GÂNDUL FINANCIAR. Radu Crăciun (APAPR): Sperăm ca în a doua jumătate a anului să fie finalizată și votată Legea pentru plata pensiilor private

GÂNDUL FINANCIAR. Radu Crăciun (APAPR): Sperăm ca în a doua jumătate a anului să fie finalizată și votată Legea pentru plata pensiilor private
Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), invitat la GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 09/02/2021, 20:19
Actualizat: 10/02/2021, 14:16

Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), și-a exprimat speranța ca, până la finalul anului 2021, să fie finalizată și votată Legea pentru plata pensiilor private, document care nu există de mai bine de 12 ani când sistemul a devenit operațional.

Adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private este una dintre prioritățile conducerii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) din România, iar președintele acestui for, Radu Crăciun, în același timp director general/președinte directorat BCR PENSII, și-a exprimat dorința ca procesul să fie finalizat până la sfârșitul acestui an.

„Sperăm ca, împreună cu ASF, să promovăm Legea plății pensiilor private, este ultima verigă lipsă din întregul sistem al pensiilor private. E legea care va spune în ce condiții oamenii își pot lua banii. În momentul de față ei și-i pot lua fie ca o sumă unică, fie printr-o eșalonare pe maxim 5 ani, este o variantă de tranziție, dar e nevoie să avem o lege care să detalieze cum își vor lua banii pe termen lung, pentru că, nu-i așa?, este un instrument de economisire pe termen lung”, a declarat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

„Realist vorbind, nu cred că se va putea face mare lucru în prima jumătatea a anului”

Pentru asta este nevoie de un proiect de Lege și promovarea acestuia în Parlament, iar Radu Crăciun spune că scopul său este ca întreaga procedură să fie finalizată în 2021.

„Asta este obiectivul nostru. Realist vorbind, nu cred că se va putea face mare lucru în prima jumătatea a anului, în mod evident există alte priorități pe agenda Parlamentului și nu suntem naivi, dar sperăm ca în a doua jumătate a anului, în sesiunea de toamnă, să putem promova această lege și ea să și fie finalizată și votată”, a declarat Radu Crăciu, la GÂNDUL FINANCIAR.

Promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private, respectiv un proiect de Lege privind plata pensiilor private, se regăsește, de altfel, în Programul de guvernare 2020 – 2024 al Cabinetului Cîțu. Un proiect de lege care să reglementeze furnizarea pensiilor, calculul şi plata lor a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii în anul 2016.

Până în prezent, în întreaga perioadă de existență a Pilonului II s-au făcut plăți de 400 de milioane de lei către 46.000 de beneficiari. „O bună parte din ei, din păcate, nu sunt participanți, ci moștenitorii lor, pentru că sumele se moștenesc, în cazul decesului. Și au fost dintre participanți cei care s-au pensionat anticipat sau din motrive de invaliditate. Grosul retragerilor încă urmează să vină, probabil că vom vedea un flux semnificativ mărit undeva peste 6 – 7 ani.  Să nu uităm că cei mai în vârstă cetățeni care s-au putut înrola în Pilonul II acum 12 ani aveau 45 de ani, calcul care ne arată că în 6 – 7 ani vom avea un flux mărit de pensionați, care va presupune și plăți mai multe”, a explicat Radu Crăciun.

Potrivit lui Radu Crăciu, administratorii trebuie să furnizeze garanția că, indiferent de evoluția piețelor financiare, în momentul în care banii sunt plătiți, ei trebuie să fie egali cel puțin cu suma tuturor contribuțiilor care s-au făcut la acel fond, mai puțin comisioanele de administrare. „Pentru ca administratorii să își îndeplinească această obligație, ei sunt obligați să constituie niște provizioane, niște rezerve de bani din profiturle proprii, mărimea lor fiind calculată actuarial, care să asigure existența unei rezerve din care în orice ipostază să poată să își îndeplinească această obligație”, a spus președintele APAPR.

„Anul 2020, un an foarte bun pentru participații la Pilonul II”

La finalul anului 2020, după mai bine de 12 ani de funcționare, Pilonul II a ajuns la 7,6 milioane de participanți, iar suma care s-a acumulat din contribuții în tot acest interval de timp și care s-a și multiplicat prin investire era de 15,4 miliarde de euro.

„Anul 2020 s-a terminat foarte bine din perspectiva participanților, un randament de 6,2% este foarte bun pentru 2020, chiar dacă nu era pandemie, pentru un fond cu risc mediu-scăzut”, a declarat Radu Crăciun. Randamentul este de trei ori peste rata inflației, de 2,06%, la finalul anului trecut.

Per ansamblu, din cele 15,4 miliarde de euro acumulate pe parcursul întregii vieți, 3,5 miliarde de euro au reprezentat randament investițional. „Acesta este deci suplimentul pe care administratorii de pensii private l-a produs prin investirea profitabilă a contribuțiilor. Explicația rezidă în faptul că, dacă ne uităm la o medie anuală a randamentului investițional pe întreaga durată de viață a fondurilor de pilon II, rezultă o medie anuală de 8,2%”, a spus Radu Crăciun.

Potrivit președintelui APAPR, în cei 12 ani de funcționare, rata medie a inflației a fost de 3%, în timp ce randamentul mediu a fost de 8,2%.

„Mai mult decât atât, chiar dacă nu ne uităm la medie, ci analizăm an cu an în cei 12, an de an randamentul investițional a fost peste rata inflației, cu o singură excepție, una notabilă aș spune, și anume anul 2018, anul în care Pilonul II a fost sub asediu și a fost singurul an în care performanța investițională a fost sub rata inflației, pentru că, în condițiile în care se punea sub semnul întrebării existența Pilonului II, piețele financiare au reacționat și atunci și performanța investițională a fost mai mică decât ar fi trebuit să fie. Or cred că asta ne arată din nou, dacă nu știam deja, că principalul risc pentru Pilonul II nu este atât riscul investițional, cât riscul politic”, a declarat Radu Crăciun.

Președintele APAPR a detaliat, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, în ce tipuri de instrumente sunt investite contribuțiile participanților la sistemul de pensii private și randamentul acestora. Urmăriți integral emisiunea difuzată pe GANDUL și contul de Facebook:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
CE A PĂȚIT CHERECHEȘ! Anunțul făcut chiar de avocatul său
Sute de locuri de muncă cu salarii de 1.500 de euro pe lună. Cerințele angajatorului
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...