EXCLUSIV Gândul LIVE. Eugen Tomac, liderul PMP: „Problema poluării din Capitală a fost tratată superficial în ultimii ani / Sistemul de sănătate primește o nouă lovitură”

Publicat: 02/03/2020, 12:19
Actualizat: 02/03/2020, 15:03

Președintele PMP, Eugen Tomac, invitatul Emmei Zeicescu, la emisiunea Gândul LIVE de luni, 2 martie, este de părere că „religia” protecției mediului înconjurător din Europa de Vest pătrunde încet-încet și în România. Din păcate, calitatea aerului din Capitală a fost tratată superficial în ultimii ani, spune Tomac.

Liderul PMP Eugen Tomac este chemat să răspundă și la întrebarea pe cine va susține formațiunea fondată de Traian Băsescu la Primăria Capitalei. Va merge pe varianta Nicușor Dan sau va paria din nou pe steaua norocoasă a fostului președinte?

Principalele declarații ale lui Eugen Tomac sunt prezentate în LIVE TEXT pe gandul.ro:

Despre poluarea din Capitală

Simt poluarea de ani de zile. Nu e un secret pentru nimeni: nu s-au luat măsurile potrivite pentru a proteja spațiul verzi și nu s-au luat măsuri astfel încât toate entitățile care poluează să se mute în altă parte. E o chestiune care a fost tratată superficial. Acum avem un acces mult mai facil la informație de primă mână. Această religie din Occident legată de protejarea mediului înconjurător începe să pătrundă și în România. E un test simplu: la munte poți dormi mult mai bine decât în București.

La noi nu funcționează instituțiile de control

La noi există o paranoia în a încerca să explici ce nu funcționează. Lipsa de comunicare în orice criză avem ridică multe semne de întrebare. La noi nu funcționează instituția prevenției. Și în Sănătate, și în colectarea de bani care nu se plătesc. Dacă exista instituția de control nu se mai tăiau pădurile, nu se mai pierdeau miliardele pe autostrăzi neconstruite. Sunt adeptul privatizării sistemului de sănătate. Cetățeanul trebuie să aibă lipbertatea de a opta. Competiția generează calitate.

Despre cazul Sorina Pintea

Este o sumă uriașă (suma vehiculată în jurul acuzației de mită – n.red). Fac abstracție de persoana fostului ministru. Acest caz ridică mari semne de întrebare, pentru că toți contribuim la sistemul de sănătate și avem așteptări să primim servicii de calitate. Totul se întâmplă pe fondul unei isterii generate de coronavirus, toți sunt acum cu ochii pe sănătate. România are probleme mari de imagine: un demnitar de rang înalt pus într-o astfel de situație. Simplul fapt că a ajuns în asemenea situație ridică semne de întrebare.

Sistemul de sănătate de la noi primește o nouă lovitură dură. Nu văd premise sănătoase pentru a se schimba ceea ce funcționează foarte prost în Sănătate. Soluția propusă de noi este mai multă transparență în fondurile de la Sănătate. Cetățenii trebuie să știe cu câți bani sunt cumpărate medicamentele.

Bani sunt în Sănătate. Bugetul sănătății s-a majorat de 10 ani în ultimii ani. Doamna Pintea a gestionat acest buget, știe ce înseamnă resursele uriașe din domeniu. Este un context pre-electoral. Încerc să pun totul în acest context pre-electoral, totuși procurorii trebuie să-și facă treaba.

Despre onestitate și corupție în politică

Trebuie să facem o distincție. Politica e învăluită de interese, nu neapărat de bani. Eu am colegi care au atât de multe obiective politice în care cred, idealuri, și sunt dispuși să meargă la tot felul de negocieri, discuții politice. Vă dau un exemplu, colegul meu Pașcan, sau pe Mihai Neamțu, pe ei nu îi văd preocupați să stea la masă să facă tot felul de înțelegeri ascunse. Sau gândiți-vă la Toader Paleologu. Există și oameni politici din tânăra generație care nu se gândesc doar la bani. Nu totul se învârte în jurul unor bugete. Știu și pe alții din politică care sunt preocupați, după ce ajung la putere, doar de bugetele din instituții.

Eugen Tomac, despre consilierii controversați: „Nu trebuie să-i tăiem cuiva șansele doar pentru că e fiul cuiva”

„Lucrez cu Narcisa Iorga de mai mult timp și până la o sentință definitivă în cazul ei nu am probleme cu acest lucru, am încredere în expertiza ei. Bichineț e un bun expert în afaceri europene, este un tânăr exxpert foarte bun, sunt foarte mulțumit de modul în care lucrează. Nu sunt genul de persoană care face asemenea favoruri. Corneliu (Bichineț – n.red) a avut un stagiu de 4 luni înainte să-l angajez, ca să mă conving că e potrivit pe nevoile pe care le am la Bruxelles. Nu trebuie să-i tăiem cuiva șansele doar pentru că e fiul cuiva. Vreau să lucrez cu oameni valoroși și competenți, faptul că poartă aceste nume, eu mi-am asumat acest lucru…Cu Narcisa Iorga am o colaborare veche, de ani de zile, am încredere în expertiza ei, Era necinstit în momente de criză să-i spun „Nu mai putem colabora”. Dacă va exista o decizie în instanță, sigur voi decide atunci”, a declarat Eugen Tomac la Gândul LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii