GÂNDUL LIVE. Agenți amenințați de scandalagii. Coarnă, SNPPC: „Unuia dintre polițiști i s-a blocat pistolul când a încercat să bage cartuș pe țeavă”. Recomandări după cazul George Floyd din SUA

Publicat: 15/06/2020, 14:26
Actualizat: 15/06/2020, 16:05

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a explicat, la Gândul Live, că arma din dotare a unui polițist care a intervenit la scandalul de duminică, din Gorj, s-a blocat. În plus, spune Coarnă, polițiștii români au fost instruiți, după tensiunile din cazul George Floyd din SUA, să acționeze cu atenție sporită pentru aplanarea acestui tip de conflict.

Dumitru Coarnă a detaliat contextul scandal din comuna Stăneşti, din judeţul Gorj, unde doi agenți de poliție au intervenit să aplaneze un conflict și au fost amenințați cu bătaia. Cei doi agenți au fost scuipați și înjurați de agresori.

De asemenea, o femeie intervine în scandal și îi înjură și ea pe agenți. A fost nevoie de intervenția mascaților pentru a-i căutate pe scandalagii, iar în această dimineață au fost capturați. A fost deschis un dosar pentru lovire sau alte violenţe, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi ultraj.

Coarnă: „Nu i-a aruncat cartușul pe țeavă, i s-a blocat manșonul”

„În spatele patrulei mai erau 20 (de scandalagii – n.r.). Polițiștii au reușit să anunțe telefonic structura de acțiuni speciale ca să vină în sprijinul lor. Vă mai spun ceva în premieră: unuia dintre polițiști i s-a blocat pistolul când a încercat să bage cartuș pe țeavă. Pistoale vechi, încărcător vechi, nu i-a aruncat cartușul pe țeavă, i s-a blocat manșonul”, a dezvăluit Dumitru Coarnă, la Gândul Live.

Potrivit lui Coarnă, polițiștii nu au folosit armamentul din dotare, chiar dacă aveau suficiente cartușe. „Patrula, oamenii de acolo au acționat extrem de bine, s-au stăpânit emoțional”, i-a lăudat Coarnă pe cei doi polițiști care au intervenit în primă instanță. Ei au reușit să-l încătușeze pe unul dintre scandalagii, au sărit șapte, opt în sprijinul lui, el a fugit într-o curte, unde i-au fost tăiate cătușele, posibil cu un topor, iar scandalul a continuat, așa cum se poate vedea în filmare. Potrivit lui Coarnă, norocul agenților a fost că unul dintre cei 20 din spatele lor îl cunoștea

În plus, Dumitrul Coarnă a precizat, la Gândul Live, că polițiștii au fost instuiți să acționeze cu atenție, după cazul morţii lui George Floyd, un afro-american care a murit după ce unul dintre poliţiști i-a ţinut genunchiul pe gât pe 25 mai, în timp ce îl imobiliza, care a declanșat proteste masive în SUA, dar și în Europa.

„După incidentul din America, polițiștii din România au primit recomandări cu privire la acest tip de intervenție, să fie extrem de atenți. Să facem pași în spate, să încercăm să aplanăm cu susținerea forțelor de sprijin”, a precizat Coarnă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase