EXCLUSIV. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la GÂNDUL LIVE: „Scenariul prelungirii perioadei de închidere a școlilor, foarte probabil” / „E posibil să apară focare de coronavirus în țară”

EXCLUSIV. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la GÂNDUL LIVE: „Scenariul prelungirii perioadei de închidere a școlilor, foarte probabil” / „E posibil să apară focare de coronavirus în țară”
Nelu Tătaru la GÂNDUL LIVE
Publicat: 10/03/2020, 11:54
Actualizat: 11/03/2020, 01:08

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că școlile ar putea fi închise pe o perioadă mai lungă. Pe de altă parte, autoritățile nu se tem de niciun scenariu, a ținut să ne asigure Tătaru.

„În acest moment avem 17 cazuri de coronavirus în România, 5 sunt vindecate. Situația lor e stabilă. Ultimele cazuri sunt cele de ieri, avem un bărbat de 60 de ani din București și o doamnă de 72 de ani din Buzău.

S-au prezentat la spital cu insuficiență respiratorie. Secțiile de terapie intensivă au stabilizat pacienții. Contextul în care se desfășurau: boli incurabile la unii dintre ei, intervenția a fost salutară.

Respectăm perioada de 14 zile, chiar dacă testele s-au negativat în a 12-a zi. De abia la final se facem externarea. Minim 14 zile se stă în carantină.

Secțiile de terapie insuficiente: Încă de la începutul acestei campanii, de pe 22 ianuarie, am făcut o evaluare, sunt peste 2.500 de paturi pentru boli infecțioase, peste 90 pentru terapie intensivă. Fiecare spital va rezerva 10% din paturi pentru scenarii de coronavirus. Am transmis directive însemnând extensia paturilor.

Despre închiderea școlilor: Noi nu am spus că rezolvăm într-o săptămână. Preventiv, am luat această decizie, alături de MEN, cu posibilitate de prelungire, în funcție de evoluția în Europa și în România. Scenariul prelungirii este foarte probabil. E posibil să apară focare la nivelul țării.

Nu ne sperie niciun scenariu, fiecare scenariu își are extensia lui, la nivelul României sistemul de sănătate poate fi adaptat și unor situație de forță majoră. Situația de alertă este premergătoare stării de urgență. Corectăm în funcție de evoluția epidemiei. Încă din această perioadă facem testări santinelă și pentru cei care vin din Italia, Franța, Germania.

Prin testele santinelă stabilim aceste lucruri. Începând cu această dimineață, când Italia a extins carantina la nivel național și noi vom băga cetățenii care vin de acolo în carantină.

Facem teste santinelă pentru cei din Franța și Germania. În acest moment cazurile din țările menționate nu sunt focare, ci dispersate. Ancheta epidemiologică este în extensie în cazul domnului din București care a spus că nu a fost în nicio zonă de risc, dar a luat coronavirus.

Despre aglomerația de la metrou: Am discutat aseară și cu Ministerul Transporturilor. Deciziile din următoarele zile țin de respectarea unor fluxuri de intrare la metrou. În acest moment, nu putem suspenda metroul, nu luăm în calcul așa ceva.

De mâine și afterschool-urile din privat își suspendă activitatea, este o recomandare”, a declarat Nelu Tătaru la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ