GÂNDUL LIVE. 2.629 de cazuri noi, pe 14 august. Popovici: Înțelepciunea ar trebui să domine și să-i facă pe oameni să respecte măsurile care ne permit o viață aproape normală

Publicat: 20/07/2020, 13:06
Actualizat: 20/07/2020, 13:45

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a avertizat, la Gândul Live, că evoluția infecțiilor depinde numai de comportamentul oamenilor, dacă respectă măsurile simple menite să îi protejeze. În caz contrar, într-un ritm ridicat de transmitere a virusului, pe 14 august am putea înregistra de 2.629 de cazuri noi pe zi.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovizi, a comentat imaginile precum cele de la petrecerile din weekend, de la mare și din Capitală, cu multe persoane care nu respctă măsurile de distanțare fizică, precizând că aceastea reprezintă o parte dintre motivele pentru care indicatorii sunt în prezent atât de sus.

„Eu am primit semnale foarte clare, de exemplu de la medici și nemedici din Germania, care toți mi-au transmis la unison că acolo populația a înțeles problema, respectă măsurile, și, iată, Germania se află la niște indicatori buni, deși în urmă cu ceva timp era la indicatori mult mai răi decât cei pe care îi aveam noi. Ca dovadă. Noi aveam niște restricții privitoare la cei care veneau din Germania, iar acum s-a inversat problema”, a explicat Emilian Popovici, la Gândul Live.

„Problema este simplă, logică, și logicii nu i se opun oamenii raționali”

„E o logică simplă a lucrurilor: dacă oamenii nu repectă măsurile, asta duce automat la creșterea numărului de infecții noi De aici se ajunge la creșterea numărului de cazuri grave și după aceea la creșterea numărului de pacienți internați în terapie intensivă. Acest virus acțiunează după oferta pe care i-o faci: dacă îi faci o ofertă mare de infecție, va infecta mulți, dacă îi faci o ofertă mică, va infecta mai puțini”, a subliniat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

„Degeaba se supără unii pentru proiecțiile pe care noi le facem, pe bază de statistică, pe bază de modele matematice. Noi, ceea ce facem ca și proiecții, anticipările pe care le publicăm, le facem cu intenția bună, în niciun caz cu intenție rea, cu intenția bună de a preveni ceea ce va întâmpla. Iar ceea ce se întâmplă nu ni se datorează nouă, nici dumneavoastră, ci comportamentului oamenilor. Problema este simplă, logică, și logicii nu i se opun oamenii raționali”, a explicat Emilian Popovici.

„Noi, din păcate, în mod clar suntem pe o epidemie în creștere”

Emilian Popovici a detaliat cele două proiecții realizate, pe baza a două numere bazale de reproducere, respectiv transmisibilitatea infecției pentru data de 14 august: pentru 1,1 – număr bazal de reproducere a virusului: 836 de cazuri noi pe zi, iar la 1,2, de 2.629 de cazuri noi pe zi. Cifrele, potrivit lui Emilian Popovici, sunt similare cu cele din estimarea Guvernului, de 1.600 de cazuri noi, având reper un număr bazal de reproducere cuprins între 1,1 și 1,2.

„Dacă e supraunitar, peste 1, arată epidemie în creștere, dacă e subunitar, arată epidemie în scădere. Noi, din păcate, în mod clar suntem pe o epidemie în creștere, cu cifrele pe care le-am menționat și noi, și Guvernul. Depinde de oameni dacă cifrele astea vor fi mai mari sau mai mici. Depinde de comportamentul lor și mai ales de comportamentulul unui segment al populației, care nu înțelege, se pare, nici acum, că dacă nu respectă măsurile, acest virus sancționează. Îi sancționează și pe cei care nu respectă măsurile și până la urmă îi afectează pe cale indirectă și pe cei care se străduiesc să le respecte, pentru că trăim împreună, nu-i așa?”, a detaliat Emilian Popovici.

„În mod cert, asta (trendul ascendent – n.r.) se poate întoarce în orce moment. Dacă populația hotărăște că e momentul ca să respecte măsurile, un segment semnificativ din populație – cum s-a spus în Germania, unde 80 și ceva la sută, 90 la sută respectă măsurile – în momenul în care asta se întâmplă, se va repercuta automat asupra indicatorilor cu care ne confruntăm. Totul ține de măsuri. Pentru că e mai bine ca oamenii să respecte măsurile acestea, care ne permit o viață cumva apropiată de normal, decât să se ajungă la situația în care să obligi autoritățile să înăsprească măsurile și eventual să modifice starea de alertă cu o stare de urgență, pentru ca să îi poată obliga prin coerciție pe oameni să respecte măsurile”, a spus Popovici.

„Eu zic că înțelepciunea ar trebui să domine și să-i facă pe oameni să respecte aceste măsuri care ne permit o viață apropiată de normal și să fim și cu indicatorii îmbunătățiți, decât să se ajungă la alte variante care nu vor fi plăcute pentru nimeni”, a conchis vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 38.139 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în creștere cu 681 de cazuri noi, față de informarea precedentă. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.213 au fost externate, dintre care 22.747 de pacienți vindecați și 2.466 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare, iar în total, 972 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”