tot ce înseamnă cazuri. Nu a clacat nimeni, munca se triplează la medici. Haideți să nu aglomerăm camerele de gardă cu cazuri nejustificate. Va veni un timp în scenariul 3 când vom sista aceste internări, intervenții chirurgicale.

Fiecare manager de spital se pregătește pentru scenariile 3 și 4. Sunt proceduri la care lucrăm încă de pe 22 ianuarie”, a declarat Tătaru.

Arafat: Nu se închide Bucureștiul!

„Dacă reușim să găsim un vaccin, este mai posibil să combatem situația mai ușor decât în trecut. Cei mai mulți au simptome minore, un număr mic va ajunge să fie necesar o internare și o cifră de 8 și 10% de terapie intensivă. Mai e un scenariu care zice că vom avea un vârf în timpul Paștelui, care începe să scadă și va reveni în noiembrie. Sunt scenarii, nu trebuie să sperie pe nimeni. Ipoteze de lucru se pun pe masă, se discută, dar aceste ipoteze de lucru nu sunt probate. Măsurile de prevenire sunt singura metodă care să întârzie răspândirea și să ne cumpere timp până când vom putea să combatem această boală. Avem nevoie de prevenirea și limitarea răspândirii. Statele pot fi depășite cu numărul foarte mare de cazuri ușoare. Vrem să minimalizăm impactul. Nimeni nu poate fi pregătit 100%.

Nu se pune problema ca Bucureștiul și județul Ilfov să fie plasate în carantină!”, a completat Arafat.

Arafat, despre transportul pacienților cu Covid-19

„E posibil ca o persoană să fie anunțată, iar transportul la spital să vină peste 2-3 ore. Nu vorbim de lipsă de eficiență, ci e vorba de alte cazuri. Dacă creștem numărul cazurilor, vom schimba modul în care facem acest transport. Suntem la nivel maxim de precauție, dar acest lucru se schimbă, poate nu mai transportăm cu izoletă, decât dacă e în stare critică. Cei care sunt acasă și află că sunt pozitivi, înseamnă că se știe de ei, va veni o echipă să îi transporte”, a spus Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...