Daniel Armeanu: „ASF a finalizat legea pentru plata pensiilor private și va intra în curând pe circuitul legislativ” – VIDEO

Publicat: 01/10/2021, 17:24
Actualizat: 01/10/2021, 17:41

Daniel Armeanu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat, la conferința organizată de Gândul, că mult așteptata lege pentru plata pensiilor private a fost finalizată și va intra în curând pe circuitul legislativ.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat proiectul Legii pentru plata pensiilor private, care va reglementa modul în care oamenii își pot lua banii acumulați în fondurile private de pensii. Anunțul a fost făcut de Daniel Armeanu, vicepreședinte al ASF, în cadrul conferinței „Pensii private, soluția pentru viitor”, organizată de Gândul, în parteneriat cu autoritatea de reglementare.

„În acest moment practic avem un sistem de economisire”

Oficialul ASF a precizat că proiectul a fost finalizat și va intra în curând pe circuitul legislativ. „Plățile în acest moment sunt la un nivel redus, dar în următorii cinci – șapte ani probabil că vom avea plăți semnificative și în acest sens Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a definitivat legea de plată a pensiilor, iar ăn perioada următoare o vom lansa pe circuitul legislativ astfel încât tot acest eșafond al pensiilo private să fie compet, toată această arhitectură va fi completă pentru că în acest moment practic avem un sistem de economisire, elementul care lipsea să fie transformat într-un veritabil sistem de pensii private îl vom avea în curând”, a detaliat Daniel Armeanu.

Promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private, respectiv un proiect de Lege privind plata pensiilor private, se regăsește, de altfel, în Programul de guvernare 2020 – 2024 al Cabinetului Cîțu. Un proiect de lege care să reglementeze furnizarea pensiilor, calculul şi plata lor a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii în anul 2016.

Cum se dau banii strânși la pensia privată

În varianta de tranziție din prezent, la ieșirea la pensie (la Pilonul II) sau după 60 de ani (Pilonul III) beneficiarii sau urmașii lor pot primi suma acumulată fie într—tranșă, fie printr-o eșalonare pe maximum 5 ani.

Până la finalul anului trecut, în întreaga perioadă de existență a Pilonului II s-au făcut plăți de 400 de milioane de lei către 46.000 de beneficiari, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) din România, și asta pentru că deocamdată puțini contribuabili au ajuns la vârsta pensionării. La finalul anului 2020, după mai bine de 12 ani de funcționare, Pilonul II ajunsese la 7,6 milioane de participanți, iar suma care s-a acumulat în tot acest interval de timp și care s-a și multiplicat prin investire era de 15,4 miliarde de euro.

„O bună parte din ei, din păcate, nu sunt participanți, ci moștenitorii lor, pentru că sumele se moștenesc, în cazul decesului. Și au fost dintre participanți cei care s-au pensionat anticipat sau din motrive de invaliditate. Grosul retragerilor încă urmează să vină, probabil că vom vedea un flux semnificativ mărit undeva peste 6 – 7 ani.  Să nu uităm că cei mai în vârstă cetățeni care s-au putut înrola în Pilonul II acum 12 ani aveau 45 de ani, calcul care ne arată că în 6 – 7 ani vom avea un flux mărit de pensionați, care va presupune și plăți mai multe”, a explicat Radu Crăciun, președintele APAPR, într-o intervenție la GÂNDUL FINANCIAR. El își exprimase speranța ca actul normativ să fie finalizat și votat până la finalul acestui an.

Câte plăți s-au făcut în 2021

Conform celor mai recente date publicate de ASF, sistemul pensiilor private din România a cumulat active în cuantum de 87,70 miliarde lei la finalul lunii iunie 2021, în creștere cu 28% comparativ cu luna iunie a anului anterior și cu 5% comparativ cu martie 2021. La 30 iunie 2021, erau înscriși 8,25 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul lunii iunie 2020 fiind înregistrați un număr de 8,07 milioane participanți.

Pa Pilonul II, în perioada ianuarie-iunie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 128,93 milioane lei către 8.559 participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 87% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 12% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității. În primul semestru al anului 2021, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 80%.

La Pilonul III, în primele șase luni ale anului 2021, au fost efectuate plăți ale activului personal net în cuantum de aproximativ 51 milioane lei către 5.153 participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, majoritatea 93,63% este aferentă deschiderii dreptului la pensie, 6,13% ca urmare a decesului participantului și 0,24% ca urmare a invalidității.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Suma pare ireală! Câți lei primește salariu lunar o casieriță în Mega Image
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
La ce bancă își ține banii Gigi Becali! Cum a fost surprins milionarul alături de...
Iohannis a făcut ANUNŢUL! Vor fi noi RESTRICŢII pentru români. 'Trebuie luate măsuri acum'
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Premieră în modul de contestare a amenzilor de circulație. Se schimbă tot ce știai!
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Previziuni sumbre ale unui epidemiolog: „Un milion de români se vor îmbolnăvi și 10.000 vor...
Am aflat câte clase are Cătălin Botezatu, de fapt. Îți vei schimba părerea despre el
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Dan Negru, în pericol după scandalul cu Biserica. L-au ameninţat cu moartea
Bill Gates face o nouă previziune sumbră. Criza uriașă care va afecta întreaga omenire
IOHANNIS anunță că se vor lua MĂSURI DRASTICE: Suntem în al 12-lea CEAS!
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la...
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Maria Ghiorghiu a făcut tristul anunț
TOȚI OAMENII vor fi vaccinați până la urmă! Anunț de ultimă oră pentru toată România
Florin Călinescu a rupt tăcerea, în sfârșit! „Cel mai nasol în viață este...”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021