Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gândul Live!

EXCLUSIV | Costel Alexe, ministrul Mediului, despre problema deșeurilor: „Autoritățile publice locale trebuie să facă o colectare cât se poate de bună, colectare separată, nu la comun”

Costel Alexe, ministrul Mediului, a discutat, la GÂNDUL LIVE, despre problema gestionării deșeurilor și incapacitatea Gabrielei Firea de a găsi soluții în acest sens, la nivelul Capitalei.

„M-am întâlnit cu doamna Firea de câteva ori și știe foarte bine că avem o situație deloc confortabilă când așteptăm decizia CEJ pe infringement pe București. FICA e în stadiu incipient, măsurile nu se regăsesc într-un aer mai curat pentru bucureșteni. Doamna Zeicescu, locuiți în București, și eu la fel, mai avem o problemă a deșeurilor, m-am întâlnit cu primarii să prezinte soluția pentru eliminarea deșeurilor și nu avem așa ceva.

În momentul de față, nu Ministerul Apelor și Pădurilor face colectarea gunoaielor. Nu facem altceva decât să facem legea și alții trebuie să o respecte. Primăria Capitalei și cele de sector au fost informați: gradul de umplere la Chiajna a depășit demult 75%, nu au spus unde merg deșeurile.

Firea trebuie să găsească soluțiile pentru a duce deșeurile. Situația ar fi mult mai ușoară. În momentul de față, Primăriei Generale îi expiră contractul cu Chiajna și Vidra. Să iasă Firea și să spună unde va duce deșeurile dacă nu prelungește aceste deșeuri. Ea trebuie să zică. Vi se pare că pute la Iridex? La Glina? La Vidra? „Eu pentru bucureșteni refuz să semnez cu cei de la Chiajna, Vidra”. Avem nevoie de un incinerator, dar Firea așteaptă soluții de la noi.

Am fost la Glina astăzi, depozitul are sistată activitatea în curs de reautorizare de mediu. Am găsit o stație de sortare care ar putea să sorteze 400.000 de tone de deșeuri. Noi la final ar trebui să avem grad de colectare de 50%. Vinovați fiind că nu am ajuns acolo, pentru că toți au fost interesați, să trateze subiectul ăsta la DIVERSE. Tendința europeană e să nu mai ducem gunoiul la groapă, ci să-l reciclăm.

Autoritățile publice locale trebuie să facă o colectare cât se poate de bună, colectare separată, nu la comun. Să punem totul separat. Noi, cetățenii României, trebuie să înțelegem că nu putem arunca gunoaiele peste tot. Putem să ne comportăm atât de primitiv, poluând…De cele mai multe ori, turiști merg cu dozele de bere, dulciuri și le aruncă acolo. E o lipsă crasă de educație. Doi: vă spun că avem grad de colectare de 13,81%, suntem ultimii la reciclare. Bucureștiul are o medie de 8%! Am mai mari așteptări la cei din mediul rural”, a declarat Costel Alexe, la GÂNDUL LIVE.

 

Inchide